Premijera najsavremenijeg koncepta

Piše: Mr Vlada MITROVIĆ

Najnoviji model iz „Fabarma“, karabin Iris, premijerno predstavljen na sajmu IWA 2010. u Nirnbergu, gde smo ga i pregledali, objedinjuje sve savremene karakteristike obrtnočepne konstrukcije i sigurno će privući pažnju lovaca i strelaca

Piše: Mr Vlada MITROVIĆ
Kada na najvećem internet pretraživaču Google, ukucamo level: Italija, Lombardija, Brescia, Travagliato, Via Averolda 31, navigator nas vodi do jedne veoma moderne i u poslu agresivne firme za proizvodnju oružja: „Fabbrica Bresciana Armi S.P.A.“, skraćeno – „Fabarm“. Ova firma nema viševekovnu tradiciju, ali se nalazi u Travagliatu (nadomak Breše), gde se oružje organizovano proizvodi više od šest vekova. Spajanjem tradicije i najsavremenijih tehnoloških rešenja, materijala i mašina dobijeno je oružje za lov, sport, vojsku i policiju, koje respektuju i korisnici i konkurencija. Danas se i najžešći konkurenti iz sveta oružja slažu da su svi „Fabarmovi“ modeli ultramoderne konstrukcije, vrhunski urađeni, od najboljih i najsavremenijih materijala i originalne konstrukcije. (U jednom od narednih brojeva, daćemo kompletan prikaz sačmarica, dvokuglara i kombinovanih pušaka, koje izrađuje „Fabarm“).

Brži i kraći rad
Ovoga puta, predstavljamo najnovije iz „Fabarma“: lovački obrtnočepni karabin Iris, koji je na nirnberškom sajmu IWA 2010, doživeo svetsku premijeru. Privukao je sve, posebno profesionalce, jer se zna da kada „Fabarm“ (koji je svetu podario tri bore bušenje cevi, tormentaciju sačmenih cevi na 1.630 bar, stoprocentnu titanijum zaštitu), predstavlja novu vrstu oružja iz svog proizvodnog programa – to izaziva posebnu pažnju. Kalibri za koje je predviđen ovaj obrtnočepni karabin su: najpopularniji mali .223 Rem, .243 Win, .270 Win, 7×64, .30-06 Sprg, 9,3×62, .270 WSM i .300 Win.Mag. Kalibre je važno istaći, jer se radi o najnovijoj generaciji lovačkih karabina, kod kojih je laka zamena kalibara cevi. Svi proizvođači novih karabina pridržavaju se stava da lovac kupi samo jednu pušku, navikne se na njenu ergonomiju i okidanje, a zatim nabavlja cevi u različitim kalibrima. Prednost tog koncepta dobro znaju lovci stare garde, koji su tokom dugogodišnjeg lovačkog staža kupovali nekoliko pušaka u više kalibara, sa različitim optičkim nišanima i na svaku morali da se navikavaju. Današnji koncept: jedna puška, jedna moćna varijabilna optika i više cevi raznih namena i kalibara je mnogo prihvatljiviji.
Kako je „Fabarm“ sinonim za najsavremenija rešenja na oružju, zanimalo nas je koje su bravljenje zatvarača i sistem opaljenja izabrali. Prava „vojska“ svetskih lovaca obožava zatvarač Mausera 98. Bilo da je u pitanju izvorni Mauser, Zastava M70, 707 ili 808, Winchester 70, Remington 700, Ruger 77, Antonio Zolli, Zbrojovka 550, Sabatti Rover 870 ili neki drugi model – sve puške su izvanredno čvrsto i bezbedno zabravljene. Dva čeona brega sistema Mauser M98, sigurno brave zatvarač u sanduku, na milionima proizvedenih pušaka. Međutim, da bi se odbravila dva čeona zabravljujuća brega, smeštena u istoj ravni, potrebno je okrenuti (rotirati) zatvarač za 90 stepeni. Savremene ručice zatvarača koje imaju višeugaoni izlomljeni oblik, ipak prelaze veliki lučni put i prilaze vrlo blizu montiranom optičkom nišanu. U zimskim uslovima i debelim rukavicama, to može da bude problem… „Fabarm“ se zato na modelu Iris opredelio za tri masivna brega, raspoređena u krugu pod 120 stepeni. Time je postignuto da ručica zatvarača pri repetiranju, prelazi lučni put od samo 60 stepeni. U odbravljenom položaju, ručica zauzima približno horizontalni položaj, što ostavlja još slobodnog prostora uvis, ka optičkom nišanu i proces prepunjavanja je kraći i brži. Kako je ovo koncept najnovije generacije, tri zabravljujuća brega ne brave u kanalima smeštenim u sanduku, već se to obavlja direktno u produžetku cevi. Produženi deo cevi, gde se nalaze zabravljujući kanali je cilindričnog oblika i izuzetno je masivan.
Gornji deo sanduka puške Iris takođe je od mat-bruniranog, kovanog ugljeničnog čelika. Donji deo sanduka (risivera) je od aeronautičke legure ergal 55, koja je posle fine mašinske obrade i peskiranja, potpuno zaštićena titanijumom. Laserski urađena, nenametljiva gravura i natpis Iris, nalaze se na obe strane ovog srebrnastog, nereflektujućeg sanduka.

Izuzetna bezbednost
Koncept puške podrazumeva laku zamenu cevi i kalibara. Čelo zatvarača mora da prihvata različite prečnike dna čaure. Jednostavnim izbijanjem spojnice, čelo zatvarača se skida sa tela i po potrebi menja onim koje ide uz novonaručeni kalibar, tj novu cev. Zamenu čela zatvarača je moguće izvesti za nekoliko trenutaka i ne zahteva nikakvo puškarsko umeće. I kada nije reč o zameni čela, važno je radi pažljivog održavanja puške to često učiniti i očistiti i podmazati sve sastavne delove. Naročito široki izvlakač i izbacivač čaura. Napominjemo da nije moguće pogrešno sastaviti zatvarač, jer bi ga u tom slučaju bilo nemoguće vratiti u sanduk. Novi zahtev savremenih lovačkih reptirajućih karabina je ručno, odvojeno napinjanje udarnog mehanizma. Stručnjaci za bezbednost oružja širom sveta, dokazali su da ne možemo potpuno da se pouzdamo ni u kakve kočnice. Jedino sigurno oružje je – nezapeto, nenantegnuto oružje! Kao i na Blaseru, Strasseru, RX Merkel Heliksu… i ovde je to rešeno ručnim napinjanjem. Palcem jače ruke pogura se unapred kosi, hrapavi, zadnji deo zatvarača. Do tada, vidljiva bela tačka na udarnom mehanizmu zatvarača ulazi u telo zatvarača i posle jedva čujnog klika, ostaje vidljiva samo crvena tačka, koja signalizira zapetost mehanizma. Puška je tada spremna za paljbu. Situacija za pucanje je prošla i lovac osigurava pušku, tako što palcem pogura za nekoliko milimetara unapred zadnji deo i on izlazi iz tela zatvarača. Ponovo je vidljiva bela tačka i puška je bezbedna za pokret. Praktično je nemoguće da dođe do neželjenog zapinjanja udarnog mehanizma zbog pada, pri kačenju o granu, deo odeće ili opreme. To je Irisov sigurnosni sistem. Horizontalna polugica sa leve strane sanduka nije kočnica, već pritiskom na nju omogućavamo izvlačenje zatvarača iz sanduka puške.
Fabarm Iris lovcima ostavlja izbor tipa obarača. Ravnopravno se nudi fino urađen, direktan obarač konstantne umerene sile povlačenja ili tzv. francuski šteher, kod koga se pomeranjem obarača u prednji položaj, uključuje veoma osetljiva ubrzica. Pucanje sa šteherom ili ubrzicom se praktikuje sa šumskih čeka i sigurnih naslona, dok je svako kretanje sa uključenom ubrzicom izuzetno opasno. Neposredno iznad obarača nalazi se ručica zatvarača, tako da za početak repetiranja nije potrebno pomeranje šake, već se za kretnju zatvarača uvis koristi i kažiprst koji je izvršio opaljenje. Cela kretnja, kao i hod zatvarača nazad-napred, je lagana i glatka. Pri hodu napred, zatvarač zahvata metak iz metalnog odvojivog okvira. Pritiskom na komande s obe strane na dnu sanduka, okvir sam ispada na dlan strelca. To onemogućava neželjeno ispadanje i gubitak okvira, a ubrzava zamenu i prepunjavanje. Standardni kapacitet ovih jednorednih – linijskih okvira je tri metka (dva za magnum kalibre), ali mogu da se dokupe i produženi okviri, koji izviruju van sanduka i njihov kapacitet je uvećan za dva metka. Za zemlje čiji zakoni ne dozvoljavaju izmenljive okvire, verovatno će se ponuditi rešenja sa fiksnim magacinima, čije je dno vezano šarnirom u prednjoj okretnoj tački.

Laka zamena cevi
U standardnim kalibrima za sada je ponuđena cev dužine 51 cm, dok je za magnum kalibre cev duga 61 cm. U oba slučaja je opremljena fiber optik vlaknom jarke boje, smeštenim na visokoj rampi koja nosi mušicu i zadnjim podesivim nišanom sa zarezom. Iskustvo uči da će se broj opcija cevi, njihovih prečnika, dužina i nišana, vremenom povećavati. Kada puška uđe u serijsku proizvodnju (i omasovi se prodaja), ponudiće se i gole, debele bul cevi, namenjene pogocima na većim daljinama. Za sada, proizvođač nudi ugradnju sopstvene gasne kočnice, koja po njihovoj trvdnji znatno umanjuje trzaj pri opaljenju i daje uže grupe pogodaka na većim daljinama. Ipak, osnovna oprema kvalitetnog lovačkog karabina je solidan optički nišan, pa je na gornjem delu sanduka modela Iris, ostavljeno mesto za prihvat raznih montaža optike.
Nauljeni orahov kundak ima obrazinu i fino čekirane površine. Skidanjem potkundaka je omogućena izmena cevi i kalibara. Predviđeno je da se karabin Fabarm Iris, transportuje u rasklopljenom stanju, za šta je proizvođač uz pušku isporučio sigurni, kvalitetni kofer u koji mogu da stanu: telo puške, potkundak, dve cevi, zatvarač, optički nišan i okvir. Ovo je lako za nošenje, a sklapanje puške u lovištu zahteva samo pet – deset minuta.
„Fabarm“ je modelom Iris upotpunio paletu lovnih pušaka. Sve savremene karakteristike obrtnočepne konstrukcije, objedinjene su u ovoj pušci. Vrhunske je obrade, modernog dizajna i odlične ergonomije. Videli smo je na dvadesetak minuta na sajmu IWA 2010. i veoma nam se svidela. Test preciznosti uradićemo kada je neko od domaćih uvoznika ponudi našim lovcima. Predviđanja brojnih novinara okupljenih na IWA su da će Fabarm Iris da bude veoma dobro prihvaćen kod lovaca i strelaca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike