Savršena naprava

 

Enigma je bila mašina za šifrovanje radio-telegrafskih poruka, upotrebljavana za vreme Drugog svetskog rata od strane Wermahta. Reč Enigma dolazi iz grčkog jezika i znači „zagonetka“.
Enigmu je konstruisao Nemac Artur Šerbius 1923. godine. Osnovao je firmu Chiffriermaschinen AG Berlin (Mašine za šifrovanje AG Berlin) koja je enigmu proizvodila, kasnije dalje usavršavala i na tržištu prodavala kao komercijalni sistem za šifrovanje, prvenstveno za civilne namene. Prvi primerci su se pojavili 20-ih godina 20. veka kao mašina za šifrovanje telegrafski prenošenih poslovnih poruka. Malo kasnije Enigma nalazi primenu u nemačkoj vojsci i diplomatiji, a izbijanjem Drugog svetskog rata, Enigma je postala standardna oprema svih vojnih jedinica za vezu.
Svojim izgledom enigma podseća na poveću pisaću mašinu. Sa prednje strane ima tastaturu od 26 slova iznad koje se nalazi 26 sijalica. Svaka od tih sijalica predstavlja jedno od 26 izlaznih slova. Sastojala se od tastature i više valjaka. Zato se svrstava u grupu Rotor-Šifrovnih mašina, kao i engleska Typex (tipeks) ili američka M-325.


Ti valjci su imali električne kontakte, tako da se pri pritisku na jedan taster tastature aktivira strujno kolo od tastera kroz valjak do monitora, na kome zasvetli pritisnuto slovo. Prikazana slova su formirala šifrovani, odnosno dešifrovani tekst. Pošto su se pri svakom pritisku na taster tastature valjci dalje okretali, ista slova su svaki put drugačije šifrovana. U nekim savremenim kompjuterskim sistemima (juniks) još uvijek se koristi jedna softverska varijanta enigme (crypt).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još