Kraljevska Nemačka Legija

KGL je bila jedinica Britanske armije sastavljena uglavnom od nemačkih iseljenika tokom perioda 1803–16. Legija je nastala sa razlogom da bude jedina Nemačka sila koja se bez prekida bori protiv Francuske tokom Napoleonovih ratova.


Legija se oformila u roku od nekoliko meseci nakon raskida volontera Hanoveli 1803. i ustanovljena je kao mešoviti korpus krajem 1803. Iako se Legija nikada nije borila samostalno i ostala deo britanske vojske tokom napoleonovih ratova (1804-15), ona je odigrala vitalnu ulogu u nekoliko kampanja, a naročito u Valherenskoj kampanji, Španskom ratu za nezavisnost i Napoleonovih stotinu dana (1815). Britanska Nemačka legija je regrutovana za Krimski rat.


Nakon okupacije Hanovera od Napoleonovih trupa potpisana je Konvencija Artlenburg, takođe poznata i kao Konvencija o Elbi, 5. jula 1803. i formalno je raspušteno biračko telo u Hanoveru. Shodno tome, biračka vojska je raspuštena. Mnogi bivši oficiri i vojnici Hanovera pobegli su od francuske okupacije Hanovera u Britaniji; Džordž III, srušeni izbornik Hanovera, bio je Kralj Velike Britanije. Iste godine, major Kolin Halket i pukovnik Johan Fridrih fon der Decken izdaju nalog za podizanje kadra lake pešadije, da bude imenovana „Kraljevsko Nemački Puk“. Dana 19. decembra 1803, Halketovska i fon der Deckenovska vojska su kombinovani kao osnova mešovitog korpusa (konjica, pešadija, artiljerija) preimenovanog u Kraljevska Nemačka Legija.
KGL pešadija je smeštena u Behil-na-moru, a konjica na Vejmut, Dorset. Neke jedinice su uključene u uličnoj tuči Talamor, Irska sa Britanskom Lakom pešadijskom jedinicom u Bici kod Talamana. Broj oficira i drugih činova porastao je tokom vremena približno 14.000, ali 13 godina svog postojanja, skoro 28.000 ljudi je služilo u Legiji u jednom ili drugom trenutku. U početku većina policajaca je imenovano sa privremenim činom, ali 1812. su svim oficirima Legije dati trajni čin u Britanskoj Vojsci. Četiri godine kasnije KGL je raspuštena

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još