Četvorocevni mališan

Ovaj pištolj je prestao da se proizvedi pre 90 godina, ali za svoje vreme bio je skoro savršen. U pitanju je bio “Mossbergov” prvi pokušaj da napravi pištolj pre više od 100 godina. Proizvedeno je oko 30.000 primeraka.
U osnovi to je preklopni četvorocevni pištolj kalibra .22 LR sa unutrašnjim udaračem i rotirajućom udarnom iglom. Nema izbočene spoljašnje komande, tako da ne zapinje za odeću prilikom izvlačenja iz džepa. Budući da nema izbacivač/ejektor, prazne čaure ili neispaljeni meci moraju da se izvade pomoću šipke za čišćenje.


Prvi primerci su u tu svrhu imali šipku od opružnog čelika ubačenu u dršku, ali je fabrika ubzo odustala od te prakse, tako da su veoma retki. nišani su prilično primitivni i ne odgovaraju četvorocevnom oružju. S obzirom na to da izrada starog vatrenog oružja nije bila na visini po savremenim standardima, trebalo bi izbegavati upotrebu brze municije.

italijanska kopija
Italijanska kopija

Kada su proizvedeni 1930. godine mogli su da se kupe za 5 dolara, danas se standardne verzije (u zavisnosti od toga u kakvom su stanju) prodaju za 200 do 500 dolara. Pritom se rezervni delovi teško pronalaze i izuzetno su skupi.

R.K.
Foto: Mike Searson

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još