Kvalitetom do jubileja

Pre tačno 75 godina u češkom gradu Uherski Brod, započela je proizvodnju fabrika oružja „Češka Zbrojovka“. Prvi proizvod bili su im protiv-avionski mitraljezi, pištolji i malokalibarske puške. Od te 1936, pa do danas ovaj gigant prošao je kroz mnoge velike krizne događaje 20. veka

Piše Vlada MITROVIĆ

Drugi svetski rat, Hladni rat, Varšavski pakt, pad komunizma, odcepljenje od Slovačke… sva ova događanja na nogama je pregrmela „Češka Zbrojovka“, a u novi vek i milenijum, ušla je kao jedan od najvećih svetskih proizvođača oružja. Njen izvoz čini 80% ukupne proizvodnje, dok prodajna mreža pokriva više od sto država širom planete. U okviru fabrike nalaze se firme poput: ČZ-USA, „Dan Wesson“, „Safari Classic“ i „Brno Rifles“ – fabrika koja je ranije nosila ime – „Zbrojovka Brno“. Tradicija duga sedam i po decenija, valjan su razlog da vam približimo i predstavimo njihove lovačke i sportske karabine.

Brno Efect
U gostima smo kod Bojana Ilića, vlasnika firme „Grof MBM“ iz Požarevca. Ilić, godinama unazad snabdeva domaće tržište Zbrojovkinim proizvodima: pištolji, karabini, malokalibarske, sačmene i kombinovane puške. Zahvaljujući njegovoj ljubaznosti, imali smo sve na raspolaganju.
Prikaz pušaka ožljebljenih cevi iz „Češke Zbrojovke“, započinjemo modelom Brno-Efect. Iz imena odmah se stiče utisak da je proizvedena u fabrici „Brno Rifles“ u Brnu. Posle dugogodišnjeg samostalnog rada, pre izvesnog vremena počela je da posluje u okviru matične firme „Češka Zbrojovka“ iz Uherskog Broda.
Brno Efect je jednocevna, jednometna puška prelamajuće cevi, za koju svi koristimo odomaćeni nemački naziv – kip lauf. Ovaj tip oružja nastao je pred kraj 19. veka, i razvojem novih višemetnih sistema, nikada nije bio ugrožen. Ovaj podatak, govori, da su oduvek postojali lovci koji su lov doživljavali kao vitešku veštinu. On povlači to da tehnološki razvoj oružja, ne utiče na smanjenje šansi divljači da nadmudri lovca.Takvim lovcima dovoljna je puška koja prima jedan metak. Ne treba zaboraviti, važnu činjenicu, a to je da su u prošlosti veliki sveski lovci, koristili upravo kip-lauf jednometne puške.
U Brnu, ovaj model se pravi u sledećim kalibrima: 8x57JRS, .30-06 S, .308 W, 7x65R, .243 W i 6,5x57R. U Požarevcu smo tražili da isprobamo u ovom poslednjem navedenom kalibru. Koncepcija kip-laufa jeste, mala težina i kompaktnost, koja daje mogućnost dobrog pogotka na velikoj daljini i pravu putanju. U ove karakteristike uklapa nam se upravo kalibar 6,5×57 R.
Ovaj metak ispunjava osnovni uslov za prelamajuću risanicu, a to je da se na dnu čaure nalazi istureni obod-rim ili rund, zbog čega oznaka kalibra i dobija slovo – R. Kalibar 6,5×57 R, nastao je krajem 19. veka, sužavanjem vrata čaure nemačkog metka 7×57 i njegovim prilagođavanjem prelamajućim puškama. Prečnik zrna iznosi 6,7mm (.264 inča), ukupna dužina je 82 mm, a raspon težina zrna se kreće od 6,5 do 10,1 gr. Maksimalni CIP piezo, pritisak iznosi 390 Mpa. Na cevi dužine 600 mm i koraku uvijanja žljebova od 1:8 inča, dobijaju se početne brzine zrna od 725 do 875 m/s i energija Eo od 2500 do 2900 džula. Sve to uz vrlo položenu putanju zrna. Primer ove položene putanje je RWS metak Kegelspitz 8,2 gr mase, koji od 50 do 200 m, odstupa +1.5 do -4,3 cm (Gee- nula na 172 m). Vidimo da se radi o finom evropskom kalibru, malog trzaja i izvrsne balistike. Naš izbor ovog kalibra, nikako ne znači da ostali ponuđeni kalibri nisu dobri za najraznovrsnije vrste lova. Međutim, nama ovaj baš odgovara uz laganu pušku, namenjenu lovu na srneću divljač, divokoze i sve evropske predatore. Ovom kratkom popularizacijom kalibra 6,5×57 R, dajemo pravi prilog razbijanju prakse domaćih lovaca za koje postoje samo kalibri: 8×57 JS i .30-06 Springfild.

Hladno kovanje
Brno Effect opremljen je 600 mm dugom cevi, kod koje je unutrašnja trasa odrađena postupkom hladnog kovanja. Na cevi se nalaze tipično lovački mehanički nišani, ali i dugi lastin rep, za prihvat montaže optičkog nišana. Ukupna dužina ovog češkog kip-laufa, iznosi 1020 mm, uz zaista umerenu masu od 2700 gr. Pošto se radi o prelamajućoj pušci koja se rasklapa skidanjem podkundaka, baš kao svaka dvocevna sačmarica, transport ovog oružja do lovišta je krajnje olakšan. Mali kofer za pušku ili futrola dužine 65 cm, su sve što vam je potrebno za zaštitu puške do lovišta. Cev ovog modela, nalazi se montirana u snažnom kovanom čeličnom monobloku. Na donjoj strani tog monobloka je 16 mm široki donji ključ, u koji ulazi horizontalno pomična zabravljujuća ploča. Ispred ključa je iz istog komada čelika, glodanjem urađen okretni oslonac, preko koga cev rotira oko osovine smeštene u baskuli puške. Sve je ovo jakih poprečnih preseka, jer to zahtevaju moćni kalibri za koje je puška predviđena. Na cevi se nalazi sa donje strane široki izvlakač, koji obuhvata 1/3 obima dna čaure. Ovaj dugi zahvat izvlakača i venca na dnu čaure, garantuje pouzdano izvlačenje ispaljenih čaura, čak i ako dođe do njihovog blagog naduvavanja. To je upravo činjenica koja favorizuje kalibre sa oznakom – R u upotrebi kod pušaka prelamajućih cevi. Baskula je zavidne čvrstine i u njoj se nalaze mehanizam za zabravljivanje, mehanizam vatri i mehanizam za kočenje. Na uobičajenom mestu, na vratu kundaka je tzv. Vestli-Ridžards poluga za prelamanje cevi i dugme klizne kočnice. Sve navike stečene u lovu sa klasičnom sačmaricom, prenosite i na ovu pušku. Pomeranjem gornje poluge palcem u desnu stranu, dolazi do prelamanja cevi na dole, pri čemu se zapinje unutrašnji udarni mehanizam i izvlakač delimično izvlači čauru iz ležišta metka.

Francuski šteher
Na čelu baskule se sa unutrašnje strane nalazi demontažni jak čelični insert, čijim skidanjem se lako dolazi do udarnog mehanizma i udarne igle. Udarni mehanizam je opremljen pozlaćenom obaračom, koja funkcioniše kao najfiniji francuski šteher. Posle zatvaranja puške i pomeranja kočnice u prednji položaj, moguće je opaljenje povlačenjem obarače umerenom silom 2,5 do 3 daN. Ukoliko obaraču poguramo sa njene zadnje strane prema ustima cevi, aktivira se francuski šteher-ubrzica, koja proces opaljenja svodi na 1/3 predhodne sile. Aktiviranje ovog, kao i svakog drugog štehera, dozvoljeno je samo kada se lovac nalazi na čeki ili nekoj drugoj sigurnoj poziciji za pucanje. Nažalost, imamo iskustva koja govore da pojedini neodgovorni lovci aktiviraju šteher, a zatim ukoče pušku, pre polaska na čeku ili zasedu. To je krajne nebezbedno, a takve pojave ostali lovci moraju na licu mesta da suzbijaju. Po mogućstvu takvog lovca odstraniti iz lovišta. Ovaj kip-lauf poseduje zaista odličan sistem okidanja, kratak hod obarače sa tačno definisanim trenutkom udara, što sigurno omogućavva precizan hitac na veliku daljinu. Komanda kočnice dejstvuje skoro nečujno u klasičnom rasporedi: napred-otkočena, nazad-ukočena. I pored kočnice, lovačka pravila nalažu da se pri kretanju ovaj kip-lauf, nosi prelomljen, kako bi svi učesnici lova videli da nisu potencijalno ugroženi. Većina lovaca neće se zadovoljiti samo mehaničkim nišanima na ovakvoj pušci, već će da ugradi na nju neki od savremenih optičkih nišana. U maloprodaji “Grof MBM”, na naše veliko zadovoljstvo, videli smo odličnu ponudu montaža, koje ovaj kip-lauf čvrsto povezuje sa optičkim nišanom.
Brno Effect ima kvalitetan orahov kundak nemačkog tipa, sa fino čekiranim širokim dodirnim površinama. Puška izgleda izuzetno vitko, kompaktno i lagano, a radi se o oružju normalne ”“ 600 mm duge cevi, koja daje puno iskorišćenje metka. Za lovu teškim planinskim uslovima, gde lovac satima se prikrada divljači, da bi bio u prilici da plasira samo jedan hitac, teško da postoji bolje oružje od kip-lauf puške. Brno Effect ubraja se u srednji cenovni razred, ali je kvalitet izrade, upotrebljeni materijal, finoća okidanja i opšti, vitki, jako dopadljiv izgled puške, znatno iznad te cene.

Puška za šumu – ČZ 550 Battue
Na dohvat ruke nam je čitava paleta „Zbrojovkinih“ ČZ 550 obrtno čepnih karabina, koji koriste slavnu Mauzer 98 mehaniku. Modeli ČZ 550 Standard, zatim bogato finiširan ČZ 550 Lux i nama najzanimljiviji ČZ 550 Battue.
Ovaj kratki „Zbrojovkin“ karabin poseduje brze tzv. bati nišane. Ponuđen je u kalibrima: 7×64, .243 W, .30-06 S i .308 W. Namenjen je šumskom lovu i lovu pogonom. Zato je dužina cevi redukovana na 520 mm, što daje ukupnu dužinu od 1055 mm i masu od 3500 gr. Prvo da objasnimo, mladim lovcima šta znače bati nišani?
Prednji nišan – mušica uglavnom je standardnog oblika, u ovom slučaju zaštićeno crveno fiber-optik vlakno, uočljivo u lošim svetlosnim uslovima. Zadnji nišan čini metalna duga kosa rampa, koja sa gornje strane ima V – poprečni presek i belu liniju u sredini tog V – kanala. Na dolazak divljači u lovu pogonom, ili u lovu na šumskim prosecima, gde su lovna rastojanja kratka, lovac munjevito niz V kanal i njegovu belu liniju nalazi mušicu. To imaginarno latinično malo slovo i – poravnava sa ciljem i brzo plasira hitac. Mnogi iskusni lovci, evropski, a naročito afrički profesionalni lovci pratioci, daleko više na kraćim rastojanjima koriste mehanički battue nišane, nego savremene varijabilne optičke nišane. Ovo je prava puška za šumu: kratka, spretna, obarača sa francuskim šteherom, pouzdan Mauzer 98 sistem sa bočnim nepogrešivim dugim izvlakačem čaura. U fiksni magacin staje pet metaka, iz laku mogućnost dopune sa gornje strane sanduka. Kočnica sa dva položaja nalazi se na uobičajenoj poziciji i pri radu je praktično nečujna. Na sanduku su glodanjem pripremljena mesta za montažu optičkog nišana. Dobar karabin za relativno malo novca.

Kao stvoren za long-range
Model koji ćemo vam predstaviti za sve popularniju streljačku disciplinu na ovim prostorima long-rendž, u prevodu precizno pucanje na velike daljine, kao stvoren je za to – ČZ 550 Varmint Laminated. Ova precizna puška teške 650 mm duge cevi, radi se u popularnom kalibru .308 W (7,62×51). Ima izvanredan anatomski kundak izrađen od drvenog laminata, koji je otporan na sve spoljne uticaje. Kundak u zoni cevi ima tri široka proreza za hlađenje. Obarača je potpuno podesiva, obrazina visoka sa debelim gumenim amortizerom na dnu kundaka. U pitanju je dopadljivo sportsko oružje, umerene cene, koje će neki entuzijasta poneti i u lov, ukoliko mu ne smeta nešto veća masa oružja – 4200 gr. Ovde su se konstruktori opredelili za odvojivi okvir kapaciteta četiri metka. Kvalitetna i vizuelno prelepa puška.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike