Bergara BX 11 Multicalibre

Model na kojem se nije štedelo

Ergonomija, okidanje, osećaj u ramenu su kao kod najskupljih custom pušaka. To će sve, sigurni smo Bergaru BX 11 Multicalibre, promovisati u jednu od veoma omiljenih i masovno prodavanih pušaka. Zahvaljujemo domaćinu firme „Bergara“ na sajmu IWA 2012, na strpljenju u ljubaznosti

Priloga o novom španskom modelu ne bi bilo, da kolega Dragan Šaponjić, sa kojim sam bio na sajmu IWA, na štandu „Bergare“ nije pitao šta ima novo? Znajući prilike na nirnberškom sajmu, poznato mi je da već godinama unazad na štandu firme „Bergara“, nema noviteta. Ipak, poseta i znatiželja mog kolege, ovaj put me je prevarila. Poslednjeg dana sajamske ponude, bio sam njihov prvi jutarnji posetilac. Evo priče o novoj zanimiljivoj pušci ožlebljene cevi.
Firma „Bergara“ je iz istoimenog mesta, smeštenog u zemlji Baska na severu Španije. Još su u 18. i 19. veku, engleski puškari masovno koristili sirove cevi za puške, koje su nabavljali upravo u ovoj oblasti. Tradicija izrade kvalitetnih cevi i oružja, na severu Španije aktuelna je do danas.

Priznat ugled

„Bergara“ u evropskim i svetskim razmerama značajan je i priznat proizvođač cevi za vatreno oružje. Trenutno rade cevi u 44 kalibra, od čega pet pripada pištoljima i revolverima, a ostali su puščani. Njih rade od .22 LR, .22 WMR i .222 Rem, sve do .338 Lapua, 9,3x74R i .45-70 Gvt. U tih 39 puščanih, svima poznatih kalibara, nalaze se i oni sportski ”“ long range namenjeni dalekometnom streljaštvu poput: 6 BR, 6 mm PPC, 6,5-284, 6,5 Grendel, 6,5×47 Lapua i svi short magnum – WSM. Za dobar broj kalibara rade se cevi u četiri ili šest žlebova i u dva različita koraka. Kao npr. u kalibru .308 Win, „Bergara“ radi cev do dužine 736 mm (29 inča) spoljašnjeg prečnika max. 31,5 mm sa četiri ili šest žlebova i korakom 1:8 do 1:12 inča. Svaki sportski long range strelac, poželeo bi da u okviru ovih vrednosti izabere cev za svoju pušku. „Bergara“ radi cevi spremne za ugradnju u poznata oružja: Mauser 98, Remington 700, Winchester 70, Sako, Tikka, AR-15, AR-10, Unique Alpen, Savage 110, Keppeler, Gruning… I iz firme „G-2 Defens ”“ Mičel Arms“, računaju na „Bergarinu“ cev za svoju familiju 98 pušaka, čiji se ceo kontigent izvozi u SAD.
„Bergara“ izradu cevi dogovara sa svakim kupcem ponaosob, poštujući sve specifične zahteve kupca, koji su uglavnom vezani za unutrašnju trasu, dužinu, debljinu, obradu usta – krune cevi, ležište i bravljenje zatvarača biće strogo ispoštovani. To je razlog što je sve više renomiranih kupaca „Bergarinih“ cevi. Čuveni proizvođači cevi za oružje, kao što su „Lotar Valter“, „Border“, „Šilen Hejm“ su u ovoj firmi stekli dostojnog i poštovanja vrednog konkurenta. Da i ne govorimo da Bergara cevi, bilo da su urađene od ugljeničnog AISI 4140 ili nerđajućeg AISI 416 čelika, često su cenom znatno prihvatljivije od konkurentskih cevi. Kvalitet i preciznost potvrđuje sve više kupaca Bergara cevi.
Do sada je „Bergara“ proizvodila jednometnu kip-lauf pušku u podmodelima: Apex, Apex Compact, Apex Light i Scout. O njima smo nedavno u „Kalibru“ pisali i samo ćemo se sa nekoliko rečenica na njih osvrnuti. U pitanju je lagana puška, prelamajuće cevi i spoljašnjeg udarača (oroza). Cev može biti duga 635 mm, uz masu od 3,1 kg, 508 mm – masa 2,2 kg i olakšana verzija teška samo 2,7 kg. Uz cev dužine 584 mm, sa navojem u zoni usta cevi. Ovi „Bergarini“ kip-laufi rade se u čak 13 različitih kalibara, počev od .22 Rem, pa sve do 9,3x74R, pokrivajući većinu poznatih kalibara, sa ili bez ivice R na obodu čaure. Kratka, jednostavna, lagana puška, obavezno opremljena Picatinny šinom, zadovoljiće svakog lovca koji smatra da je u lovu dovoljan jedan metak. I sve to uz laku zamenu cevi i kalibra.

Moderna rešenja

Posle kraćeg osvrta na dosadašnje „Bergarine“ proizvode, krećemo sa novitetima koje smo doneli sa IWA 2012. To je obrtnočepni karabin punog imena – Bergara BX 11 Multicalibre. Ova multikalibarska puška, za sada se radi u kalibrima: .243 W, .270 Win, 7×64, .308 Win, .30-06 Sprg, .300 Win. Mag, 8x57JS, 8×68 S, 9,3×62 i .375 H&H. Ovih deset kalibara pokriva mnogo lovnih i sportskih zahteva, koje ovakva puška treba da ispuni. Zanimljivo je da se u svakom kalibru cev radi u dve dužine: 508 i 610 mm, kao i u verzijama Light i Varmint (tanji zid i debeli zid cevi). Cevi su urađene od ugljeničnog čelika AISI 4140, postupkom hladnog rolovanja, uz obavezno honovanje, koje prethodi utiskivanju žlebova. Cevi ni u jednom kalibru nemaju mehaničke nišane, pa se upotreba optike podrazumeva. Zavisno od kalibra cevi imaju korak ožlebljenja: kalibar .308 W je 1:12, .30-06 je 1:10, .243 W je 1:10, 8x57IS je 1:10, 9,3×62 je 1:14. Za većinu lovaca su ovi podaci nevažni, ali za one sa sportskim ambicijama mogu biti interesantni. Puška je ukupno duga od 105 do 115 cm, a masa je veoma mala, od 3,0 do 3,4 kg. Puška je skup najmodernijih, danas primenjivanih rešenja u projektovanju obrtnočepnih karabina.
Krenimo od sanduka (risivera), koji je jednodelni, cilindričnog oblika i urađen postupkom livenja čelika. U sanduk na vrhunski fino obrađenom prednjem kraju, ulazi cev i to samo u jednom mogućem položaju, tako da se ne može pogrešiti. Na tom kraju ispred ležišta metka, u cevi se nalaze braveći kanali u koje ulazi čelo zatvarača. Zabravljivanje se obavlja preko šest zabravljujućih bregova raspoređenih pod 120 stepeni i smeštenih u dva reda. Ovaj raspored omogućava otklon ručice uvis od 60 stepeni pri repetiranju. Na jednom od prednjih bravećih bregova, ugrađen je veoma široki (čak 6 mm) zub izvlakača, koji u velikom luku hvata dno čaure. Dno čaure se nalazi 3 mm utopljeno u čelo zatvarača, tako da ni eventualno prskanje čaure ne može predstavljati opasnost po strelca i okolinu. Tu su i bočne rupice – četiri u jednoj liniji, koje bi u desnu stranu, bezbedno odvele mlaz vrelih barutnih gasova, ukoliko bi udarna igla probila kapislu pri opaljenju metka. Nasuprot izvlakaču, pod 180 stepeni nalazi se okrugli opružni izbacivač čaura ili neispaljenih metaka.

Jednostavna zamena cevi

U cilindričnom jednodelnom čeličnom telu zatvarača, nalazi se skidajuće i lako zamenljivo čelo zatvarača. Deset ponuđenih kalibara puške, pokrivaju samo dva izmenljiva čela zatvarača. Postupak zamene čela je krajnje jednostavan. Potrebno je samo iz cilidnrične konture tela zatavarača, podignuti uvis dve polužice koje služe kao graničnici za fiksiranje čela. Tada je moguće jednostavno unapred svući čelo sa udarne igle. Postavljanjem novog čela i vraćanjem obe polužice na početnu poziciju, ova zamena je obavljena. Sada da se uverimo, kako je i zamena cevi i kalibara krajnje jednostavna. Bez alata, lako se skine sa puške potkundak. Pogledamo u unutrašnjost potkundaka i tu nalazimo u svom ležištu fiksiran mali imbus ključ. U zoni šireg dela cevi, kod ležišta metka, uočavamo sa donje strane dva imbus vijka. Imbus ključem iz potkundaka odvijemo do kraja ove vijke i sasvim lako bez ikakvih posebnih „klik“ okretanja, povlačenjem unapred skinuti cev. Drugu cev odabranog kalibra ili druge debljine zida i dužine, postavljamo u sanduk bez mogućnosti pogrešnog pozicioniranja. Imbus ključem ponovo do kraja zavijemo oba vijka i postupak zamene cevi je završen. Vratimo imbus u njegovo ležište u potkundaku i ponovo postavimo potkundak na svoje mesto. Manipulacijom, zatvaračem ćemo se uveriti da je sve urađeno besprekorno. Ljubazni domaćin nam je demonstrirao sve ove radnje, što smo mi odmah bez greške ponovili. Za sve je trebalo oko pet minuta. Nikakva puškarska obuka, niti kakav specijalni alat ili kontrolnici. Zaista krajnje jednostavno!
Obradom i brušenjem naležućih površina, na najsavremenijim mašinama i u najužim tolerancijama, dobijen je izuzetno fini rad zatvarača, koji je u rangu Sako ili Sauer pušaka. Da je ova puška namenjena lovu i long range sportskoj nameni, svedoči izbor grupe za okidanje. U BX 11 je ugrađena šilenova potpuno podesiva obaračka grupa, koja se koristi i kod vrhunskih sportskih pušaka. Opseg podešavanja sile opaljenja na obaraču kreće se od 0,9 do 1,4 deka njutna (teg od 0,9 do 1,4 kg). Naravno, ukoliko se ova „Bergarina“ puška nabavi da bi se njom lovila visoka divljač, nikako ne savetujemo štelovanje okidanja na najmanju silu. Na Sajmu smo je probali okidajući na prazno. Okidanje je resko, kratko i besprekorno. Konstruktori su otišli i korak dalje… Ugradbene mere ove okidačke grupe istovetne su sa onom primenjenom na poznatoj pušci Remington 700. Tako da se lako može šilenov sistem zameniti „Remingtonovim“, ako neko želi. Kako je puška BX 11 ponuđena u deset različitih kalibara, predviđena su četiri različita izmenljiva okvira za municiju. Okviri su metalni sa linijskim (jednorednim) rasporedom metaka. Kapacitet im je tri, do četiri metka, u zavisnosti od kalibra. Kočnica puške je smeštena na uobičajenom mestu, kao na našem karabinu M70 i moguće je njeno skoro bešumno pomeranje u prednji – otkočeni položaj. Na zadnjoj strani zatvarača postoji opipljivi i vizuelno oučljivi indikator napetosti udarnog mehanizma.

Mekan i podesiv kundak

Svi metalni delovi osim nerđajućeg zatvarača su u crnom, mat nereflektujućem finišu. Rupice sa navojem na vrhu sanduka služe za vezu montaže optičkog nišana. Proizvođač se potrudio da ovu savremeno konceptovanu pušku opremi i vrhunskim kundacima. Prvo je za lovce predvideo orahov kundak visoke obrazine, sa ukrasnim insertima od palisander drveta. Na njegovom kraju je debeli gumeni amortizer trzaja. Za one sportske strelce ili lovce, naklonjene profesional izgledu puške, „Bergara“ je uradila polimerski crni kundak, mekan na dodir (soft touch). Ovaj kundak ima visoku obrazinu, ali i izmenljive distantne segmente, kojima se reguliše dužina kundaka. U oba slučaja radi se o vizuelno lepim i ergonomski odlično urađenim kundacima.
O ovom sistemu multikalibarskog sportsko-lovačkog oružja poneli smo sjajan utisak. Čuvena fabrika cevi i ne može da ponudi lošu pušku. Svaka cev u svom kalibru, kod Bergare BX 11 urađena je u match varijanti, sa match obradom krune (usta) cevi i cele unutrašnje trase cevi. Ni na čemu se nije štedelo, niti su birana jeftina rešenja, a puška je ipak vrlo jednostavne konstrukcije, kako za upotrebu, tako i za izmenu cevi i održavanje.
Ergonomija, okidanje, osećaj u ramenu su kao kod najskupljih custom pušaka. To će sve, sigurni smo Bergaru BX 11 Multicalibre, promovisati u jednu od veoma omiljenih i masovno prodavanih pušaka. Zahvaljujemo domaćinu firme „Bergara“ na sajmu IWA 2012, na strpljenju i ljubaznosti.

Vlada MITROVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike