BTR-50

BTR-50 poseduje amfibijske mogućnosti baziran na šasiji lakog tenka PT-76. BTR-50 je guseničar, za razliku od ostalih vozila BTR familije koji su točkaši.
BTR-50 je Sovjetski oklopni transporter sa amfibijskim mogućnostima. Baziran je prema šasiji lakog amfibijskog tenka PT-76, razvijen 1952 i u upotrebu Crvene armije ušao je 1954. BTR je skraćenica od „Bronetransporter“ što znači „oklopni transporter“. Kao i PT-76, BTR-50 ima ravnao telo oblika čamca, spremno da savlada svaku vodenu prepreku. U vodi ga pokreću dva propelera, po jedan na svakoj strani tela.  Oklopni transporteri serije BTR-50 služili su u pukovima mehanizovane pešadije tenkovskih divizija Crvene armije i Vojske Istočne Nemačke. Verzije komandnih vozila koristile su mnoge članice Varšavskog pakta. Na primer, Finska i dalje koristi BTR-50 kao komunikaciono vozilo sa modernim digitalnim tehnologijama.
BTR-50 i njegov Češki/Poljski klon, OT-62/Topas korišćeni su od strane Egipta i Sirije za vreme Šestodnevnog rata (1967). Neki transporteri zarobljeni su od strane Izraelaca i korišćeni u toku rata 1973. Neki Izraelski oklopni transporteri BTR-50 su kasnije prosleđeni Južnom Libanu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još