Teksaški oružarski „ferari“

Tekst i snimci: Dragan ŠAPONJIĆ

Novi takmičarski pištolj radnog naziva Moon Model (Mesečev model) i poluautomati Sporting Rifle i X-Ring 10/22 Force, teksaške kompanije STI International, koje smo pregledali na ovogodišnjem sajmu IWA u Nirnbergu – predstavljaju vrh svetske produkcije i pravi „ferari“ u oružarstvu

Tekst i snimci: Dragan ŠAPONJIĆ
Predstavljamo pravu ekskluzivu: model koji još uvek nijedan svetski časopis ili web-magazin nije obradio! Imali smo privilegiju, da nam na ovogodišnjem sajmu IWA u Nirnbergu prikažu najnoviji pištolj čuvene firme „STI International“ u dve verzije. Posle nekoliko meseci od obećanja konstruktoru da ćemo sačekati sa objavljivanjem, pred nama su ekskluzivne fotografije takmičarskog pištolja, čiji je radni naziv Moon Model (Mesečev model). Potpuno odgovarajući, kada se uzme u obzir izgled pištolja sa bezbrojnim rupama, slično kraterima izrovanoj površini Meseca.
Strelac i oružar, Virgil Tripp, počeo je 1980, u teksaškom gradu Georgetown, custom dorade sportskih pištolja na bazi modela 1911, uglavnom za USPSA/IPSC discipline. Ubrzo razvija saradnju sa legendarnim Chipom McCormickom i Sandyem Strayerom. Danas je „STI International“ svetski poznat po kompletnoj liniji službenih i takmičarskih modela na bazi konstrukcije Colt M1911, ali pre svega po inovativnoj seriji 2011 – pištolja sa modularnim polimerskim ramom i povećanim kapacitetom. U žestokoj konkurenciji sa najčuvenijim svetskim proizvođačima, izborili su elitni status neprikosnovenim kvalitetom i konstantnim usavršavanjem.

Osnova Steel Master
Novi model pištolja namenjen je takmičarima u IPSC divizijama open i standard, pa je zbog različitih propozicija koje se tiču oružja izrađen u dve verzije. Kao osnova za novo oružje, poslužio je u praksi dokazani model Steel Master iz serije 2011. Reč je o poznatom Browningovom sistemu bravljenja, sa ramom koji prihvata proširene okvire povećanog kapaciteta. Do sada je STI koristio polimerski modul ojačan staklenim vlaknima u koji se postavljao gornji deo rama od čelika ili alu-legure, po kome je klizila navlaka. Ovoga puta, kompletan donji deo rama napravljen je glodanjem od otkivka lake legure u koji se na uobičajen način postavlja gornja sekcija. Interesovalo nas je zbog čega, kada polimer predstavlja lakše, jeftinije i dugotrajnije rešenje? Odgovor je: zbog raspodele mase. Kod vrhunskih strelaca na takmičenjima odlučuju nijanse, tako da promena tačke težišta pri situaciji u kojoj je okvir skoro prazan, postaje značajan faktor kod brzog i preciznog pucanja. O tome može da posvedoči svako ko se takmičio npr. Glockom. Trenutno, STI traži rešenje u nešto masivnijem ramu i brižljivo raspoređenoj masi čelične navlake. Ovo podešavanje tačke težišta izvedeno je bušenjem preko stotinu rupa po celoj navlaci. Ukoliko se pažljivije pogledaju fotografije, primetno je da sve rupe nemaju istu dubinu tj. da je na različitim pozicijama redukcija mase drugačija. Rukohvat od alu-legure prošao je kroz isti kozmetički tretman, pa su bočne površine ohrapavljene serijom kružnih udubljenja koja vizuelno pariraju izbušenoj navlaci. U rukama, najprimetnija izmena rukohvata je udubljenje ispod štitnika okidača, neposredno uz dugme za izbacivanje okvira. Smatramo da tih dodatnih nekoliko milimetara hvata na „kritičnom“ mestu vredi mnogo više od onog silnog bušenja, bar kada je reč o udobnom hvatu.
Sve ostalo na Mesečevom modelu je upravo onako kako se i očekuje od vodeće svetske firme – skoro savršeno. Iako su primerci koje smo isprobali bili praktično nedovršeni i nefiniširani, sve komande i operacije sa oružjem teku potpuno glatko, lako i prirodno, a okidanje je fenomenalno. Tome sigurno doprinosi novi, olakšani udarač koji je po dužini izdubljen nekoliko milimetara širokim kanalom, što mu je skoro prepolovilo masu i ubrzalo okidanje uz korišćenje prilično mekane opruge. Komande manulne kočnice su široke, nareckane i obostrane, dok automatska kočnica ima tzv. „dabrov rep“ koji štiti šaku strelca od „ujeda“ udarača. Na dnu rukohvata je proširenje koje pomaže pri brzoj izmeni okvira, a okidač je lagan, polimerski, skeleton tipa.

Verzije za open i standard
Ram modela za diviziju open je kraći, a masivna, cev debelih zidova duga 105 mm sa šest žlebova i levim korakom uvijanja. Kalibar je .38 Super, rezantan, niskoimpulsni metak odomaćen u ovoj disciplini. Na levoj strani, umesto uobičajenih pet, postavljena su tri velika zavrtnja za montažu nezaobilaznog C-More refleksnog nišana, sa crvenom tačkom veličine 6 MOA. Na prednjem delu montaže nalazi se deflektor/odbijač barutnih gasova, koji bi oštetili nišan kada pokuljaju iz Trubor kompenzatora sa tri gornja i dva bočna otvora. Da bi pištolj mogao brzo da se repetira i da pritom ne smeta nisko montiran kolimator, zadnji deo navlake je „obrijan“, čime mu je visina smanjena za nekoliko milimetara, a u lastin rep je montirana velika iskošena ručica za zapinjanje. Vođica povratne opruge je tipa Recoil Master i ide celom dužinom ispod cevi. Ideja je bila da se dobije kraći, lakši i spretniji pištolj sa kojim se brže reaguje i lakše nalaze mete i da ima mirniji rad uz manji odskok i blaži trzaj. Još nije precizirana masa pištolja, ali prema obećanju proizvođača kretaće se oko 1.100 g. I bez refleksnog nišana, to je izuzetno mala masa za takmičarsko oružje. Očekuje se da cena ovog pištolja bude oko 3.000 dolara.
Verzija za takmičare u klasi standard razlikuje se, pre svega, po odsustvu montaže i C-More nišana, ali i po teškoj cevi dugoj 127 mm i ramu pune dužine, tzv. full dust cover, koji dimenzijama prati navlaku i dodatno utiče na balans oružja. Ova verzija nema kompenzator na cevi, ali ima odličan podesiv zadnji nišan i napred je upadljiva mušica sa crvenim optičkim vlaknom. Primenjen je isti metod podešavanja težišta i identičan rukohvat od alu-legure. Oba pištolja su fina, vrhunski izrađena, takmičarska oružja najviših performansi, a sada imaju i vrlo prepoznatljiv, karakterističan izgled. Ipak, zapamtili smo komentar momka sa STI štanda: – Radimo sa ceo vek starom konstrukcijom koju svi kopiraju i pokušavamo da budemo originalni – rezultati su ponekad smešni! Videćemo kako će se novi, izbušeni model pokazati u praksi. Verovatno, već u septembru na Evropskom IPSC prvenstvu u Batajnici.

Naglašena univerzalnost
U teksaškoj kompaniji ne rade samo sa kratkim cevima. Svoju legendarnu reputaciju o preciznosti i upotrebljivosti, ovoga puta su uložili u sportsko-taktički poluautomat, koji za osnovu ima Stonerovu konstrukciju svetski poznate M16/M4. Kalibar je .223 Remington (taktičke verzije za policiju prilagođene su NATO metku 5,56 mm) a funkcioniše pozajmicom gasova koji deluju direktno na nosač zatvarača. Ergonomska rešenja sa ovog već pola veka starog oružja i danas predstavljaju uzor, koga kopiraju po celom svetu. To je ovu pušku učinilo poželjnim izborom za brojne korisnike, naročito u SAD, gde raste popularnost novih, dinamičnih streljačkih disciplina. Na prvi pogled, jasno je o kom oružju je reč. Ipak, skoro sve na ovoj STI Sporting Rifle je poboljšano ili iznova napravljeno. Najpre, to je teška, precizna cev od nerđajućeg čelika C-410 duga 406 mm, na koju se montira neki od tri vrste kompenzatora iz serije Nordic Tactical. Cev je prilagođena ispaljivanju težih, takmičarskih zrna, pa je korak uvijanja u rasponu od 152 do 204 mm – po izboru naručioca. Da bi se povećala pouzdanost sistema, iskorišćen je novi blok za gasnu pozajmicu iz prestižne serije Valkyrie. Istoj vrsti pripada i komplet kundaka, ručice i prednjeg rukohvata dugog 300 mm cevaste forme sa prepoznatljivim kosim prorezima, koji olakšavaju hlađenje. Ovaj rukohvat ni u jednoj tački ne dodiruje cev, pa je time povećana preciznost puške. S gornje strane sanduka je postavljena standardna Picatinny montažna šina, a na Tactical modelu koji ima kraći rukohvat Picatinny se nalazi i na gasnom bloku da bi prihvatio prednji nišan, ukoliko to korisnik zahteva. Univerzalnost je naglašena mogućnostima brze izmene delova i nadogradnje po želji. Primerak sa kojim smo se mi susreli imao je refleksni nišan montiran na sanduku ispred odličnog, podesivog zadnjeg nišana. Masa nešto manja od 3 kg, sjajan balans i okidanje, odmah stavljaju do znanja da u rukama držite odlično oružje. Uz to, cena od 1.300 dolara je prilično niža od mnogih konkurenata, koji pružaju znatno manje…

Fin i sofistikovan
Već nekoliko godina u modi su tzv. Custom Colaboration, kod kojih dve ili više specijalizovanih firmi dorađuju jedno oružje, pokušavajući da na taj način klijentu pruže vrhunski kvalitet i ekskluzivnost. Ovom trendu se priključio i STI, pa su prikazali veoma zanimljivu pušku. Zajedno sa „Tactical Solutions“ iz Ajdaha obradili su jedan od najpopularnijih poluautomata u .22 LR. Reč je o derivatu Rugera 10/22 koji je prodat na milione komada, čija jednostavna i robustna konstrukcija ne umanjuje preciznost i dobru ergonomiju. I u izvornoj verziji to je odlična puška, a tržište u SAD je preplavljeno delovima za doradu, iako mnogi vlasnici Ruger 10/22 koriste decenijama bez ikakvih intervencija i primedbi. Jeftina municija, lagano oružje, odsustvo trzaja i blag pucanj, garantuju dobru zabavu, ali i mogućnost ozbiljnog treninga za lov ili taktičke zadatke. Novi model dobio je ime X-Ring 10/22 Force (kolokvijalno, izraz x ring označava strogi centar na meti). Šta je na njemu novo? Sve! Sanduk je od otkivka legure 6061 T-6 što mu smanjuje masu, sa gornje strane je nezaobilazna Picatinny šina pod nagibom od 15 MOA i to dopušta korišćenje optike na znatno većim daljinama, od onih koje su uobičajene za kalibar .22 LR. Povratna opruga slobodnog zatvarača je udvojena, a ceo sklop pažljivo upasovan. Cev je posebna priča. Duga 420 mm, celom dužinom ima prečnik od 23,3 mm s korakom uvijanja od 406 mm. Uprkos dimenzijama, cev je teška samo 420 g zahvaljujući neobičnoj konstrukciji. Unutrašnja trasa cevi napravljena je od kvalitetnog hrom-molibden čelika sa vrlo tankim zidovima, preko koje je navučena košuljica od lake legure. Uz to, ova košuljica je mašinski obrađena, tako da je sa pet uzdužnih žlebova skinuta veća količina materijala i to je doprinelo smanjenju težine. Komande su prilično uvećane, ručica zatvarača viri skoro 5 cm iz sanduka. Polugu za izbacivanje magacina moguće je aktivirati ne skidajući kažiprst sa okidača. Kundak je radikalno dizajniran, sa zaobljenim linijama i isečenim centralnim delom koji mu daje neobičnu, skeleton formu. Materijal je tamnosivi laminat koji na prvi pogled podseća na kvalitetan orah, ali je od njega mnogo otporniji. Na sanduk je montiran kompaktni C-More model STS. Sa masom koja je nešto veća od prosečnog pištolja, ovo je divno, sofistikovano oružje koje se sa zadovoljstvom koristi – pod uslovom da izdvojite nešto više od 1.000 dolara kolika mu je cena.
U svakom slučaju, bilo nam je zadovoljstvo da se bar na kratko „poigramo“ ovim modelima, koji su ferari u svetu oružja…

Izuzetna preciznost
STI izbegava brojke kada je reč o preciznosti, ali izveštaji korisnika kažu da se duge cevi drže na vrednostima od 0,3-0,5 MOA na 100 jardi, a takmičarski pištolji oko 50 mm na 25 jardi. Izuzetno! I bez ovih podataka, svakome ko je bio u prilici da isproba nešto iz ponude ove firme, jasno je da se radi o samom vrhu svetske produkcije. U tom svetlu treba posmatrati i pomalo egzotična rešenja na pojedinim modelima i visoke cene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike