GSG-5

Hekler u MK odelu

Interesantne i kvalitetne puške, koje ekskluzivno kod nas prodaje firma „Partizan Arms“ iz Beograda, uz relativno nisku cenu MK sportske municije, ispuniće želje rekreativnih strelaca – da se lepo zabavljaju i na najmanjem strelištu

Iza imena nama malo poznate nemacke firme „German Sport Guns GmbH.“ iz Ense Hoingena, osnovane 2002, krije se jedan od najvećih evropskih proizvođača sportskog i oružja za zabavu. Uz vazdušno oružje sopstvene proizvodnje ili razvijeno zajedno sa drugim vodećim proizvođačima na tržištu, širok dijapazon maketa oružja za trening, sprejeva i drugih naprava za samoodbranu – nudi i ogroman program „igračaka“ za odrasle, ali i decu. Ova ultramoderna i uspešna firma, kao specijalnu ponudu ima i projekte u 3D CAD/CAM tehnologiji, sa programom razvoja i proizvodnje, pre svega, malokalibarskog oružja po želji naručioca. Interesantno, ova fabrika do sada je razvila najveći broj novijih modela raznog vazdušnog oružja, koje se prodaje pod robnim markama „Gamo“, „Daisy“ i BSA. Tesno sarađuje na projektima razvoja i sa poznatim proizvođačima vatrenog oružja, među kojima su „Winchester“, „Colt“, „Beretta“, „Sig-Sauer“, IMI (UZI, Desert Eagle), „Mauser“, „Smith & Wesson“… Tek od 2007, prvi put samostalno, firma je na tržište pustila i nekoliko modela sportskog malokalibarskog oružja, neobične konfiguracije, koje smo nedavno imali priliku da testiramo.

Specifičan koncept
Reč je o poluautomatskim malokalibarskim puškama, dizajniranim tako da izgledom prate neke od poznatijih borbenih vatrenih oružja današnjice. Za sada su se pojavile replike nemačkog automata Heckler & Koch MP5 u nekoliko varijanti i ruske jurišne puške AK-47 (kalašnjikova još uvek nema kod nas u prodaji). „Kalibar“ je u prošlom broju objavio prilog sa promocije ovog novog i neobičnog oružja kod nas, ali smatrali smo da zbog specifičnosti koncepta, zaslužuje ozbiljnije razgledanje i terstiranje. Zbog toga smo ponovo posetili strelište „SK Partizan“ u Beogradu, gde ovo oružje ekskluzivno prodaje firma „Partizan Arms“.
Ovakvog oružja kod nas do sada nije bilo u zapaženijem broju, ali ono nije nikakva novost u svetu, gde se slične stvari proizvode već decenijama. Kome je ovakva vrsta oružja namenjena i za šta prvenstveno može da se koristi – pitali smo se još od kada smo čuli da se priprema njegova promocija? Odgovor smo iznenadno dobili prilikom samog ulaska na strelište, gde se veća grupa mladića i devojaka bučno zabavljala, gledajući jednog od svojih drugova, koji je lako, brzo i precizno pogađao „siluetu teroriste“, odnosno taktičku pištoljsku metu postavljenu na daljinu od 25 m. Naravno, ovakva poluautomatska puška kalibra .22 LR ne može da se koristi za lov, ni bilo kakvu ozbiljnu policijsku ili vojnu obuku, s obzirom da sem približnog spoljašnjeg izgleda, nema nikakve druge sličnosti sa porodicom automata MP5. Takođe, ne može da se koristi ni u jednoj postojećoj sportskoj disciplini (za MK oružje), ali je neprevaziđen koncept za rekreativno gađanje i ispunjenje sna za sve kojima, kao civilima, nikada nije bio dostupan najpopularniji automat na svetu, koji je i neizostavni rekvizit u svakom akcionom filmu ili seriji. Sada, potpuno legalno, građani u većini zemalja mogu da imaju oružje potpuno slično kakvim se rešavaju najozbiljniji taktički oružani sukobi današnjice. Pri tome, nema opasnosti od zloupotrebe, ništa više nego kod ostalih vrsta civilnog oružja.
Kao i nemački automat HK MP5 i sportska puška GSG-5 se od samog nastanka pravi u nekoliko varijanti, koje su obeležene dodatnom, slovno-brojčanom oznakom, što ih razlikuje samo po veličini i izgledu, jer su po nameni iste. (Ipak, pre nego što ih redom pobrojimo i opišemo, nekoliko reči o zajedničkim karakteristikama).
Odlično dizajnirane i udobne
Sportska puška GSG-5 je poluautomat sa slobodnim zatvaračem, aluminijumskim sandukom, zalivenim u plastično telo, fiksnom cevi i mehanizmom za okidanje, s unutrašnjim, skrivenim udaračem. Postoji ukupno pet modela, sa nekoliko različitih rešenja preklopnih, fiksnih ili bez kundaka. Oružje funkcioniše tako što se lagani zatvarač kreće unutar sanduka samo pravolinijski, uvodeći metak iz okvira u cev i izbacujući ispaljenu čauru pod pritiskom barutnih gasova. Od postojećih modela, imali smo priliku da vidimo tri, koja su uvezena i pretežno se razlikuju, kao i automati koje kopiraju u dužini cevi i pratećoj konfiguraciji.
Osnovni je GSG-5 Standard, sa fiksnim kundakom, dužine 714 mm, maksimalnom širinom od 53 mm, masom od 2.900 g i cevi od 230 mm. Ovaj model, na cevi koja viri ispred potkundaka ima skrivač plamena, i mehaničke diopterske nišane, po profilu iste kao i kod pravog automata. Model GSG-5 Carbine, takođe ima fiksni kundak, ali i znatno drugačije dimenzije, sa dužinom od 855 mm, maksimalnom širinom od 53 mm, masom od 3.060 g i cevi 414 mm, dok su u ostalim karakteristikama identični. Razlikuje se od prethodnog po tome, što je duža cev u delu koji bi virio ispred oružja, prekrivena lažnom oblogom prigušivača, koja može da se skine. Treća ponuđena varijanta je GSG-5 P koja se od prve razlikuje samo po odsustvu kundaka (zbog čega mu je ukupna dužina 474 mm) i manjom masom od 2.600 g. Kod svih varijanti, cev ima šest desnih žlebova i korak uvijanja od 1:260 mm. Svi modeli hrane se izmenljivim jednorednim okvirima kapaciteta dva, deset, 15 ili 22 metka. Bez obzira na odabranu verziju, zahvaljujući perfektnom dizajnu, kao i kod automata koji kopira (zbog specifične pravolinijske konstrukcije) kod koje osa cevi pada na sredinu oslonca u ramenu, ove puške zaista idealno leže i gađaju iznenađujuće udobno.
Sistem komandi ovih pušaka, kopira originalni, vrhunski je rešen i prilagođen brzoj i lakoj upotrebi oružja, odnosno prepunjavanju bez skidanja desne ruke sa rukohvata i obarača. Sve je kao i na MP5: dugme utvrđivača okvira je ispred branika obarača, ručica zapinjača zatvarača iznad cevi, malo ulevo iza prednjeg nišana, pa može da se koristi bilo kojom rukom. Preklopnik kočnice sa leve strane sanduka, ispod palca desne ruke ima samo dva položaja (ukočeno i jedinačno). Sve je kao i na pravom automatu, tamo gde treba i dostupno u svakom trenutku. Uz puške smo dobili da razgledamo i neverovatno razvijen set prateće opreme, koja može da se kupi uz oružje i kojim se na njih montiraju bukvalno svi dodaci, kao i na prave automate, po poslednjim taktičkim zahtevima. Tako mogu posebno da se kupe teleskopski, u stranu preklopivi ili puni fiksni kundak, potkundak sa tri standardne Wevaer šine, prednji rukohvat, spojnica za povezivanje dva okvira, taktička montaža za sanduk puške, adapter za taktičku lampu, taktička lampa, adapter za laserski nišan, laserski nišan, refleksni nišan sa crvenom tačkom, kopija Leupold taktičkog optičkog nišana sa osvetljenom končanicom i naravno, rezervni okviri. Jednom rečju, neverovatno! Možete svoju pušku da opremite svim dodacima koji postoje i koriste se danas i kod pravog taktičkog oružja. Vrhunac je lažni prigušivač, koji izgleda kao pravi, ali ne prigušuje pucanj, jer je to protivzakonito. Sve je samo stvar igre. Puška odlično radi, sve ostalo može da se koristi kao i kod pravog oružja, jer je izrađeno od aluminijuma i veoma otporne plastike, tako da ne postoji opasnost od lomljenja ili otkazivanja. Zaista, prelepa „igračka“, kojom možete da se zabavljate po ceo dan.

Brzina i preciznost
Na strelištu, testiranje puške je obavljeno standardnom municijom, Remington Target, sa bakarisanim zrnom od 2,6 g. Važno je da oružje može da koristi svu, pa i najjaču HV (high i hiper velocity) municiju, koju ovom prilikom nismo imali. Iako je u pitanju puška, gađali smo na pištoljskom strelistu na daljinu od oko 25 m i to je bilo dovoljno, da shvatimo da je reč o visoko preciznom oružju.
Na testu preciznosti, ostvarena je grupa pogodaka od oko 20 mm (verujemo da ova puška može i bolje), na daljini od 25 m uz korišćenje bočnog oslonca (na paravanu boksa za strelca na metnoj poziciji) i mehaničkog, osnovnog nišana, ali i neverovatne grupe od oko 40-60 mm iz ruke, brzom paljbom, zbog potpunog odsustva trzaja. Na ovoj pušci ne smeta mnogo ni nešto tvrđe okidanje sile od oko 2.500 daN, što je skoro kao i kod automata koji kopira. Naravno, gađanje grudnih meta bilo je pravo zadovoljstvo, pa je i onima koji nisu vični oružju većih kalibara, bilo lako da pogode vitalne zone na meti. Zbog visokog opšteg kvaliteta i jednostavnosti konstrukcije, ovu pušku smo odmah zavoleli. Takođe i zbog brzog, preciznog, pouzdanog rada i odličnih pogodaka. S obzirom da je municija koju smo koristili bila kvalitetna (iako ne i prvoklasna), radio je pouzdano, bez ijednog zastoja, okvir za okvirom. Pozitivno je i što po poslednjem ispaljenom metku zatvarač ostaje u zadnjem položaju, što olakšava prepunjavanje, a zatvarač se posle toga lako oslobađa povlačenjem ručice zatvarača još malo unazad, čime se automatski otpusti zadržač.
Jedina prava mana ovih pušaka, je da za razliku od pravog automata, ne može da se rasklopi za samo nekoliko sekundi, izvlačenjem tri spojnice, već mora da se rastavlja skidanjem zavrtnja, kojima je sklopljena u celinu. To donekle otežava rukovanje, ali i redovno održavanje.
Sve u svemu, ovim interesantnim puškama lepo je upotpunjena ponuda na domaćem tržistu, pa će uz relativno nisku cenu malokalibarske sportske municije, mnogi rekreativni strelci u njoj pronaći ispunjenje svojih davnasnjih želja: da se lepo zabavljaju na svakom, pa i najmanjem strelištu.
Boris VOJVODIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike