Siguran i mobilan

Uveden je u naoružanje i opremu Vojske Srbije 2018. godine Osmišljen je u kompaniji Jugoimport-SDPR u Velikoj Plani. Pogonska grupa od svih osam točkova 8×8 poseduje nezavisno vešanje i obezbeđuju visok stepen mobilnosti vozila. Sve osovine su pogonske dok su prve dve upravljačke.
Vozilo je opremljeno sa 3 periskopa za komandira i vozača, takođe poseduje bočna vrata koja služe za ulazak i izlazak vozača i komandira, članovi posade u zadnjem delu imaju izlaz u vidu automatske hidraulične rampe, rampa se može aktivirati iz prostora vozača kao i dugmetom u prostoru posade. I vozač i komandir imaju poklopac iznad svojih prostora. Poklopac vozača se zabravljuje u tri položaja od kojih jedan služi za vožnju pri otvorenom poklopcu. Može biti mase od 24 do 28 tona, u zavisnosti od zadatka, naoružanja i tipa zaštite. Vozilo je opremljeno sistemom produžene mobilnosti koji u slučaju oštećenja guma omogućava nastavak kretanja brzinama do 50 km/h. Broj članova posade zavisi od zadatka i naoružanja kojim je vozilo opremljeno. Kada vozilo ima DUBS 12,7 mm broj članova posade je 12 (komandir, vozač, nišandžija + 9 članova). U slučaju ugradnje kupole broj članova posade se smanjuje za jedan (komandir, vozač, nišandžija + 8 članova).
Vozilo takođe poseduje i puškarnice koje omogućavaju da vojnici koji se voze dejstvuju iz streljačkog naoružanja na potencijalne pretnje i pomognu vizuelnim uočavanjem. Puškarnice su zaštićene balističkim staklom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još