Predsednička letelica

Sikorsky SH-3 Sea King (proizvođačka oznaka S-61) je dvomotorni višenamenski/protivpodmornički helikopter. Služio je u Ratnoj mornarici SAD i drugim granama, te i dalje služe u drugim državama širom sveta. Sea King se proizvodio pod licencom u Italiji i Japanu, te u Velikoj Britaniji kao Westland Sea King. Glavne civilne verzije su S-61L i S-61N.
Na nosačima aviona helikopteri Sea King uvek su bili prvi avion u vazduhu i poslednji koji su sletali prilikom izvođenja vazdušnih operacija, a služili su kao straža i pomoć u traganju i spašavanju aviona s fiksnim krilima.


U Ratnoj mornarici SAD zamenjeni su helikopterom SH-60 Sea Hawk u izvršavanju zadataka protivpodmorničke borbe i traganja i spašavanja tokom 1990-ih, ali i dalje izvršavaju druge zadatke. I dalje se koriste u vojskama širom sveta. Helikopteri H-3 Ratne mornarice konačno su penzionisani 2006. na svečanosti završnog leta u NAS Norfolk, Virginia.
Sea King koristio se i kao jedan od službenih helikoptera za prevoz Predsednika SAD, a i u sistemu je flote Korpusa mornaričke pešadije. Kada prevozi Predsednika SAD poznat je kao Marine One, po pozivnoj oznaci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još