Modularni pištolj po želji strelca

Piše: Boris VOJVODIĆNovi model futurističkog izgleda, spada u grupu sportskih oružja, namenjenih rekreativnom streljaštvu i treningu. Sa nekoliko rezervnih delova i nekoliko minuta, pištolj možete da pretvorite u karabin

Piše: Boris VOJVODIĆ

U bogatoj ponudi poznate srpske firme za trgovinu, lovačkim i ribolovačkim priborom, „Grof MBM“ iz Požarevca, nedavno se našao i jedan od novih modela pištolja čuvene italijanske firme „P. Beretta“ iz Gardonea. Malokalibarski model U-22 Neos, oružje ultra moderne konstrukcije i krajnje neobične konfiguracije. Iskoristili smo ponudu vlasnika gospodina Bojana Ilića da isprobamo, na poligonu SAJ MUP Republike Srbije, gde su u testu, sa zaista velikim interesovanjem učestvovali i pripadnici ove jedinice, iz njihove Grupe za konstrukciju i istraživanje oružja i municije.
U besprekornim uslovima za testiranje, sa velikom pažnjom smo detaljno pregledali i ispitali ovo moderno, jednostavno i krajnje interesantno oružje, koje većinom svojih opštih karakteristika predstavlja novost u proizvodnom programu ovog proizvođača.

Ultra moderan MK
Novi model U-22 Neos, spada u grupu sportskih pištolja, namenjenih treningu, rekreativnom streljaštvu i odstrelu štetočina, gde je to zakonom dozvoljeno. Pištolj Beretta U-22 Neos, je zaista moderno, modularno oružje poslednje generacije, kod koga je na jednoj platformi moguće individualno prilagođavanje, po želji korisnika, pri čemu je zadržana maksimalna jednostavnost izrade i eksploatacije. Posle više od četvrt veka korišćenja koncepta poznatog pištolja serije 70 i propalog pokušaja, da mu uvedu naslednika modelom Cheetah (gepard), u fabrici „Beretta“ rešili su da načine novo oružje. Tako je pištolj dobio liveni polimerski ram, mehanizam za okidanje koji se kao zasebna celina montira u ram i dugu slobodnu cev, spojenu sa donje strane. Sve je spakovano u ultra moderan izgled oružja za 21. vek, sa poznatim i prepoznatljivim italijanskim dizajnom i tako je dobijen novi U-22 Neos.
Reč je krajnje pojednostavljenom oružju, sastavljenom iz nekoliko lako odvojivih celina i načinjenom od najmodernijih materijala. Vrhunski precizne izrade i neverovatno pouzdane konstrukcije, ovaj model ozbiljno konkuriše do sada vodećim modelima na tržištu, pre svega onima firmi: „Ruger“, „Browning“, „Walther“ i SIG.
Jednostavno, Neos predstavlja oružje poslednje generacije, u svakom pogledu, sto kaže i naziv „neos“ (na grčkom znači nov), pa je „Beretta“ sa njim zaista napravila odličan potez. Posebno interesantno kod ovog modela je, da se na našem tržištu pojavio u kompletu sa rezervnom cevi i dodatnim rukohvatom – kundakom, sa kojima se za nekoliko minuta, može da pretvori u kratku i spretnu pušku, sa kojima se dramatično povećavaju krajnji domet i opšta preciznost. Ovaj komplet, nazvan U-22 Neos Carbine Kit, (U-22 Neos karabinska konverzija), na zapadu se najčešće prodaje odvojeno, ali kod nas je uvezen zajedno sa pištoljem, što korisniku pruža mnogo više mogućnosti za raznoliku upotrebu oružja i vežbanje streljačkog umeća. Kako sve ovo zaista izgleda, proverili smo pažljivim razgledanjem, a zatim i prilično zahtevnim testiranjem, tokom koga je utrošeno više stotina metaka različitih proizvođača i karakteristika. Evo šta smo tom prilikom zaključili.

Laki karabin
Već smo napomenuli da je reč o jednostavnom oružju fiksne, debele (bull) cevi i slobodnog zatvarača, smeštenog unutar livenog usadnika, sa okvirima kapaciteta 10 metaka, u kalibru .22 Long Rifle. Cev je pravougaono profilisana (cilindrično kod karabinske konverzije), izrađena masivno, ali i veoma precizno i ima šest žlebova i desni korak. Izrađuje se sa dužinom od 6 inča (152 mm), u osnovnoj verziji, ali i kraća od 4,5 inča (114 mm), kao i duža od 7,5 inča (190,5 mm).
U osnovnoj varijanti, oružje je ukupno dugo 260 mm, sa nišanskom dužinom od 226 mm i masom 998 g. Ima maksimalnu širinu 38 mm, visinu 132 mm. Sa cevi direktno fiksiranom u usadnik, ceo gornji deo ima prilično jednostavan oblik, ravnih linija i sa visokom Weaver šinom (kojoj su na krajeve postavljeni i mehanički nišani), kao jedinim detaljem. Na malom i laganom, trapezoidno profilisanom zatvaraču (sa polukružnim ulegnućima u gornjoj zoni), smeštenom iza cevi i ispod masivne šine, osim čekiranih površina za repetiranje nema drugih detalja.
Sa ramom, stvari stoje malo drugačije. Za ultra moderni i pomalo „svemirski“ izgled ovog modela, zaslužan je „Berettin“ čuveni „Guigiaro studio“, koji je zaista odradio odličan posao. Spoj sanduka sa zatvaračem i cevi, načinjen je od nerđajućeg čelika i smešten u crno finiširani usadnik sa rukohvatom, od livene polimerske plastike, ojačane fiberglasom. Elegantnim, vitkim linijama, tankog komfornog, krupno čekiranog rukohvata, sa obostranim osloncima za palac i elipsasto profilisanim branikom obarača, postignut je neverovatno dopadljiv i prepoznatljiv, originalni izgled. S druge strane, svima nama, kada smo oružjem gađali na strelištu, dopao se balans i ergonomija svih njegovih delova i komandi, što je dobar pokazatelj, da je fabrika fenomenalno odradila svoj posao. Sa masom i težištem pomerenim napred, novi U-22 Neos izuzetno udobno leži i fenomenalno podnosi i najbrži, ali i klasični takmičarski jednoručni režim paljbe, metak po metak.

Neobično rešenje
Komande ovog pištolja su pomalo neobično koncipirane i postavljene, iako su u suštini krajnje logične. U-22 Neos ima tri osnovne komande: kočnica navlake, mehanička kočnica i dugme utvrđivača okvira. Poluga mehaničke kočnice i kočnice navlake nalaze se na uobičajenom mestu i funkcionišu na sasvim klasičan način. Utvrđivač okvira postavljen sa desne strane usadnika, ispred branika obarača (kao kod pušaka M-16), što je prihvatljivo, ali krajnje neobično rešenje, koje ima logike samo ako se razmišlja o karabinskoj verziji oružja, jer je dosta neobično u odnosu na sva ostala postojeća pištoljska rešenja.
Izrađen veoma kvaliteno i pažljivo uklopljen, novi U-22 Neos na strelištu nam je pružio očekivano zadovoljstvo. Za to je pre svega zaslužno okidanje ovog modela, sa silom koja se kreće oko 1650 daN, što je veoma dobro, uz gladak obarač koji radi meko i glatko, uz kratak i odsečan, dobro odmeren put. Ukupnoj preciznosti doprinose i fenomenalni, potpuno podesivi nišani, sa rampom na prednjem i pravougaonim izrezom na zadnjem. Dobra nišanska slika, savršena kontrola i izuzetna preciznost ovog pištolja, pokazali su se kao kombinacija, zahvaljujući kojoj su svi prisutni na testiranju bili zadovoljni. Tako je U-22 Neos uglavnom ostvarivao grupe pogodaka od 23 do 40 mm na 25 m, sa većinom municije koju smo toga dana koristili, a tu je bilo bar desetak vrsta. Posebno je važno da je gutao sve tipove zrna bez ijednog zastoja, uključujući i po tome poznate Remington Yellow Jacket, sa konusnim zrnima, ali i nekoliko vrsta Hiper Velocity municije firmi „Federal“, „Winchester“, kao i standadrdnu firmi „Sako“, „Pobeda Goražde“ i „Sellier & Bellot“. Jednostavno, bez obzira na početne brzine i oblik zrna, ovaj pištolj troši sve, bez ikakvog zastoja, radeći sigurno i pouzdano.

Brzi karabin
Potpuno zadovoljni ovim pištoljem, kod koga su svi kvaliteti jasno vidljivi u samom startu, prepakovali smo ga u karabinsku konfiguraciju, da isprobamo šta ona ustvari pruža. Čitava prepravka, svela se na odvijanje utvrđivača cevi u obliku velikog zavrtnja u usadniku iznad branika obarača, uklanjanja kraće cevi, nakon čega se unapred izvuče zatvarač, a zatim se kompletan mehanizam i okidačka grupa izvuku iz pištoljskog i prebace u puščani usadnik sa kundakom i sve obrnutim redom vrati nazad. Za manje od jednog minuta, Neos je postao kompaktan i lepo izbalansiran karabin, sa kundakom sa veoma ugodnom i dobro zaobljenom obrazinom i fenomenalnim balansom. Ispod duge cevi postavljen je maleni, takođe plastični potkundak, a iza pištoljskog rukohvata je skeletoidni kundak načinjen od iste vrste plastike. Jedina razlika u konfiguraciji je prednji nišan koji ima fiber vlakno i zadnji sa diopterskim prorezom, što dozvoljava brzo pronalaženje ciljeva, pa je jasno da mu je ovako, namena odstrel sitnijih životinjica i rekreativno gađanje do pedesetak metara. Na ovim daljinama, sa njim mogu da se pogode sve sitnije mete (veličine kutijice šibica), dok na 100 m, uprkos dužoj cevi nije moguće načiniti grupe pogodaka ispod 100 mm. Ovo svakako nije spektakularno, ali nije nikako ni loše, za prilično kompaktno oružje sa mehaničkim nišanima sa optičkim vlaknom. Sa refleksnim nišanom Docter, koji smo radi probe montirali, preciznost se nije mnogo popravila, ali je nišanjenje postalo veoma brzo i mnogo jednostavnije, pa je skoro nastala prepirka među prisutnima, ko će pre i više da rukuje ovom „igračkom“. Zaista U-22 Neos je oružje, koje donosi zabavu i zadovoljstvo.
Bez većih slabosti koje se za sada mogu uočiti, novi U-22 Neos ostavio je ozbiljan i veoma povoljan utisak i možemo da ga preporučimo onima, kojima je rekreativno streljaštvo prvenstveni aspekt sagledavanja oružja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike