Opasna konverzija

Prethodnih godina mediji su objavljivali vesti o slučajevima zaplene određene količine modifikovanih pištolja koji su u izvornoj varijanti predviđeni za korišćenje neletalne municije bez projektila. Izmenom fabričke cevi i okvira su ilegalno prilagođeni kako bi ispaljivali kalibar 6,35 mm. Sa pojedinima su počinjena i najteža krivična dela, a nedavno smo bili u prilici da konstatujemo kako se vlasnicima startnih revolvera sugeriše do sada nepoznata konverzija pomoću koje bi oni postali ubojito oružje sasvim druge namene.

U SAD se nesmetano može nabaviti set alata kojim se mogu radi rekreacione upotrebe povremeno ispaljivati manji broj speficične municije nastale laboracijom prepravljenih čaura revolverskog metka .38 S&W umetanjem kapisli 6 mm i tipskog zrna nešto manjeg promera, sačinjenog od nelegiranog olova. Pošto na tom kontintentu postoji srazmerno velika količina funkcionalnih revolvera pomenutog kalibra koji su usled svoje starosti nepouzdani za ispaljivanje savremenih laboracija metka jer bi to moglo rezultirati oštećenjem oružja i povredom strelca. Uveliko se bez bilo kakve dozvole prodaje konverzioni komplet kojim se čaure .38 S&W prepravljaju kako bi u zoni dna bila smeštena kapisla 6 mm za startne revolvere i pištolje. Tako se dno čaure ekscentrično proširi kako bi nalegla kapisla ivičnog opaljenja, a udarna igla nesmetano obavila svoju funkciju. Pojedini korisnici su takvu čauru laborisali livenim olovnim zrnom nešto manjeg dijametra i mase, te znatno redukovanog barutnog punjenja, pa su preporučivali da se ovakvom kombinacijom može u uslovima dvorišta ili garaže ispaliti takav metak u metu udaljenu šest do sedam koraka.

Startni revolver turske proizvodnje kalibra 9 mm s kojim nikako ne treba eksperimentisati
Startni revolver turske proizvodnje kalibra 9 mm s kojim nikako ne treba eksperimentisati

Pošto je ovaj naš moderni svet poodavno postao jedno globalno selo bez granica i limita, internet kupovinom se ovakva konverzija proširila i po drugim područjima. Kod nas odranije prisutno je više modela revolvera nominalnog kalibra 9 mm koji su bili deklarisani kao startno oružje, a u SFRJ je „Unis“ proizvodio svoj model koji se i dalje često sreće. U novije doba, tržište je naprosto prepravljeno revolverima istog kalibra i namene turskog porekla, s tim što ove naprave naš zakon poodavno ne tretira kao igračke za zabavu, već spada u kategoriju B. Tačnije, upravo na ove modele se odnosi zakonska odredba: „konvertibilno oružje jeste ono oružje koje izgledom podseća na vatreno oružje i koje se s obzirom na konstrukciju i materijal od koga je napravljeno može prepraviti tako da ispaljuje bojevu municiju“, a za prepravku oružja se izriče kazna zatvora“.

Dno čaure se ekscentrično proširi kako bi nalegla kapisla ivičnog opaljenja, a udarna igla nesmetano obavila funkciju
Dno čaure se ekscentrično proširi kako bi nalegla kapisla ivičnog opaljenja, a udarna igla nesmetano obavila funkciju

Pored činjenice da osoba koja nabavkom ovakvih i sličnih skalamerija rizikuje zakonske sankcije, neuporedivo je opasnija mogućnost bilo kakve upotrebe modifikovanog startnog oružja jer uvek i bez greške rezultira oštećenjem naprave, kao i povređivanjem korisnika. U prethodnom periodu zabeleženo je više slučajeva provizorne prerade revolvera na kapisle 6 mm nazivanih „emgejci“, kojim su komore doboša bile produžavane kako bi primile znatno jaču municiju namenjenu omamljivanju stoke, a u pojedinim slučajevima čak je i montirana cev te drugačije burence prilagođeni metku .22 LR.

Startni revolveri i pištolji su najčešće izrađivani od legura koje ne mogu da izdrže radne pritiske bojeve municije, tako da bilo kakvo eksperimentisanje na tom planu treba izbegavati. Identično važi i za pokušaje upotrebe revolvera na crni barut sa izmenjivim setovima za ispaljivanje municije .45 ACP i .44 Specijal, o čemu ćemo pisati u nekom od narednih brojeva „Kalibra“.

tekst i slike: Milan Milanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još