Patria AMV

Armored Modular Vehicle je višenamensko oklopno vozilo na točkovima konfiguracija 8×8 ili 6×6, finskog proizvođača Patria. Prototip je proizveden 2001. godine, a prva su vozila isporučena Finskoj vojsci 2003. godine. Serijska proizvodnja započela je 2004. godine. Glavna osobina Patrie AMV je modularni dizajn koji omogućava ugradnju različitih oružja, senzora ili komunikacionih sistema na isto vozilo. Jedna od glavnih osobina je ta da Patria AMV ima zaštitu od mina do 10 kg TNT. Model Patrie AMV u verziji 8×8 teži od 16 do 24 tone. Maksimalni teret koji AMV može prevesti je 10 tona, a ukupan volumen slobodnog prostora unutar vozila je 13 m3.


U verziji 6×6 može prevesti do 6 tona tereta. Masa praznog vozila je 12, a punog 18 tona. Patria AMV 6×6 ima sličnu opremu kao i veća verzija, ali je pokazala slabije terenske sposobnosti.
Patriju AMV pokreće DI 12 Scania dizel motor koji razvija 490 KS (360 kW) uz najveći okretni moment od 1974 Nm. Snaga se prenosi na svih 6 ili 8 točkova. AMV je konstruisan tako da se može u njega ugraditi i neki drugi dizel motor kao što su Caterpillar, Cummins i MTU najveće snage 550 KS i 2090 Nm najvećeg okretnog momenta. Snaga se prenosi automatskim menjačem ZF Ecomat 7HP902 koji ima 7 stepeni prenosa za kretanje napred i jedan za kretanje unazad. Dimenzije guma su 14.00 R20. Gume su opremljene sa „run-flat“ uređajem uz pomoć kojeg vozilo može nastaviti vožnju iako je guma pogođena. Uz „run-flat“ uređaj dobra terenska svojstva pruža centralni sistem naduvavanja guma (CTIS) koji može povećati ili smanjiti pritisak u svakoj gumi, ovisno o terenu.
Najveća brzina AMV je preko 100 km/h, a domet s jednim punjenjem rezervoara goriva je oko 800 km. Patria AMV može savladati prednji uspon od 60% i bočni nagib od 30%. AMV može vožnjom prijeći vodenu prepreku duboku 1,5 metara i ima amfibijske sposobnost. Na stražnjoj strani vozila postavljena su dva propelera. Da bi AMV mogao ploviti mora biti lakši od 18 tona. Plovna brzina je od 8 do 10 km/h.
Osnovna zaštita AMV je oklop koji se sastoji od zavarenih čeličnih ploča. S ovim oklopom, AMV je otporan na metke kalibra 7,62 mm u bilo koji dio vozila. Ovaj oklop može se lako nadograditi sa oklopom za bolju minsku zaštitu. AMV može izdržati eksploziju do 10 kg TNT. Novi model Patrije AMV imaju višeslojni oklop koji pruža znatno veću zaštitu od homogenog čeličnog oklopa.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još