U stilu naučne fantastike

Malokalibarski pištolj jednostrukog dejstva Beretta U22 Neos koristio je sistem kliznog povratnog udara, a proizvodio se u Beretta USA od 2002. godine. Njen dizajn je jedinstven i prilično je odmakao od klasičnih modernih pištolja, jer izgleda kao da konkuriše za ulogu u nekom SF filmu. Istina kada je u pitanju dizajn  ova italijanska firma je imala još „izleta“ u naučnu fantastiku, kao s karabinom CKS4.
Na fiksnoj cevi postavljena je šina za montažu optike, u vidu merdevina, što je samo doprinelo neobičnom izgledu. Nišani su bili široki i pregledni, a zadnji je bio podesiv po visini i nagibu. Na žalost nije se dugo proizvodila, ali njeni okviri još uvek mogu da se nabave po pristojnoj ceni.


Prodavala se sa plavim i inox finišom, a paneli na dršci su bili različitih boja – od crnih, sivih, plavih, zelenih do ljubičastih, crvenih i roze. Izrađivao se u tri dužine cevi 11,4 cm, 15 i 19 cm. Doduše bila je moguća i konverzija u karabin sa cevi od 40,6 cm i karabinskim kompletom koji je zamenjivao dršku pištolja. Okviri su bili desetometni, što je smetalo mnogim korisnicima, koji su želeli magacine većeg kapaciteta.
Zadovoljstvo pucanja iz pištolja kalibra .22 LR je u nedostatku trzaja. To može da prevari kada sa treninga malokalibarskim pređete na pištolj centralnog paljenja pune veličine. Prodavao se za 250 do 300 dolara.

R.K.
Foto: Beretta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još