Sajam Kraguj

Lovački dani u šumadiji

Prvi međunarodni sajam Kraguj M-09 održan od 15-17. maja ove godine u Kragujevcu, protekao u dobroj organizaciji i poseti i zanimljivoj ponudi oružja, municije i opreme

U organizaciji grada Kragujevca, oružarske firme „Meteor Stil“ i „Šumadija sajma“, od 15. do 17. maja 2009, održan je Prvi međunarodni sajam lova, ribolova i lovnog turizma – Kraguj M-09. Na 2.000 kvadratnih metara izložbenog prostora novog, lepog zdanja „Šumadija sajma“, interesantne artikle izlagali su proizvođači: „Zastava oružje“ (Kragujevac), „Prvi partizan“ (Užice), „Swarovski Optik“ (Austrija), „Dimitros Ipsilos“ (Grčka), „Konfekcija Karalić“ (Kruševac). Tu su bile i trgovinske uvozno-izvozne firme „Meteor Stil“ iz Kragujevca, sa prodajnim štandom i štandom umetničke gravure i rezbarenja, „Snajper“ (Beograd), „Grof MBM“ (Petrovac na Mlavi), „Urban Dart“ (Zemun), „Hubertus“ (Ada) i brojni snabdevači ribolovnog materijala. Štand je imao i nožar iz Melenaca, Miroslav Grošin, više klubova i udruženja Lovačkog saveza Srbije, Asocijacija za oružje NAOS, Šumarska škola iz Kraljeva i stalni pratilac oružara – kragujevački ZIŽ – Zavod za žigosanje oružja i municije. Nisu izostali ni predstavnici „sedme sile“, tako da su štand imali „Kalibar” i “Zov” iz Kompanije Novosti, „Balkan Hanter Press“, Kragujevačke novine i Lovačke novine. Takođe i turističke organizacije i udruženja: T.O. Kragujevac, Rafting klub „Bodo“ iz Foče (Republika Srpska), slikarska kolonija iz Kragujevca i proizvođači ekoloških prehrambenih proizvoda, kao gazdinstvo „Tanasijević“ iz Topole.
Sajam su pratile brojne manifestacije – slikarska kolonija, takmičenje u gađanju glinenih golubova, u pripremanju lovačkog gulaša i riblje čorbe, ribolovački susreti… Organizovane su i revija lovačkih pasa, demo vožnja terenskih automobila iz kluba Wilys-KG, brojne promocije lovačkih knjiga i tribine, posvećene novim zakonima o lovstvu i oružju. Bio je to, zaista, raznovrstan sadržaj…

Zastavino oružje. Kako smo u prethodnom broju dali detaljan test nove puške LK 808, nećemo je ponovo opisivati, već samo dodajemo da je ovaj „podmlađeni“ Mauzer 98, sa sandukom čiju gornju ivicu krasi standardna Piccatinny zupčasta šina i kvalitetnom cevi od Č.5730v.p. dugom 650 mm, lovačku namenu proširio i na sportsko long range streljaštvo. Izazvao je veliku pažnju, baš kao i serija rekonstruisanih pištolja Z9 i Z40 i njihove kompakt varijante.

„Prvi partizan“ Užice je izložio novu sportsku meč municiju, novoosvojene kalibre: .338 Lapua Magnum, 8x60S, .303 British, 8 mm Mauser, 8X56RS Manlicher, 7,5×54, 8x57JRS, .22-250R, .30 Carbine i 7 mm-08 Rem. i kalibre lovačke municije opremljene zrnom Grom.

„Swarovski Optik“ nam je približio zastupnik za jugoistočnu Evropu i naš saradnik Zoran Petronijević. Pored trenutnog svetskog hita, serije optičkih nišana Z6 – sa zumom od 6x, videli smo i cenom prihvatljivije nišane iz serija Z3 i Z5. Sportski strelci i ambiciozniji lovci tražili su podatke o najavljenim super snažnim varijabilima 5-30×50 i 10-60×50, koji će se uskoro pojaviti na tržištu.

Kragujevački ZIŽ simbolično je pucnjem iz trešnjevog topa označio otvaranje sajma, ali je i sve vreme, stručna ekipa Zorana Vasovića, pomagala lovcima oko metoda upucavanja oružja, izbora municije i mehanizma za okidanje.

Dimitrios Ipsilos„, gost iz Grčke, imao je štand lovačke municije, na kome gde su izložena sačmarska punjenja, ali i jedinačni projektili za sačmarice, namenjeni lovu divljih svinja. Konfekcionari iz Kruševca, koji već odavno domaće lovce snabdevaju odećom za lov i sada su dokazali, gužvom na štandu, da „Konfekcija Karalić“ ne zaostaje za mnogim inostranim, poznatim imenima.

Proizvođač ručno rađenih noževa Miroslav Grošin iz Melenaca, potencijalnim kupcima ponudio je tridesetak ručno rađenih, graviranih lovačkih noževa, koji su kod mnogih lovaca, uvek ispred serijskih, fabrički proizvedenih skinera ili bovija.

Na štandu „Meteor Stila„, zatekli smo direktora Dragoljuba Dimovskog, koji je podneo najveći teret organizacije ovog šumadijskog sajma lova. Dimovski nam je pokazao kompletnu paletu italijanskih lovačkih pušaka Sabatti: od bok sačmarica, trap pušaka, do veoma traženih i retkih dvokuglara i kombinovanih pušaka. „Meteor Stil“ je omogućio da naši lovci kupuju Sabatti puške po cenama identičnim zapadnoevropskim.

Beogradski „Snajper“ je generalni uvoznik ruskih IŽ pušaka, koje lako nađu kupce, ali je tu bilo i finih F.A.I.R. i Antonio Zoli lovačkih bok pušaka. Naročitu pažnju, posetioci boljeg tehničkog znanja poklanjali su boss bravama na Zoli puškama, koje se smatraju za jednu od najjačih konstrukcija. Kod poznatog uvoznika „Grof MBM“ bilo je mnogo oružja Benelli, Beretta i Browning. Ipak, domaćini štanda skrenuli su nam pažnju na dve izuzetno lagane i neobične bok sačmarice: Browning Light Classic, u kod nas retkom kalibru 28/70 i Browning Sinergy Hunter dvadesetica, koje i cenama (od 235, do 255 hiljada dinara) potvrđuju da se radi o izuzetnim puškama.

Na mnogim štandovima smo susreli velikog prijatelja Srbije i ljubitelja lova i prirode, ambasadora Slovačke Igora Furđika. „Hubertus“ iz Ade je pored uobičajenih lovačkih potrepština, posetiocima nudio kvalitetne lovačke karabine RWS Titan Rosler i Mak Kilic Fein Technik montaže optičkih nišana. Zemunski „Urban Dart„, je imao paletu kvalitetnih, ali ne i preskupih američkih lovačkih noževa Buck.
Vlada MITROVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike