Rhino-Chiapa

Naopaki nosorog

Tekst i snimci: Dragan ŠAPONJIĆ

Konstrukcija je okrenuta naglavce, pa je cev u donjoj osi oružja. Postavljena je niže u odnosu na zglob šake, što za posledicu ima kraći krak poluge i manji odskok pri opaljenju. Ovo može imati presudnu ulogu pri borbenoj upotrebi.

Tekst i snimci: Dragan ŠAPONJIĆ
U svetu kratkocevnog ručnog oružja, konstruktori revolvera retko se odlučuju na promene. Njihovi obožavaoci, najčešće tvrdokorni tradicionalisti, ubeđeni su da za to postoji valjan razlog – kod revolvera je baš sve urađeno kako treba! Međutim, šalu na stranu. Poslednjih godina, inovacije na ovom polju, vrte s uglavnom oko uvođenja sve snažnije municije. Kreće se i sa primenom novih materijala.
Prvo su uvedene lake legure a potom i polimeri, integrisani laseri… Kada je o konstrukciji reč, čini se da nedostaju nova rešenja. Na sreću, bili smo u prilici da se upoznamo sa jednim prilično avangardnim revolverom. Na prošlogodišnjem sajmu IWA u Nirnbergu, posetili smo izložbeni štand italijanske firme „Chiappa Arms“.
Mala kompanija, koja je u svetu poznata po kvalitetnim replikama oružja iz 19. veka proširila je ponudu sa verzijom pištolja M-1911 u kalibru .22LR (o čemu smo već pisali). Najatraktivnije delovao je neobični revolver „Rhino“, u prevodu – nosorog.

Neobično oružje
Osnovna ideja, već viđena: konstrukcija revolvera je okrenuta naglavce, tako da je cev u donjoj osi oružja. Na taj način osa cevi je postavljena niže u odnosu na zglob šake, što za posledicu ima kraći krak poluge i manji odskok pri opaljenju, a sve u funkciji što bržeg vraćanja na nišansku liniju i plasiranja sledećeg metka. Osobina koja može imati presudnu ulogu pri borbenoj upotrebi. To rešenje bilo je ranije primenjeno na revolveru Unica, takođe Italijanskog proizvođača „Mateba“, kao i na ruskim revolverima, prigušenom OTs-38 (čudna podudarnost kod imena), i civilnom modelu AEK-906 Nosorog.
Ovo je neobično oružje sa jedinstvenom siluetom. Jednostavno, ne možete ga zameniti sa nekim drugim modelom iz aktuelne produkcije. Tehnički, Rhino je interesantan, jer koristi više originalnih rešenja, od kojih su neka odranije poznata, prvi put viđena zajedno na jednom oružju. Uprkos brutalnom izgledu, poput svog orijaškog imenjaka, uočljiv je napor u dizajnu. Tako je Rhino tipičan italijanski proizvod, naravno u pozitivnom smislu.

Plod talenta
Rhino je rezultat saradnje dva talentovana inženjera oružara. Antonio Cudazzo i Emilio Ghisoni (dizajner Mateba) napravili su revolver od aluminijumske legure ergal, što je smanjilo masu do nivoa petometnih džepnih revolvera kalibra .38 Special. Prazno oružje sa cevi od 2 inča, teško oko 680 grama, puni se sa šest metaka kalibra .357 Magnum. Pored najkraće verzije, nude se cevi dužine 4, 5 i 6 inča. Sve imaju desni korak uvijanja od 476 mm, sa čak devet žlebova!
Pored smanjenja mase, ram od lake legure doneo je i problem strukturne čvrstine, pri korišćenju snažne municije. Pločica koja sa zadnje strane prekriva doboš, kao i usta cevi sa navrtkom za učvšćivanje u ramu, izrađeni su od alatnog čelika finiširanog u istom tonu kao ceo revolver. Tako se razlika u materijalu ne primećuje. Na taj način izbeglo se istezanje rama i povećanje zazora između cevi i doboša na kritičnim mestima.
Elegantno rešenje koje osigurava dug radni vek. Kada je reč o dobošu, ovaj opis vredi samo uslovno. Umesto klasičnog, cilindričnog oblika novi revolver je dobio doboš sa presekom u vidu zaobljenog šestougla. Pored prepoznatljivog izgleda, ovaj zahvat smanjio je širinu oružja za 10 mm, čime je ublažen jedan od osnovnih problema pri skrivenom nošenju revolvera. Komanda za oslobađanje doboša u obliku poluge, smeštena je visoko na levoj strani rama.
Osim oblika, doboš ima još jedno neobično rešenje. Zvezda ekstraktora, koja izbacuje ispaljene čaure kod većine proizvođača, ima i ulogu zupčanika koji pokreće poluga okidačkog mehanizma i tako okreće doboš. Kod njih se zvezda uglavnom pozicionira uz pomoć jedne ili dve čivije. Kod novog revolvera, doboš se ne okreće preko zvezde, već preko čak šest čivija za pozicioniranje. Rešenje bez neke posebne prednosti, ali poskupljuje proizvodnju. Teorijski, tako se tačnije pozicionira komora ispred cevi, iako se u konkretnom slučaju nije odrazilo na preciznost oružja.

Specifično okidanje
Mehanizam je vrlo neobičan za oružje ovakvog tipa. Izokretanje konstrukcije donelo je prednost, ali su se pojavili i problemi. Klasičan revolverski sistem prenosnih poluga i opruga morao je da bude modifikovan. Glavna opruga je dvokraka, neobičnog oblika, smeštena u relativno kratkom kućištu u rukohvatu i prilično je tvrda. Kako je udarac postavljen u donjoj osi, na njegovo mesto postavljena je prenosna poluga kojom se zapinje. S obzirom na konstrukciju, poluga ne može da ostane u zadnjem položaju, pored nje, u gornjem levom delu rama, postavljena je čivija-indikator obojen jarko crvenom bojom. Ovaj indikator pokazuje da je okidački mehanizam zapet u tzv. single action načinu rada.
Sa gledišta korisnika, okidanje ima izvesnih specifičnosti. Dvostruka akcija je nešto tvrđa, ali nije problem. Revolver mora da se drži, tako da se ni leva ni desna ruka ne nađu u blizini prelaza iz doboša u cev. Pošto je osa cevi spuštena oko 40 mm u odnosu na klasična rešenja, rizikujete ozbiljne opekotine, od barutnih gasova iz uskog prostora između cevi i doboša. Skrenuta mi je pažnja, pre uzimanja Rhina. Okidanje je takođe neobično. Osim prilične snage potrebne u DA modusu, okidač treba vući nazad i uvis, tako da prst približno prati ulegnuće sa obe strane rama iznad okidača. Optimalna udaljenost od drške i vertikalan položaj okidača popravljaju utisak.

Tražen u SAD
Rukohvat je urađen od kvalitetne orahovine, fino čekirane površine i prilično udoban. Zahvaljujući maloj masi rama, balans revolvera je dobar. Brzo se uvodi u nišansku liniju. Kao da je pravljen za intuitivno nišanjenje. Najkraća verzija umesto zadnjeg nišana ima prorez u ramu, a kako bi mogao da se koristi, napravljen je zarez i na poluzi udarača. Verzije sa dužim cevima imaju podesive zadnje nišane, poput Smith & Wesson modela. Tu je ispod cevi ugrađena kratka Picatinny šina, što dopušta postavljanje različitih svetlosnih i laserskih uređaja, sve popularnijih u poslednje vreme. Kada se naviknete na određene specifičnosti ovog revolvera, možete da iskoristite i njegove prednosti: mala masa i širina, kompaktan dizajn, privlačna ergonomija i kako su nam rekli pristojna preciznost. Na žalost, nismo se uverili u streljačke kvalitete Rhina, ali izveštaji govore, da su grupe od 50-75 mm, uobičajene na daljini od 15 metara, što je sjajan rezultat za odbrambeni revolver.
Od jeseni 2010, većina proizvedenih primeraka, nudi se na tržištu SAD, gde je začudo naišao na dobar prijem. Posebno u stručnim i policijskim krugovima. Kratkocevna verzija, koja se najbolje prodaje, košta oko 800 dolara, što je znatno više od konkurentskih modela. Videćemo da li će se ovaj trend nastaviti i u budućnosti, kada Rhino više ne bude bio egzotična novina? Njegovi predhodnici sa sličnim odlikama, do sada se nisu proslavili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike