"Benchmade Knives"

Remek-delo savremenog nožarstva

Piše: Bogdan Ristivojević

Svaki model poznate firme iz Oregona je pravo remek-delo savremenog nožarstva, jer donosi izuzetna tehnička rešenja i kvalitet. Skirmish je moderna interpretacija preklopnog noža sa recurve sečivom, čija donja strana podseća na slovo S, izuzetno masivan, sa dužinom sečiva od 11,5 cm debljine na kome bi mu pozavideli i mnogi fiksni noževi od 4 mm.

Piše: Bogdan Ristivojević
U američkoj industriji noževa, Kalifornija je uvek bila jedan od centara, koji su inovcijama uticali na kompletno tržište. Prvi put, to se dogodilo pedesetih godina 19. veka sa zlatnom groznicom, koja je iznedrila specifičan San Francisco Bowie, sa sečivom koje ima oblik dvoseklice, ali je oštreno potpuno ravno samo sa jedne strane, da bi se izbegli oštri zakoni u San Francisku, koji su zabranjivali dvosekle noževe. I u 20. veku centri na pacifičkoj obali su zadržali svoj uticaj. Osamdesetih godina prošlog veka, kompanije kao „Monteg“ (koja je bila jedan od prvih uvoznika Cris Reeves noževa iz Južne Afrike), „Blackjack knives“, „Cold Steel“ su prosto zatrpale tržište inovativnim idejama.

Upravo u takvoj sredini, nastala je i firma „Pacific Cutlery“, koja je na tržištu prvo ponudila izuzetno kvalitetno izrađene Balisong (kod nas poznatije kao „leptir“ noževe). Osnovana 1988, firma je za svoj logo usvojila crtež leptira, po kome je ovaj tip noževa i dobio ime. Moda se na tržištu noževa brzo menja i sa padom popularnosti leptir noževa „Pacific Cuttlery“ u proizvodni program uvrštava sve više kvalitetnih preklopnih noževa namenjenih samoodbrani i svakodnevnom nošenju. S promenom programa, menja se ime firme u „Benchmade Knives“, koje vrlo brzo postaje daleko popularnije nego prethodno.

Skirmish je moderna interpretacija preklopnog noža sa recurve sečivom, čija donja strana podseća na slovo S, izuzetno masivan, sa dužinom sečiva od 11,5 cm debljine na kome bi mu pozavideli i mnogi fiksni noževi od 4 mm.

Za one koji žele da nose Skirmish, tu je i Mini Skirmish, iz zlatne serije, sa posebno eloksiranom drškom, 8,7 cm dugačkim sečivom, debljine 3,4 mm.
Samo nešto manji od Skirmisha, sa sečivom od 10,8 cm, Rucus dizajniran od strane proslavljenog Neila Blackwooda, donosi novi koncept modularnosti, s oblogama drški koje mogu da se skinu, što omogućava svakom korisniku da personalizuje ovaj model prema svom ukusu.

Dokaz da „Benchmade“ pored velikih, ume da napravi i izuzetno upotrebljiv preklopni nož za svakodnevno nošenje je Dejavoo, dizajniran od strane Boba Luma. Sečivo je takođe od S30V, dužine 9,5 cm što je skoro maksimalna dužina za udobno svakodnevno nošenje.
Tipičan predstavnik crne serije je Presidio, model sa sečivom dužine 8,6 cm od čelika CPM 154 i drškom od mašinski obrađenog aluminijuma.

U crvenoj seriji se nalaze modeli koje za matičnu kompaniju proizvode podugovarači širom sveta, sa livrenim drškama i jeftinijim materijalima sečiva. Iz ove grupe, najzanimljiviji je Rant Bowie, proizveden na Tajvanu: fiksni nož sa sečivom od 10 cm i drškom koja se skida radi detaljnog čišćenja, odvrtanjem šrafa na kraju drške.
Posebno zanimljiv je Model 12700 – standarni traperski nož, izuzetno prihvatljive cene, zahvaljujući savremenom postupku izrade.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike