Američka seckalica

Izumeo ga je i konstruisao 1919. godine čuveni oružar John T. Thompson. Oružje je postalo neslavno i ozloglašeno tokom Prohibicijske ere u Sjedinjenim Državama. Ova automatska puška je bila česta u medijima, koristili su je i zakonske službe i kriminalci. Thompsonov automat je imao mnogo nadimaka tokom svog vremena, a neki od njih su: „Tommy Gun“, „Rovova metla/čistač“, „Čikaška pisaća mašina“, „Čikaški klavir“, „Čikaški verglaš“ i „seckalica“.


Automat Thompson bio je omiljena među vojnicima, kriminalcima, policiji i civilima zbog svoje ergonomije, kompaktnosti, velikom kalibru .45 ACP, pouzdanosti, i automatskoj paljbi. Sada je civilima kolekcionarski i visoko cenjen primerak zbog svog istorijskog značaja. Postalo je standardno naoružanje američkih, i ograničenih po broju britanskih podoficira tokom Drugog Svetskog Rata.


Prvi Thompson razvijan je za potrebe rovovskog ratovanja, ali je prekasno „ugledao svetlost dana“ – u serijsku proizvodnju ušao je 1921. godine, a modifikovan je 1928. pod oznakom Thompson M1928. S obzirom se vojska nije zanimala za njega, uveden je u naoružanje policije, međutim, daleko poznatiji i ozloglašeniji postao je kao oružje čikaških gangstera u vreme prohibicije. To oružje je obeležilo „divlje dvadesete“ u Americi. U svakom slučaju Thompson je bio kvalitetno oružje, jake čelične konstrukcije koja je zahtevala komplikovanu mašinsku obradu, što ga je činilo prilično skupim. Za razliku od većine kratkih automata 1. generacije, Thompson M1928 nije radio na uobičajenom sistemu slobodnog trzanja zatvarača, već je koristio tzv. usporeno delovanja barutnih gasova na zatvarač, kod kojeg se trenjem dve nagnute ravni i inercijom mase gasa zatvarač držao dovoljno dugo zatvorenim da pri opaljenju zrno napusti cev pre trzanja zatvarača u zadnji položaj. Druga novost bio je bubanjski magacin koji je mogao primiti 100 metaka. Bubanj je nastao verovatno zbog potrebe da se ima dovoljno municije tokom rovovskih borbi, kada je uvelike smanjena mogućnost punjenja oružja. Po tim inovacijama Thompson je bio jedinstveno oružje tog vremena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još