Contender

San svakog strelca

Piše: Bogdan Ristivojević

Contender je prvi model koji je firma izbacila na tržište. Mogli bismo reći da je najuspešniji, sudeći po broju proizvedenih primeraka, kao i firmi koje nude dodatne cevi, kalibre specijalno razvijene za Contender, montaže za nišane kao i ostalu dodatnu opremu. Ovaj vrhunski jednometni pištolj je idealno oružje za sve koji uživaju u laganom opuštenom gađanju, u kome cilj nije broj ispaljenih metaka ili kojima je lov kratkim oružjem omiljeni hobi

Piše: Bogdan Ristivojević
U „Kalibru“ smo već pisali o Thompson Center Contenderu, ali priliku da pregledamo i testiramo izvanredan primerak ovog oružja, jednostavno nismo mogli da odolimo
Kompanija „Thompson Center“ osnovana je 1965, kada su se udružili „Warren Center“ i „Thompson tool“. „Waren Center“ je u kompaniju uneo svoju konstrukciju jednometnog pištolja, koja se pokazala izuzetno uspešnom, zahvaljujući nizu inovacija, u odnosu na prethodna jednometna oružja. Pored jednometnih pištolja, firma proizvodi i oružje na crni barut, nama na žalost nedostupno, kao i odskora izuzetno kvalitetne karabine (o kojima ste mogli da čitate u prethodnim brojevima našeg časopisa). Od prošle godine, oružarski gigant „Smith & Wesson“ je postao vlasnik „Thompson Center“, što samo govori o uspešnosti i kvalitetu.
Contender je prvi model koji je firma izbacila na tržište. Mogli bismo reći da je najuspešniji, sudeći po broju proizvedenih primeraka, kao i firmi koje nude dodatne cevi, kalibre specijalno razvijene za Contender, montaže za nišane kao i ostalu dodatnu opremu.

Brza promena cevi
Contender je jednostavan pištolj, prelamajuće jednometne akcije, kod koga je cev fiksirana debelom čivijom, koju na mestu drži drveni ili plastični potkundak. Skidanjem potkundaka, čivija se bez ikakvog alata skida, što omogućava izuzetno brzu promenu cevi. Pravi ključ izuzetne popularnosti Contendera je činjenica da zahvaljujući izuzetno preciznoj izradi i konstrukciji samog mehanizma, dodatne cevi ne zahtevaju prilagođavanje, pa je svaku cev moguće montirati na svaki ram Contendera. Ovo omogućava kupovinu dodatnih cevi, u novim kalibrima, za sumu koja je samo deo cene sličnih cevi kod drugog oružja, kao i postojanje ogromnog tržišta polovnih cevi za Contendera.

Pored ovog, prednji i zadnji mehanički nišan su montirani na cevi, tako da pri pomeni nije potrebno ponovno upucavanje, bez obzira na kalibar u kome je nova cev. Pored toga, na samoj cevi su i rupe za zavrtnje na koje se postavlja originalna jednodelna montaža, koja omogućava izuzetno čvrsto montiranje optičkih nišana.

Još jedna specifičnost mehanizma Contendera je i postojanje dve udarne igle u ramu: jedne u centralnom položaju za sve kalibre sa centralnim paljenjem i druge, iznad nje, u položaju koji odgovara malokalibarskoj municiji sa ivičnim paljenjem. Na orozu se nalazi poluga kojom biramo, na koju od ove dve udarne igle će se preneti udarac prilikom opaljenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike