Mitraljezi Bren

Svedoci ratnih epoha

Uz pomoć „Prvog partizana“ iz Užica i Vojske Srbije, testirali smo pet mitraljeza, koji su, u svoje vreme bili najbolji i vrlo popularni kod korisnika. naš M84 (licencna kopija ruskog PKM) najpogodniji za manipulaciju

Svojevremeno je u jednom oružarskom časopisu lansiran mit, prema kome je najlakši način da dobijete batine u nekom britanskom baru pedesetih godina 20. veka – da naglas kažete kako Bren nije bio najbolji puškomitraljez na svetu. I pored činjenice da je ta tvrdnja predimenzionirana, posle svih ratova koji su protutnjali ovim prostorima prethodnih godina – i u našim uslovima postoje suprotna shvatanja o karakteristikama pojedinih mitraljeza.
Naime, na Zapadu i vojskama članicama NATO stav je da najsrećnije rešenje pod nazivom GPMG (General purpose machine gun), odnosno mitraljez opšte namene predstavlja originalni belgijski koncept FN MAG, dok u ostatku sveta i dalje vladaju podeljeni stavovi.

Oštri kriterijumi
Zato smo uz pomoć prijatelja iz užičkog “Prvog partizana” i Vojske Srbije, organizovali „surovo“ testiranje pet mitraljeza, koji su u svoje doba (a mnogi i danas), smatrani najboljim.

Dakle, pribavili smo originalni britanski Bren u kalibru .303 British, jugoslovenski M53 koji je identična kopija nemačkog MG42 (7,9 mm), američki M60 (7,62×51, belgijski FN MAG (7,62×51) i domaći M84 (7,62x54R), koji je licencna kopija ruskog mitraljeza PKM.
Kriterijumi za ocenjivanje su bili:

Pouzdanost
– najvažnija karakteristika svakog vatrenog oružja, pred kojom padaju vatrena moć, dizajn i svi marketinški napori. Rangiranje je izvršeno prema broju zastoja u različitim režimima vatre, upotrebom bojeve i manevarske municije.

Efikasnost
– većim delom matematička kategorija, jer se vrednuje mogućnost oružja da “zaspe” ciljeve optimalnom količinom hitaca na određenim daljinama, a sa druge strane su od značaja i rasturanje grupe pogodaka i vreme potrebno za zamenu cevi, odnosno okvira/redenika.

Priručnost
, odnosno udobnost rukovanja – svaka nova generacija mitraljeza je imala usavršenu ergonomiju i prilagodjenost upotrebi u raznim tipskim situacijama, pa je subjektivni osećaj strelca od velikog značaja.

Iskustva iz borbene upotrebe – mnoga oružja su dostigla status kulta u mirnodopskim uslovima, dok bi na ratnim poprištima doživela potpuni fijasko. S obzirom da je reč o pet mitraljeza koji su zaista mnogo korišćeni u terenskim uslovima, sumirani podaci o „ponašanju“ u ratnim dejstvima su i te kako od značaja.

Tekst i snimci: Milan MILANOVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike