CM-32 Yunpao

CM-32 Yunpao, tajvansko oklopno borbeno vozilo pešadije s 8×8 pogonom koje se trenutno proizvodi za potrebe tajvanske vojske. CM-32 je dizajnirao Timoney Technology Limited of Ireland dok ga je razvio istraživački centar Ordnance Readiness Development Center.
Prema pisanju Taipei Timesa, vozilo je dobilo naziv po leopardu kako bi se prikazala agilnost i pokretljivost CM-32. Tokom tajvanskih vojnih reformi 2001. godine, odlučeno je da se smanji broj vojnika ali paralelno sa znatnim povećanjem mobilnosi preostalih vojnika. To je rezultiralo pokretanjem rasprava o uvođenju točkaša ili guseničara – borbenih vozila sledeće generacije.
Projekt je pokrenut 2002. godine, a koštao je 21,9 miliona dolara. Dizajn je prepušten irskoj kompaniji Timoney Technology Limited of Ireland koja je već imala iskustva s vojnim vozilima i teškim mašinama (npr. „Projekt Terrex“). U projekat je bilo uključeno i nekoliko tajvanskih firmi kao što je China Steel te pojedini fakulteti.


Prvi prototip nazvan P0 je proizveden sredinom2002. te je poslužio kao testna platforma za probu, upravljanje i ugradnju delova. U drugi prototip P1 je ugrađen dizelski motor Catepillar C9 snage 400 KS. Drugi prototip se koristio za testiranje motora i naoružanja. U avgustu 2004. dovršen je treći prototip P2 za potrebe operativnih testova. Krajem iste godine počelo se raditi na prototipu P3 s novim dizelskim motorom Catepillar C12 snage 450 KS. 2005. godine na P3 modelu su izvedena ergonomska poboljšanja.
Masovna proizvodnja je počela sredinom dvehiljaditih s inicijalnom narudžbom od 600 vozila. Smatra se da bi do kraja proizvodnog razdoblja u operativnoj službi tajvanske vojske moglo biti 1.400 borbenih vozila CM-32.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još