Pozdrav bojama

Pozdrav bojama (Trooping the Colour) je svečanost koje izvode pukovi britanske vojske i vojski Komonvelta. Ona je tradicija britanskih pešadijskih pukova još od 17. veka, iako njeni koreni idu unazad mnogo dalje. Ceremonija potiče od priprema za rat, kada su sve zastave širene na jednom mestu i pokazivane vojnicima kako bi ih prepoznali u metežu tokom sukoba. Na ratištima su se pukovske boje ili zastave, koristile kao mesto okupljanja vojnika. Shodno tome, zastavnici pukova bi polako marširali sa svojim bojama između redova vojnika kako bi omogućili vojnicima da prepoznaju boje svojih pukova.


Od 1748. na svečanosti Pozdrav bojama se takođe obeležava zvanični rođendan britanskog suverena. Svečanost se održava jednom godišnje u Londonu u jednoj suboti u junu na Gardijskom konjičkom manježu u parku svetog Džejmsa. Takođe se poklapa se sa objavljivanjem spiska rođendanskih počasti. Među publikom su se nalazi britanska kraljevska porodica, pozvani gosti, osobe sa propusnicama i šira javnost. Novi suveren putuje niz Mel od Bakingemske palate u kraljevskoj povorci, a suverena prati konjica (konjičke jedinice ili konjička garda). Nakon što mu salutiraju, on pregleda svoje trupe iz Domaće divizije, pešadijske i konjičke garde i Kraljevih trupa konjičke artiljerije. Svake godine se bira jedan pešadijski puk da paradira sa svojim bojama između redova gardista. Zatim cela Domaćinska divizija maršira pored Kralja i salutira mu. Ako paradiraju sa svojim topovima, Kraljeve trupe imaju prednost nad konjičkim jedinicama koje prolaze marširajući i kasom.


Muzika obezbeđu prikipljeni bendovi pešadijskih i konjičkih gardista, zajedno sa Korpusom dobošara i povremeno sa frulašima i ukupno se tu nalazi oko 400 muzičara.
Vrativši se u Bakingemsku palatu, kralj Čarls gleda dalje paradni marš van kapija. Nakon plotuna iz 41 topa koje ispale Kraljeve trupe u Grin parku, Kralj Čarls vodi kraljevsku porodicu na balkon palate da posmatraju preletanje aviona Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još