MC-puske

Ruski brend novog veka

Lovačke i sportske puške iz produkcije Centralnog konstruktorsko-istraživačkog biroa iz Tule, pripadaju prestižnom, svetskom vrhu, zbog čega su i proglašene za „Vserosijskaju (sverusku) marku 21. veka“

Naš prosečan lovac, smatra sebe dobrim poznavaocem ruskog lovačkog oružja. Na prvi pogled, tako i izgleda, jer više od polovine lovaca kod nas, nisku divljač lovi upravo oružjem iz Rusije. To su: IŽ i TOZ bokerica, nekoliko modela položara – hamerles ili orozara, IŽ jednocevka i poluautomati – IŽ MP-153, MC-21 i TOZ 87. Ali to je daleko od dobrog poznavanja ruske produkcije lovačkog oružja, pogotovo onog najkvalitetnijeg – prestižnog.

O oružju MC stidljivo su stizale informacije od naših diplomatskih i privrednih predstavnika, koji su službovali u nekadašnjem SSSR, a sada Rusiji. Nije bilo interneta, a Rusi nisu imali naviku da šalju kataloge potencijalnim kupcima i ljubiteljima oružja. Tek sa samostalnim pojavljivanjem proizvođača oružja na prestižnim sajmovima (kao što je IWA), mogli smo da saznamo o kakvim se sve modelima radi.

Sačmarica položenih cevi, model MC 110. Ova kvalitetno urađena i bogato gravirana položara, koristi Purdey-Scott mehanizam za bravljenje sa tri ključa. Ovde, dva donja Purdey ključa bravi pokretna horizontalna dvozuba ploča, ali postoji i gornji ispust – nosić između cevi, koji osigurava gornji pokretni klin. U jaku kovanu baskulu, ugrađen je provereni i široko primenjivani udarni mehanizam Anson-Deeley.

Model MC 110
radi se u kalibrima 12 i 20 sa dužinama cevi od 750 mm za kalibar 12 i 675 mm za kalibar 20. U oba slučaja, leva cev ima pun, a desna polovinu fiksnog čoka. „Dvanaestica“ teži 3,2 kg , a „dvadesetica“ 2,9 kg. Međutim, ovaj model radi se i kao i lovna dvokuglara, u odličnim ruskim kalibrima 7,62x54R i 9×53.

Položara MC 111 je vrhunski, prestižni proizvod. Za ovu pušku čuli smo od naših diplomata, još iz vremena SFRJ. Neki od njih su je i donosili kući, tako da ih u ograničenom broju ima i ovde. Radi se o vrhunskom, luksuznom lovačkom oružju, čiji je mehanizam vatri smešten na bočnim „holand-holand“ pločicama. Puška MC 111 je ponos i top model Centralnog MC biroa. Čak je i u više navrata proglašavana za „Vserosijskaju (sverusku) marku 21. veka“, iako se radi već decenijama.

Bokerica MC 106
. Prelazimo na bok sačmarice – puške sa vertikalnim rasporedom cevi. Model MC 106 je klasična bokerica kalibra 12, ali može da se dobije i kao kombinovana puška kalibra 12/7,62x54R i 12/9×53. MC 106 koristi bravu Browning B25, sa donjom bravećom pločom, udarni mehanizam Anson-Deeley, a za razliku od većine pušaka, potkundak je za sklop cevi vezan vijcima u čak tri tačke.

MC 106-0 je verzija prethodne puške namenjena skeet disciplini gađanja glinenih golubova. Mehanika je slična kao kod MC 106, ali ovde je ugrađen jedan neselektivan obarač koji opaljuje uvek najpre donju, pa gornju cev.

Bokerica MC 7 je puška više klase. Konstrukciono unapređena i vrhunski gravirana, sa kundakom od skupe orahovine. Bravi se, pored donje B25 brave i modifikovanim boss srednjim ključevima. Radi se u kalibrima 12 i 20, ali može da bude i kombinovana puška ili dvokuglara sa svim opcijama kombinovanja kalibara: 12/7,62x54R, 12/9×53, 7,62/7,62, 9×53/9×53, 7,62x54R/9×53.

MC 109.
Evo i najskuplje bokerice. Ovaj model oslikava perfekciju izrade i originalni dizajn MC oružja. Udarni mehanizam na bočnim pločicama H&H, sa crticom (indikataorom) na osovinici udarača, bogata gravura u zlatu, orahovina iz dubine korena, duborez, sedef… odlike su vrhunskog, najprestižnijeg oružja. Puške bok rasporeda obično imaju B25 ili boss bravljenje. Ovde su uz manje izmene, ta oba jaka sistema integrisana u jednu pušku.

Bokerica MC 109 radi se u kalibrima 12/12, kao sačmarica. Kao kombinovana puška u kalibrima 12/7,62x54R, 12/9×53 i kao dvokuglara 7,62/7,62 i 9×53/9×53.
Sportska MC 108 puška, namenjena je vrhunskim skeet i trap takmičarima. Ova puška je osnovni model sovjetskih i ruskih takmičara koji su s njom osvajali medalje proteklih decenija: 16 zlatnih, devet srebrnih i 15 bronzanih na OI, EP i SP. I danas se mnogi ruski i svetski strelci takmiče sa MC 108. Moćna brava, vrhunski materijali i izrada, čine da ova puška ispaljuje enorman broj metaka, bez ikakvih promena. Radi se samo u kalibru 12, ima jedan neselektivni obarač, izvlakač i neautomatsku kočnicu.

Model MC 200 je unapređeni, prethodni MC 108. U ovu pušku istih brava, čokova i dužina cevi je ugrađena lako demontažna blitz udarna grupa. Blitz mehanizam na donjoj integrisanoj nosećoj pločici, sadrži udarače, udarne opruge i zapinjače. Lako se skida, čisti, popravlja ili menja.
Obrtno-čepna repetirka MC 20 radi se u kalibrima 20, 28 i 32, a dužina cevi joj je 635 mm za sve kalibre, a masa 2,6 do 2,7 kg. Odvojivi, kutijasti okvir prima dva metka. Puška ima kočnicu, smeštenu na vratu kundaka iza zatvarača, što ne menja navike gađanja sa klasičnih sačmarica. Oružje radi pouzdano, lako je za rukovanje ii održavanje. Ima lovaca u Rusiji koji love krznašice, baš ovim puškama u malim sačmenim kalibrima.
Poluautomati MC 22-12 i MC 25-20 su slične, poluautomatske sačmarice kalibra 12 i 20. Rade na principu pozajmice gasova i to neobičnom konstrukcijom sa dva kratkohodna klipa. Rusi tvrde da je ovo vrlo pouzdana konstrukcija.

MC 255. O ovoj neobičnoj revolverskoj sačmarici već smo pisali. Radi se u kalibru 20 ili .410 i u revolverski cilindar ove puške staje pet metaka.
Modelom Ris, koji predstavlja lovno-samoodbrambenu pumparicu, završavamo ovaj prikaz dela obimne MC produkcije. Neobičnost ovog oružja kalibra 12/70 i 12/76 je obrnuto repetiranje. Kod Risa, potkundak povlačimo napred-nazad. Potkundak i leva ruka su u mnogo prirodnijem – bližem položaju. Cev je postavljena vrlo nisko, što daje manji trzaj. Čaure ispadaju, a i punjenje se obavlja sa donje strane, što odgovara i levorukim i desnorukim strelcima. Odlično urađeno, kompaktno, višenamensko oružje.
Vlada MITROVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike