Gradac pod snegom

Piše: Ivan ŽALAC

U organizaciji „Safari kluba“ i revije Novosti „Kalibar“, esktremno nadmetanje u borbenom pucanju i terenskoj vožnji okupilo veliki broj učesnika uprkos lošim vremenskim uslovima

Piše: Ivan ŽALAC
Razne su vremenske neprilike pratile ovogodišnji 13. „Šuting reli“. Od kiše i otkazivanja, pa do snega. Uprkos svim tim jesenjim prevrtljivostima, na poligonu Gradac, nadomak Niša, 17. oktobra, nadmatala se 21 ekipa.
– Takmičile su se ekipe iz Srbije i Bosne i Hercegovine – kaže Vlastimir Stanojević, prvi čovek “Safari kluba” i jedan od organizatora ove tradicionalne sportske manifestacije. – Neki od učesnika nisu okončali nastup, što zbog kvara, što zbog propusta u rešavanju stejdževa. Na kraju, tačno 18 posada našlo se u generalnom plasmanu. Posade su, kao i ranijih godina bile sastavljene od pripadnika vojnih i policijskih jedinica, službi obezbeđenja, streljačkih klubova… Za razliku od prethodnih godina, na ovom 13. 'Šutingu”, imali smo i jednu novost. Na stazi su se pojavile ekipe lokalne samouprave, gradske opštine Pantelej, sa vozačem, predsednikom Slavišom Dinićem i Niška Banja u kojoj je takođe vozač bio prvi čovek Zoran Vidanović, kao i posada u kojoj su bili poslanici Skupštine grada Niša, Vučković-Milićević. Podrška koju su nam pružili na ovaj način, zasigurno će u budućnosti doprineti daljem razvoju ovog atraktivnog programa.

Zabelelo u oktobru
Tog prepodneva, na poligonu “Gradac”, sneg je uveliko čekao učesnike 'Šutinga”. Umesto standardnih 1.400 m koliko iznosi dužina staze, organizator je zbog blata i oštećenja, odlučio da je skrati na 1.000 m.
– Blata je bilo na sve strane – nastavlja Stanojević. – Staza teška za vožnju, jer su vozila proklizavala. Vozači su bili ograničeni, posebno u postizanju većih brzina. Međutim, mnogobrojnoj publici koja je uprkos lošem vremenu stigla na Gradac, nije smetalo da uživa u adrenalinskoj predstavi. Uostalom, ovo i jeste ekstremni sport, tako da nam u principu to ništa nije smetalo.

Stejdževi bezbedni i zahtevni
Vatrene linije (pet stejdževa), bile su nameštene besprekorno, uz sve neophodne mere bezbednosti. Prilikom njihove izrade, organizator se trudio da budu tako osmišljene i zahtevne, kako bi strelci na najbolji način mogli da pokažu svoju obučenost, znanje i veštinu u rukovanju vatrenim oružjem. Po rečima sudije Dragana Niketića, neki strelci su pojedine stejdževe rešavali za tri, do četiri sekunde.
– Na prvoj vatrenoj liniji pucalo se iz poluautomatske sačmarice, levo i desno od paravana, gde su do izražaja dolazile veština prenosa vatre, uz precizno pogađanje pet metalnih ploča – tvdi Niketić.
Druga i treća vatrena linija zahtevale su veliku smirenost i koncentraciju. Prema priči Manojla Keče, sudije na meču i velikog strelca, na drugoj vatrenoj liniji pucalo se na devet metalnih gongova i popera, koji su bili postavljeni na različitim daljinama.
– Takmičari su tu stizali uzbuđeni pod velikim dejstvom adrenalina, jer su pre toga u vozilima trpeli velika zanošenja prolazeći kroz izoranu i duboku jarugu – govori Keča. – Bilo je svega, od drhtanja ruku, straha, do grčenja ruku. Hrabrio sam ih i bodrio, tako da je sve prošlo bez problema.

Testiranje nove MK GSG-5
Vojin Kaćurić, odgovorni urednik revije Novosti “Kalibar” i organizator “Šutinga”, učesnicima je pored standardnog oružja sa kojim se pucalo, obezbedio da na trećoj vatrenoj liniji testiraju novu MK GSG-5 poluatomatsku pušku.
– Uz pištolj i borbenu sačmaricu, na jednom od stejdževa pucalo se iz MK GSG-5. Ovu poluatomatsku pušku dobili smo zahvaljujući našem velikom prijatelju predsedniku SK “Partizan”, Draženu Požaru. Puška je bila pouzdana i davala je visok procenat pogodaka. Strelci su pucali u pet balona postavljenih na daljinu od 30 m. Zadovoljan sam njenim karakteristikama i mislim da je na naše tržište stigao odličan proizvod – zaključio je odgovorni urednik “Kalibra”.
Tik uz ovu, nalazila se i četvrta vatrena linija. Tu se pucalo iz pištolja u ukupno deset metala: gongova, mini popera i ploča. Gađalo se sa dve nezavisne pozicije i sa različitih daljina. Tu je najveći deo posla, svakako poneo sudija Dragoljub Obradović. Na petoj, poslednjoj vatrenoj liniji pucalo se u dve mete: veliki metalni poper koji bi padom aktivirao mehanizam za izbacivanje glinenih golubova na visinu od pet metara. On se gađao drugim hicem, koji je isključivao vreme na elektronskom tajmeru, što je ujedno bio znak da je kraj rešavanja zadataka.

Kao švajcarski sat
Organizatori 13. “Šutinga” zadovoljni su kako je cela ova manifestacija protekla bez ijednog incidenta.
– Bezbednost kao glavna karika ovog programa, bila je na najvišem mogućem nivou – ističe Vlastimir Stanojević. – Funkcionisalo je sve besprekorno i na pravi način. Bilo je sve na svom mestu. Želim da se zahvalim ekipama hitne pomoći, vatrogascima, policiji, službama obezbeđenja, koji su bili na visini zadatka. Ovoga puta fizičko obezbeđenje manifestacije pružali su momci iz firme “Security 018” iz Niša. Ono što bih posebno izdvojio kao doprinos ove godine u samom programu manifestacije, jeste pomoć lokalne samouprave u vidu sređivanja poligona “Gradac”, kao i učešća njihovih ekipa. To još jednom pokazuje da ovaj program ima perspektivu i da će biti okosnica razvoja ekstremnog sporta na području grada Niša. Čestitam pobednicima na uspehu, a svim ostalima više sreće u nekim narednim “šutinzima” – poručio je Vlastimir Stanijević.

Tijani i Milici fer-plej
Pobedinci 13. “Šuting relija” je ekipa „JOKS“ Niš-Paraćin (vozač Radivojević / strelac Stamenković). Druga je bila posada “Safari kluba” iz Niša (vozač Tomić / strelac Đorđević), dok su kao trećeplasirani takmičenje okončali momci iz niškog „Security 018“ (vozač Veličković / strelac Anđelković).
Nagradu za fer-plej, koja se dodeljuje kao sećanje na pripadnika 63 .Padobranske brigade potpukovnika “Goran Ostojića”, dobila je ženska ekipa iz Leskovca – vozač Tijana Prokopović i strelac Milica Đermanović.
– Oduševljene smo “Šutingom” – u glas su prokomentarisale Milica i Tijana, mlade Leskovčanke, koje se zapaženo poslednjih sezona bave praktičnim streljaštvom. – Mislim da je bilo presudno to što nismo imale strah i što smo mirno ušle u trku. Drago nam je da smo osvojie ovu laskavu titulu. Nadam se da ćemo se u nekom od narednih “Šutinga” naći na pobedničkom postolju – poručuje samouvereno Milica Đermanović.

Niš uz „Šuting”
Kao i prethodnih godina, 13. “Šuting reli” pomogli su: Grad Niš, JKP Medijana i Direkcija za izgradnju Grada Niša. Najveći doprinos dala je gradska opština Pantelej, koja se postarala da prostor oko staze bude besprekorno sređen i na čelu sa predsednikom Slavišom Dinićem, bude domaćin svim učesnicima. Tradicionalno veliku podršku dali su pripadnici odreda niške Žandarmerije i 63. Padobranskog bataljona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike