Skupocena CZ-75 Republika

Povodom stogodišnjice osnivanja Čehoslovačke Republike, “Zbrojovka” je 2018. godine izdala ograničenu seriju, od 100 primeraka, pištolja CZ-75 Republika.
Svaki primerak je imao visokokvalitetne, ručno gravirane motive čehoslovačkih državnih simbola i jedinstveni serijski broj. Do tada najuspešnija čehoslovačka konstrukcija pištolja CZ-75 B u jubilarnom izdanju dobila je duboki plavi finiš rama i navlake, sa spoljnim ivicama istaknutim žicom od 24-karatnog zlata.


Spoljna zlatna ivica i gravura lipe osim na navlaci i ramu nalazi se i na dnu okvira za municiju. Obarač, skeletoidni udarač, kočnica, ustavljač navlake i dugme za oslobaćanje okvira takođe su pozlaćeni. Obloge rukohvata su od prelepih komada ružinog drveta. Na levoj strani navlake ugraviran je moto sa zastave predsednika Republike: „Pravda vitezi” (Istina pobeđuje).


Kada je napravljen 2018. godine model Republika je prodavan za 200.000 čeških kruna. Od tada su pojedini primerci bili na različitim aukcijama. Na poslednjoj aukciji 2022. godine u organizaciji Galerije tvrđave Golc u Češkoj, Republika je prodata za rekordnih 980.000 kruna, tako da je tada nadmašila čak i statuu „Devojka u zlatnim haljinama” poznatog češkog vajara Olbrama Zoubeka.

R.K.
Foto: CZ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još