Inovativni “pištolj” sa dobošem

Mnogi pronalazači oružja imaju živopisnu prošlost, kreativni su ljudi višestrukih talenata i različitih sposobnosti. Upravo takav je Džon Vinter, čije izume predstavljamo.
Kao i kod većine drugih pronalazača oružja, Džon Vinter ima više od jednog prava na slavu. Među njegovim mnogim idejama je i SWAT pištolj posebno dizajniran da zadovolji raznolike potrebe ovih elitnih policijskih jedinica. Konfiguracija rama ima Pedersonov oblik rukohvata koji se koristi na pištolju M51 Remington i Government modelu M54. Kontrola okidača je DA/SA selektivna, sa kapacitetom cilindra od pet metaka. Municija je dizajnirana samo za policijsku upotrebu i uključuje familiju metaka napravljenih za specijalizovane policijske akcije. Kalibar je .408, težina 1134 grama, sa cevi od 4 inča. Iako je standardna municija balistički ekvivalent, ali nije zamenljiva sa .41 Magnum.


Cev je konfigurisana nisko na okviru da zadrži trzaj u blizini ruke koja puca. Ovaj raspored minimizira trzaja vrha cevi uvis. Sve ručne komande (sigurnost, otpuštanje magacina i graničnik navlake) su objedinjene. Prostor iznad cevi sadrži ksenonsku impulsna cev koja može da projektuje svetlosni krug od 150 lumena/sekundi prečnika 12 inča na 110 stopa. Pošto je svetlo usmeren do otvora, centriranje svetla na metu garantuje pogotke noću. Izvor svetlosne tačke je toliko mali da sepo mraku teško može otkriti. Baterije pejsmejkera u dršci napajaju svu elektroniku pištolja.
Vinter razvija specijalnu policijsku municiju za SWAT pištolj. Ovi meci uključuju omamljujući metak iz vreće sa peskom, potkožne projektile male brzine i specijalni kondenzatorski metak sa negativnim nabojem od 45.000 volti koji opušta aduktore i uzrokuje da se predmet sruši. Pored toga, projektil sa praškastom mešavinom vazduha i goriva (FAM) koji radi na principu bacača granata može potpuno onesposobiti automobil ili probiti značajnu fizičku prepreku.
SWAT konfiguracija revolvera omogućava bočno izbacivanje i izvlačenje čaura pokretano ekscentrom u čvrstom dizajnu okvira. Procenjeni trošak jednog od ovih pištolja bio bi 800 dolara, zajedno sa redizajniranom futrolom Audlei. Izumi Džona Vintera zaslužuju da se pažljivo pogledaju da bi se procenila njihova vrednost za strelce i tržište.

R.K.
Foto: American Handgunner 1979.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još