Predsedniče preporučujem se

Elvis Prisli, čuvena rok zvezda, kao priznanje za revnosnu službu u vojsci SAD, dobio je jedan od skupocenih i retkih „komemorativnih“ primeraka specijalno ukrašenog pištolja Colt M1911A1, namenjenih borcima i starešinama koji su se naročito istakli u prvoj fazi vojne intervencije u Vijetnamu. Međutim, kao što to uobičajeno biva, do nekih od njih došli su i znameniti političari, biznismeni, holivudske zvezde i kolekcionari.
Tokom 1971. godine Elvis Prisli se susreo u Beloj Kući sa tadašnjim predsednikom SAD Ričardom Niksonom. Do susreta je došlo na Elvisovu inicijativu kada je predsedniku 21.12.1970. napisao pismo u kome iskazuje želju da se sretne s njim. Elvisa je na susret nagnala potreba da postane član FBI. Prema sadržaju pisma, koje je znatno kasnije došlo u posed američkih novinara, Elvis je prilikom tog susreta Niksonu poklonio svoju bogato zlatom tauširanu 45-icu:


„Dragi Gospodine Predsedniče,
Kao prvo, želeo bih da se predstavim. Zovem se Elvis Prisli, divim vam se i veoma cenim rad vašeg kabineta. Razgovarao sam sa podpredsednikom Agnewom u Palm Springsu pre tri nedelje i izrazio brigu za našu zemlju. Narkomanska kultura, hipi elementi, SDS (Students for a Democratic Society – prim. prev.), Crni Panteri itd. me ne smatraju svojim neprijateljem ili kako oni to zovu Establišmentom. Mislim da bih mogao dosta da učinim ako bih postao Federalni agent a sve što mi treba su Federalni akreditivi.
S poštovanjem,
Elvis Prisli
P.S. Imam ličan poklon za vas koji bih želeo da vam pokažem, a vi ga možete prihvatiti ili ću ga ja čuvati za vas dok ne budete bili u mogućnosti da ga primite“.

Predsednik SAD ne sme da primi poklon skuplji od propisane vrednosti (oko 7$), a ovaj pištolj je zajedno sa srebrnim mecima svojevremeno procenjivan na oko 3000 dolara, što je u to vreme izazvalo pravu buru nezadovoljstva tamošnje javnosti. Na jednoj aukciji je ponuđen na prodaju po (tada) astronomskoj ceni od 12000 dolara, u kompletu sa fotografijom Prislija i Niksona, načinjenoj tokom susreta u Beloj Kući.

M. Milanović
Foto: Wikipedia

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još