Poslednji sake

 

Zvanični naziv Tokubecu Kogekitaj, Toko Taj ili samo Toko su bili piloti samoubice. Kamikaze je složenica nastala od reči „kami“ što znači Bog i „kaze“ što znači vetar i obično se prevodi kao božanski vetar. Tom rečju su Japanci nazivali tajfun koji je uništio flotu mongolskog osvajača Kublaj-kana 1281. Ideja o formiranju specijalne jedinice kamikaza rodila se za vreme Drugog svetskog rata. Naime, pretpostavljalo se da će saveznici osvojiti istorijski važne Filipine, pa su Japanci odlučili da, u sadejstvu pomorskih i vazdušnih sila, unište savezničku flotu u zalivu Lejte. Međutim pošto je vazdušna flota raspolagala sa skromnih 40 letelica, što nije bilo dovoljno za suprotstavljanje saveznicima, našavši se u nezavidnoj situaciji, japanski admiral Tokijiro Oniši dolazi na ideju da opremi Zero bombom od 250 kg i njime se slupa o nosač aviona.


Prvu jedinicu kamikaza činila su 23 pilota pod komandom Seki Jukioua. Svi piloti su podvrgavani specijalnom treningu. Pre samog poletanja svaki pilot je prolazio kroz posebnu ceremoniju. Od vojske bi primio posebna odlikovanja, potom bi najbližima napisao oproštajno pismo i popio svoj poslednji sake. Svaki pilot bi pre izvršenja samoubilačkog čina leteo u pravcu planine Kaimon, najjužnije tačke Japana gde bi salutirao „Sajonara“ i zauvek se oprostio od zemlje za koju će dati život. Njihov uspešno obavljen zadatak podrazumevao je njihovu smrt. Simbol su im bili beli šalovi koje su nosili.


Prvi poduhvat kamikaza bio je usmeren na krstaricu „Australija“, ali bomba teška 250 kg nije eksplodirala. Tek će napad na nosač aviona USS St. Lo uroditi plodom. Uskoro je usledila prava samoubilačka manija. Japanci su trpali kamikaze na sva moguća prevozna sredstva, od patrolnih čamaca punjenih eksplozivom, pa čak i u torpeda vođena ljudskom rukom. Naleti kamikaza kulminirali su u bici za Okinavu. Tada je 1500 kamikaza napalo američke krstarice koje su štitile nosače aviona zakucavši se u njih. Saveznički gubici bili su zaprepašćujući. Do kraja Drugog svetskog rata Japanci su žrtvovali skoro 44 hiljade pilota i po njihovim izvorima potopili 81, a onesposobili 195 plovila. Kamikaze (jap. božanski vetar) su cikloni koji si 1274. i 1281. razbili mongolsku invazionu flotu Kublaj-kana u njegovom pokušaju da zauzme Japan.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još