Karabin na krilima duge

Piše: MSc. Vlada MITROVIĆKonstruktori čuvene italijanske fabrike napravili su Benelli Argo, koji je brzo postao vodeća puška u svetu. Sada su dizajneri pokušali da mu daju svetski sjaj

Piše: MSc. Vlada MITROVIĆ
Kada se lovačko oružje posle neizvesne premijere dokaže kao veoma pouzdano, precizno i kvalitetno, onda se njegova konstrukcija u sledećem izdanju ne menja iz osnove, već se samo kozmetičkim zahvatima stalno unapređuje. To je zakon tržišta, koje moćne firme moraju da poštuju, kako bi zadržale visoku poziciju. „Benelli Armi S.p.a.“ je u kategoriji lovačkog oružja, zaista među najboljim u svetu. Poluautomatske i pump-action sačmarice, poluautomatski lovački karabini i sportski takmičarski pištolji marke „Benelli“, u lovačkim i sportskim krugovima kotiraju se na visokim mestu.
Kvalitet proizvoda „Benelli“ potiče iz vremena između dva svetska rata kada su u prekrasnom, italijanskom renesansnom gradu Urbino, braća Filippo i Giovanni Benelli osnovali fabriku za proizvodnju motocikala. Zbog kvalitetne izrade, njihovi dvotočkaši bili su odlično prihvaćeni. Međutim, braća su u proizvodnju puštala i male serije streljačkog oružja i sačmarica, jer su obojica bili pasionirani strelci i lovci.

Oružje umesto motora
Posle Drugog svetskog rata, sedamdesetih godina 20. veka „Benelli“ prestaje sa proizvodnjom motocikala i opredeljuje se isključivo za proizvodnju oružja, a fabrika menja ime u „Benelli Armi S.p.a“. Koristeći visoku tehnologiju projektovanja, mehaničke, mašinske i kriogene obrade proizvodi oružje koje po kvalitetu i dizajnu ubrzo izbija na sam vrh. Tome doprinosi i odlična marketinška kampanja, koja koristi bogatu istoriju Urbina i svojim proizvodima daje istorijska imena. Tako je jedna familija sačmarskih poluautomata dobila ime Montefeltro, po plemićkoj porodici koja je u srednjem veku vladala Urbinom. Drugi uspešan vrhunski poluautomat na sačmu nosi ime Rafaelo, po slavnom slikaru Rafaelu Santiju.
Poluautomatski karabin Benelli Argo, koji se pojavio pre nekoliko godina, već je postao sinonim ultramoderne puške, koja ispunjava sve zahteve preciznosti, pouzdanost i lakog održavanja, što duguje jednostavnom i logičnom rasklapanju. Tako je teško, komplikovano rasklapanje i čišćenje unutrašnjosti mehanizma, sa trona popularnosti skinulo proslavljene konstrukcije „Browningovog“ poluautomata BAR i „Remingtonovog“ modela 7400.
Pre nego predstavimo šta je za grandiozni nirnberški sajam IWA 2010. „Benelli“ pripremio za svoj model Argo, trebalo bi ukratko da opišemo ovaj uspeli i veoma popularni poluautomatski karabin. „Benelli Armi S.p.a“ danas proizvodi pet modela ovog karabina. To su Argo Comfortec, Argo, Argo Special, Argo EL i Argo de Luxe. U osnovi to su sve iste puške, a razlikuju se samo u nivou i luksuzu završne obrade i kundaku. U svim slučajevima radi se o poluautomatskim karabinima koji se prave u kalibrima: 7×64, .308 Win, .30-06 Sprg, .300 Win. Mag. i 9,3×62. Dužina cevi varira od kalibra i iznosi 51, 56 i 60 cm. Najduža cev od 60 cm rezervisana je samo za modele Argo i Argo Special u moćnom kalibru .300 Winchester Magnum. Argo radi na principu pozajmice sagorelih barutnih gasova, koje je „Benelli“ maestralno odradio. Skoro ceo vek proizvođači u osnovi prate konstrukciju Džona Mouzisa Brauninga, koji je cev izbušio na sredini (postoje rešenja i u blizini usta cevi) i dugim polugama preko klipa, sproveo impuls prema zatvaraču. Kod Benelli Argo, pozajmica gasova je izvedena odmah iza ležišta metka, tj. u prvom delu cevi. U fabrici tvrde da su tako dobili toplije gasove većih pritisaka i da je puškama za rad mehanizma potrebna znatno manja količina sagorelih gasova. Za posledicu imamo mnogo brži i pouzdaniji rad, u cilindru pritisci na čelo klipa su veći i ceo sistem je znatno kompaktniji. Nema dugih poluga koje od klipa vode ka zatvaraču, ni čaura sa zaptivajućim prstenovima – O ringovima. Sve je maksimalno skraćeno i uprošćeno. Zbog visoke temperature barutnih gasova i visokih pritisaka, „Benelli“ podvrgava kriogenoj obradi cev, gasni cilindar i klip. Ovo podrazumeva otpuštanje zaostalih napona u materijalu, na ekstremno niskim temperaturama. Duboko zamrzavanje ovih delova najčešće tečnim azotom manifestuje se mnogo stabilnijim pozicijama kod kojih nema skrivenih napona, koji mogu da dovedu do pojave mikro naprslina i neočekivanih lomova vitalnih elemenata. U pitanju je veoma skupa i složena tehnologija koju danas primenjuje malo firmi, iako je smatraju obradom budućnosti. „Benelli“ je koristi i kod svojih odličnih poluautomatskih sačmarica, pa čak jedan model i nosi ime Benelli Rafaelo Crio.

Brzina mehanizma
Dalji rad modela Argo je „klasika“. Posle delovanja barutnih gasova na čelo klipa u gasnom cilindru, pritisak se pretvara u pravolinijsko kretanje, što putem poluga rotira braveći deo zatvarača, on odbravljuje cev i počinje proces izbacivanja čaure i uvođenja novog metka iz okvira. Ovde se to događa veoma brzo, jer je projektovani put tj. hod kinematskog mehanizma maksimalno skraćen. Pored toga, znatno su smanjene vibracije celog sistema i cev se manje greje. Konstrukcijom i finom obradom je obezbeđen mekan, miran rad zatvarača pri repetiranju puške. Cev je potpuno slobodna, na produžetku cevi su otvor za izbacivanje čaura i mesta za prihvat montaže optičkog nišana. Ovaj čvrst, nedemontažan sklop, omogućava da bezbroj skidanja cevi sa puške ne remeti upucanost optičkog nišana. Potkundak i kundak se vezuju za donji deo sanduka od ergala (ne za cev), tako da i to povoljno utiče na slobodno plivajuću cev, što je preduslov za visoku preciznost. Pored optike, Argo ima u ponudi i više mehaničkih nišana, od potpuno podesivog sa fiber-optik mušicom, do brzog battue nišana za pogon. Cev sa produžetkom se jednostavnim rasklapanjem skida sa donjeg dela sanduka, čime je omogućen pristup zatvaraču i udarnom mehanizmu puške. Puška Argo prima odvojive prizmatične okvire kapaciteta 2, 3, 4, 5 i 10 metaka, što zadovoljava zakonsku regulativu većine zemalja. Izmena okvira je laka i brza, komandom na prednjem delu štitnika obarača. Tu se nalazi i poprečna cross-bolt kočnica u vidu okruglog dugmeta koje se pomera levo-desno i osigurava samo obarač, a ne i udarač. Kundak ima specijalne mekane umetke, čiji je zadatak da amortizuju udar. Kod drvenog kundaka amortizujući umeci su na dnu – potkovu, a kod polimerskog su raspoređeni po dužini. Polimerski kundak ima i mogućnost izbora različitih visina obrazine. Oba kundaka se u nagibu i dužini šteluju preko distantnih pločica, koje se isporučuju uz svaku pušku. Naravno, „Benelli“ je za levoruke strelce obezbedio Argo sa levim otklonom kundaka i izbacivanjem čaura ulevo.

Orao, Lavirint i Meta
Novitet sa IWA 2010. je prikaz karabina Benelli Argo u tri različite svetlosno-koloritne kreacije. „Benelli“ je angažovao umetnika Jorrita Tornquista da kreira tri varijante modela Argo. Pod nazivom „Izaberi boju – Benelli koncept puška 2010“, Džorit Tornkvist je napravio tri puške Argo ukomponovane u tri koloritna umetnička dela koja su dominirala štandom „Benelli“ na sajmu IWA 2010 i zovu se: Aquila (orao), Labirinto (lavirint) i Target (meta). Fantastično bogatu koloritnu pozadinu prate i različito obojeni – finiširani karabini Argo koji se nalaze u centru slike. Prikaz Aqula prati puška Argo pozlaćenih metalnih delova i u crveno-plavom šahovskom sanduku. Orahovina za kundake je kao iz bajke. Lavirint je zlatni Argo sa polimerskim kundakom i crvenim poljima. Kreacija Target je mat crni karabin Argo sa amortizujućim segmentima polimerskog kundaka u duginim bojama.
Vizuelno izuzetno upečatljivo predstavljanje vema uspele lovne puške. Ko je lovac na visoku divljač opredeljen za lov poluautomatskim karabinom, puška Benelli Argo je izvanredan izbor, bez obzira da li se radi o luksuznom ili jednostavnom standardnom modelu.

Tehničke karakteristike:
Model:     Benelli Argo
Kalibar:     7×64, .308 W, .30-06 S, .300 WM, 9,3×62
Dužina cevi (mm):     51, 56, 60 (.300 WM)
Kapacitet okvira (metaka):     2, 3, 4, 5, 10 (.30-06, .308, 7×64)
Sanduk:     eloksirani ergal
Kundak:     orah ili polimer
Masa (g):     3.250

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike