Višemetno oružje iz 17. veka

Razvoj mehanizma paljenja wheellock u prvoj deceniji 16. veka doveo je do pojave ručnog oružja. Do17. veka, sistem paljenja kremenom nastavio je da podstiče popularnosti pušaka I pištolja. Ove puške nisu uvek bile jednometke. Mnogi modeli bili su višemetno vatreno oružje, uključujući i one magacinom za municiju.
Do četrdesetih godina 17. veka, holandska porodica oružja Kaltoff počela je da eksperimentiše sa patentom koji je omogućavao do 29 ispaljivanja zaredom iz oružja sa dugim cevima. Koristio je cevasti magacin smešten u kundaku puške ili pištolja i klizni zatvarač. Iako su postojale razlike u dizajnu, u osnovi je u magacin smeštana municija, a korisnik je ubacivao zrno u zatvarač cevi i učinio isto u posebnoj komori sa barutom, a zatim pucao iz puške. Ponavljao je ovu proceduru dok se magacin nije ispraznio.

Crtež prikazuje mehanizam delovanja Kalthoffa. Na vrhu je prikazan zatvarač, zatim kada se metak napuni i na dnu je barut
Crtež prikazuje mehanizam delovanja Kalthoffa. Na vrhu je prikazan zatvarač, zatim kada se metak napuni i na dnu je barut

Ovaj sistem je bio toliko inovativan da je reprodukovan i modifikovan više od 150 godina čak I kada ga je koristila vojska. Samo u Kalthoff stilu najmanje 19 poznatih oružara izradilo je različite varijante ovog oružja.
Prema istoričaru Herbertu G. Havesu: “O njihovoj dugovečnosti možda najbolje svedoči činjenica da je admiral Horatio Nelson posedovao fabrički kremeni pištolj njihove osnovne konstrukcije, kao i predsednik Thomas Jefferson”. Do danas je sačuvano više od 50 Kalthoff revolvera.
R.K.
Foto: Žurnal Maskirovka

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još