Konjica-udarna pesnica

Konjica, ili kavalerija (engl. cavalry, nem. reiterei, rus. konnica), je rod vojske čije jedinice dejstvuju na konju, koristeći se njegovom brzinom i snagom radi povećanja manevarske sposobnosti i udarne snage, ali se mogu boriti i peške. Razlika između konjice i tzv. pešadije na konju (engl. mounted infantry – draguni) je u tome što se konjica prvenstveno bori u sedlu, dok draguni koriste konje samo kao prevozno sredstvo, a bore se pešice. Značaj i uloga konjice menjali su se kroz istoriju, zavisno od razvoja oružja i opreme, strategijskih i taktičkih koncepcija, organizacije i stepena obučenosti konjanika i konja.

Iako su drevne kulture, nakon pripitomljavanja konja, relativno brzo prepoznale koristi od njihove upotrebe u ratu, konjica je u svom tradicionalnom obliku nastala tek u stepama centralne Azije, gde je savršeno odgovarala potrebama i mogućnostima lokalnih nomadskih naroda. Mnoge zemlje su kasnije uvele konjicu, zamenjujući dotadašnje bojne dvokolice.


Konjica se u Evropi razvila tek u srednjem veku, s razvojem tehnologije i uzgojem konja koji su bili pogodni za ratovanje. U to vreme, ona je postala glavni rod vojske, čija je akcija često bila odlučujuća u bitkama i ratovima. Pešadija je povratila primat tek u novom veku, uvođenjem nove taktike i vatrenog oružja.


Iz tog razloga, konjica je počela postepeno gubiti svoje direktne borbene uloge, tako da se sredinom 19. veka koristila uglavnom za izviđanje, tzv. mali rat ili gonjenje poraženog neprijatelja. Prvi svetski rat konačno je ukazao na zastarelost konjice u modernom dobu, s obzirom na njene ogromne logističke zahteve, potpuno neopravdane u odnosu na njenu borbenu vrednost. Iako je konjica korišćena u kasnijim sukobima, sve vojske su je postepeno ukinule, i zamenile motorizovane i oklopne jedinice, iako u nekim delovima sveta konjica i dalje igra korisnu ulogu zbog nedostatka saobraćajne infrastrukture.  Konjičke jedinice u vojskama danas igraju isključivo ceremonijalnu ulogu, dok ih policija koristi u svrhu suzbijanja uličnih nereda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još