Švedski noževi

Oštrina nordijske klasike

Kvalitetni i povoljni radni noževi, klasičnog nordijskog sečiva, namenjeni svakodnevnom nošenju u prirodi, nastali na osnovu četiri veka iskustva nožarske industrije iz Eskilstruna

Piše: Bogdan RISTIVOJEVIĆ
Kada nož dolazi iz firme koja postoji pedesetak godina, sa sigurnošću možemo da kažemo da su u njega uloženi tradicija i iskustvo. Medjutim kada je nož iz kompanije koja pod istim imenom postoji 120 godina (a nastala je pre više od 400), onda se radi o nečem posebnom. Upravo o noževima iz jedne takve kompanije, imaćete priliku da čitate u ovom tekstu.
Eskilstruna je grad u Švedskoj, u kome je proizvodnja noževa počela odlukom kralja. naime, švedski kralj Charles IX (vladao od 1604. do 1611), nije bio zadovoljan tadašnjom produkcijom oružja i doneo je odluku, za čije izvršenje je zadužio vojsku – da se sve lokalne radionice za proizvodnju sečiva unište, a kovači i ostali majstori presele u Eskilstrunu, gde će raditi u velikim kovačnicama koje se tamo podižu. Tako je Eskilstruna postala centar švedske nožarske industrije, sa mnoštvom malih kompanija, slično Shefildu u Engleskoj, ili Toledu u Španiji.
U ovom gradu, mladi preduzetnik Hadar Hallstrom osniva 1882, kompaniju „Hadar Hallstrom Kniffabriks“. Ujedinivši se sa još nekoliko radionica 1917, fabrika menja ime u „Eskilstruna Kniffabriks Aktiebolag“ što ubrzo biva skraćeno u EKA AB. Polovinom prošlog veka u Eskilstruni je postojalo preko 40 fabrika, koje postepeno sve potpadaju pod kompaniju EKA, koja je od početka važila za jednu od najkvalitetnijih. U zgradi fabrike, počasno mesto zauzima i dokaz za to: nož upotrebljen 1894, u opkladi ko će pre džepnim nožem da preseče na pola stablo bora debelo 30 cm. Pobedniku je trebalo četiri časa.
Model A10 je nož, napravljen da zadovolji zahteve sve mnogobrojnijih poklonika buscrafta – veštine dugotrajnog boravka u prirodi.
Kombinož ili kombikniv na švedskom je lovački nož koji je dizajnirao Thomas Ekberg. Na prvi pogled, učiniće vam se da se radi o preklopnom nožu, zbog postojanja dugmeta i brave na vrhu drške. Međutim, ovaj nož ne može da se sklopi u dršku, već je opremljen sa dva sečiva, koja se rotiraju oko osovine, tako da možete da izaberete sečivo prilagodjeno trenutnom zadatku.
T 8 je masivan i robustan preklopni nož, očigledno namenjen lovcima i boravku u prirodi. Sečivo dugo 80 mm klasičnog spear point oblika relativno usko, brušeno je punom visinom, što mu povećava efikasnost.
Breza ili Masur je po ličnom izboru autora teksta najlepši nož, koji je domaći distributer EKA nabavio. Malu masu obezbeđuje konstrukcija koja montira sve delove u žleb na dršci izrađenoj od izuzetno kvalitetne „zakovitlane breze“, koja svojom jačinom osigurava dovoljnu izdržljivost za svaki posao koji može da obavi mali džepni nož.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike