Uspešna provera specijalaca

Piše: I. ŽALAC

Predstavnici Direktorata civilnog vazduhoplovstva, Aerodroma, Crvenog krsta, Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore i pripadnici specijalnih jedinica MUP i MO činili su savršen tim

Piše: I. ŽALAC
U noći između 4. i 5. maja na pisti beogradske vazdušne luke, izvedena je složena vežba – testiranje sistema bezbednosti Srbije. Redosled i scenario odvijao se u nekoliko faza: najava otmice, pregovori, trijaža i prihvatanje oslobođenih talaca, upad u vazduhoplov, evakuacija i zbrinjavanje putnika…

Svi na jednom mestu
Vežba je u predviđenom obimu prvi put organizovana na osnovu standarda Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva i odredbi domaćih propisa.
Uz predstavnike Direktorata civilnog vazduhoplovstva, aerodroma „Nikola Tesla“, Crvenog krsta, Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore, vežbu su bez greške izveli pripadnici Ministarstava unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, bio je zadovoljan načinom na koji je vežba „Simulacija otmice aviona“ izvedena.
– Prvi put se u Srbiji organizuje vežba ovakvog obima – naveo je ministar Dačić. – Prevashodni cilj joj je bio testiranje sistema bezbednosti države u situacijama terorističke pretnje civilnom vazduhovplovstvu. Ova vežba doprinosi poboljšanju koordinacije i saradnje, kako između domaćih, tako i sa stranim službama bezbednosti. Polazeći od činjenice da organizovani kriminal i terorizam ne poznaju granice, niti nacionalne razlike, preduzeli smo odlučne korake kako bi mu se suprostavili zajedničkom i koordiniranom akcijom policije i drugih bezbednosnih službi iz zemalja regiona – naglasio je Dačić.

Među najboljima u Evropi
Prvi čovek srpske policije, nada se da ovakve vežbe neće postati stvarne.
– Želim da istaknem da Srbija ima najsposobnije antiterorističke jednice u regionu, a možda i u Evropi – zaključio je Dačić.
Direktor Civilnog vazduhoplovstva Nebojša Starčević, uprkos strogim merama, ukratko je izneo plan vežbe i kako je ona bila zamišljena.
– Vežba je imala stvarni scenario i to od dojave kako su naoružani teroristi oteli avion, do njegovog obezbeđivanja na aerodromu kada se spusti, pregovora sa teroristima i na kraju do oslobađanja lica. Ovo nije bila pokazna vežba, kojom medijima treba da prikažemo šta sve znamo i šta sve umemo. Ovo je bila vežba koja ima za cilj da utrenira određene subjekte koji u ovakvim situacijama treba da zajedno učestvuju – rekao je Starčević.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike