Test noževa

„Veliki gazda“ najprobojniji

Piše: Dragan Šaponjić

Još praistorijski čovek je uočio da ubodna rana u torzo, naneta „zgodno“ polomljenom koskom ili zašiljenim štapom čiji je vrh otvrdnut u vatri, bez većih problema onesposobi ili ubije protivnika, uz relativno malo uložene snage. Načelno, tako je rođen prvi borbeni nož. „Kalibar“ je u više navrata pisao o borbenim noževima, njihovim prednostima i nedostacima kao i o činjenici da je borbeni nož odavno postao anahronizam, tj. prevaziđen je kao oružje. Za ovaj broj, upriličili smo uporedni test sedam borbenih noževa – dvoseklica.

Piše: Dragan Šaponjić

Još praistorijski čovek je uočio da ubodna rana u torzo, naneta „zgodno“ polomljenom koskom ili zašiljenim štapom čiji je vrh otvrdnut u vatri, bez većih problema onesposobi ili ubije protivnika, uz relativno malo uložene snage. Načelno, tako je rođen prvi borbeni nož.
„Kalibar“ je u više navrata pisao o borbenim noževima, njihovim prednostima i nedostacima kao i o činjenici da je borbeni nož odavno postao anahronizam, tj. prevaziđen je kao oružje. Uprkos tome, često nam se javljaju čitaoci sa pitanjima vezanim za ovu oblast. Za ovaj broj, upriličili smo uporedni test sedam borbenih noževa – dvoseklica.
Ovaj dizajn je među najstarijim formama noža, poznatih čoveku. Pravljeni su od obsidijana (vulkansko staklo), hiljadama godina pre nego što je čovečanstvo naučilo da obrađuje metal. Jedna od najvećih prednosti ove vrste noža je prava, dvostrana oštrica sa uskim vrhom, koji je sposoban za dubok prodor u telo protivnika, čak i kada je ovaj zaštićen savremenim mekim oklopom u vidu pancir prsluka. Dodatna pogodnost je što vrh leži u centralnoj liniji noža, pa je lako zadavati precizne udarce, u prilično male vitalne zone. Naravno, dvoseklica – kama ima i nedostatke (o čemu je naš list još ranije pisao), ali je do danas ostala „čistokrvni borac“, pa je i dalje jedan od najčešćih motiva na amblemima specijalnih jedinica širom sveta.

Zahtevni elementi
Po običaju, kada su ovakvi testovi u pitanju, sakupili smo raznolik žiri: pored nekoliko pripadnika naših elitnih oružanih formacija, imali smo pomoć i sugestije dvojice majstora borilačkih veština, kao i jednog vrsnog zanatlije. Testovi koji su osmišljeni za naše „takmičare“, imaju za cilj da stave na probu njihove sledeće osobine:

Probojnost je osnovna odlika dvoseklice, pa je radi što realnije procene testirana na povećoj svinjskoj polutki umotanoj u pamučno platno, preko koga je navučen kevlarski pancir-prsluk sa zaštitom nivoa IIIA. S obzirom da je ovaj pancir bio pri kraju resursa (star već pet godina) isprobao sam stepen zaštite, tako što sam sa daljine od 5 m u njega ispalio 6 metaka kalibra .38 Spl. Kao što možete da vidite na fotografiji, zrno je samo ušlo ispod zaštitne vodonepropusne folije, a kevlar uopšte nije oštećen! Znači, imamo realnu zaštitu.

Oštrina. Iako je vrh kame ono što je čini efikasnim borbenim nožem, oštrica je i te kako značajna. Uostalom, dvostrano sečivo kami i daje prednost u vidu jednakog potencijala za rezanje u luku od 180 stepeni, bez obzira da li sečete gore-dole, horizontalno ili po dijagonali.

Otpornost vrha. Oštar, uzan i tanak vrh dvoseklice, omogućava odličnu probojnost, ali tu leži i potencijalna opasnost za korisnika. Naime, udarac u čvrstu prepreku, kao što su kopča, rezervni okvir za municiju, upaljač ili slično, mogu da deformišu, pa čak i slome vrh noža.

Udobnost korišćenja i balans. Iako su neki potezi u borbi nožem preuzeti iz evropskih i orijentalnih tehnika mačevanja, u realnoj situaciji nema mnogo mahanja i pariranja udarcima. Nekoliko poteza – i gotova priča.

Efikasnost u tkivu. Pomenuo sam „zanatliju“, majstora Miću, koji već decenijama tranžira i sređuje meso tovnih svinja, za upotrebu u domaćinstvima. S obzirom da je decembar u Srbiji vreme „svinjskih daća“, prihvatio je da ispita efikasnost naših dvoseklica, na pomalo „morbidan“ način. Svakim nožem je ubio po jednu svinju.

Kershaw Trooper – je sam vrh ponude među fiksnim noževima poznatog američkog proizvođača. Po obliku, sledi srednjevekovne kame iz Švajcarske i južne Nemačke.

Cold Steel Safe Keeper – kompaktan dizajn ovog „push – dagger“ noža, vuče korene iz indijskih katar bodeža i noževa za prikriveno nošenje, popularnih u Kaliforniji sedamdesetih godina 19. veka, u vreme „zlatne groznice“.

Magnum Fighting Dirk. Japanska firma koja je već izvesno vreme u nemačkom vlasništvu (deo divizije „Boker“) izbacila je na tržište tešku, klasično koncipiranu kamu sa širokim, ravno brušenim sečivom.

Boker Applegate-Fairburn Fighting Dagger. Mladi kapetan američkog OSS, koji je došao na obuku kod engleskih komandosa tokom Drugog svetskog rata, kasnije poznati pukovnik Rex Applegate, pažljivo je proučavao blisku borbu. Ubrzo je uvideo nedostatke famoznog bodeža Fairburn-Sykes, pa je zajedno sa svojim instruktorom napravio prototip novog, boljeg borbenog noža.

Boker Combat Smatchete. Pomenuti tandem Applegate-Fairburn se potrudio da usavrši još jedan oblik borbenog noža, koji je bio u upotrebi tokom Drugog svetskog rata. Pripadnici 8. Commando puka i američki OSS koristili su veliki nož sa širokim sečivom u obliku lovorovog lista, koji je bio jednostrano naoštren. Oni koji su ga nosili, kažu da im je ovo oružje ulivalo dodatno samopouzdanje.

Cold Steel Blackbear Classic – je potpuna kopija jednog od najčuvenijih modela legendarnog Bob Lovelessa iz serije Big Bear. Ova sub-hilt borbena dvoseklica je postala klasika i veoma često je kopirana. Odlično koncipiran, sa opakim, dugim sečivom oštrim kao brijač, ovo je jedna od najopasnijih dvoseklica koju sam imao priliku da isprobam.

Cold Steel Tai Pan – ime ovog noža („Veliki Gazda“, na kineskom) pozajmljeno je od najopasnije otrovnice Australije i jugoistočne Azije. Jednako smrtonosna kao njen reptilski imenjak, ova kama je trenutno verovatno najbolja dvoseklica u serijskoj proizvodnji.
Zakonske sankcije
Naglašavamo da je nošenje ovih noževa sankcionisano po odredbama Krivičnog zakona Republike Srbije. I to sasvim opravdano – ovakvi noževi namenjeni su pre svega za napad i svaka druga primena im je veoma ograničena. Čak i ako imate fiskalni račun, kao dokaz da ste takav nož legalno kupili, rizikujete ozbiljne zakonske sankcije, kao i realnu mogućnost da ostanete bez vatrenog oružja, u legalnom posedu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike