Ženski džepni pištolj

Sredinom šezdesetih godina 20. veka John Winter, konstruktor i dizajner je zabrinut zbog povećane stope uličnog kriminala kriminala, posebno zbog porasta zločina nad ženama osmislio nekoliko modela ženskog odbrambenog oružja.
Neki od ovih modela imaju dovoljno potencijala da se koriste i danas, naročito džepni pištolj Ištar. Intrigantno i smrtonosno ručno oružje dobilo je ime po sumerskoj boginji Ištar koja je prva žena koja je odbranila čast oružjem.
Konfiguracija ovog pištolja nije slična konvencionalnom vatrenom oružju, zbog čega ne izaziva sumnjičavost kod eventualnog agresora. Njegova jedinstvena akcija kombinuje pravolinijsko povlačenje okidača i kompaktni zatvarač koji se puni sledećim metkom prilikom povratnog kretanja.


Puca se sa tri prsta na okidaču. Veličina okidača zahteva jači pritisak što isključuje mogućnost slučajnog opaljenja, pa pištolj nema ručnu kočnicu.
Svaki hitac zahteva posebno povlačenje DA okidača, koji pokreće ciklus za aktiviranje povratnog udara, izvlačeći i izbacujući čauru i ubacujući novi metak iz odvojivog kutijastog magacina kapaciteta šest metaka kalibra .25 ACP. Sve ovo spakovano je u pravougaono kućište veličine kutije za cigarete, debljine 100 mm. Lako se smešta u žensku tašnicu i ne deluje sumnjivo.
Posle izrade prototipa ponestalo je sredstava, tako da Ištar nije ušao u proizvodnju, ali ukoliko se nađe finansijer, postoji mnoštvo mogućnosti za usavršavanje novog modela. Jedna od njih je i izrada pištolja kalibra .22 LR, uz obavezno prilagođavanje okidačkog mehanizma municiji ivičnog paljenja.

R.K.
Foto: American Handgunner maj/jun 1979

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još