Visoka klasa

Puška bokerica P. Beretta S.O. 2 (a ne S-2, kako je često netačno nazivaju), starija je konstrukcija, veoma visoke klase lovačkih i sportskih pušaka ovog proizvođača. Oznaka S2 se nalazi iza branika obarača i samo je obeležje udaračkog sistema. Ovu pušku, je projektovao dizajner Tullio Marengoni.

Zbog obeležja udaračkog sistema smeštenog iza branika obarača ovu Berettinu pušku pogrešno nazivaju S2
Zbog obeležja udaračkog sistema smeštenog iza branika obarača ovu Berettinu pušku pogrešno nazivaju S2

Marengoni je ceo život radio u fabrici u Gardoneu počevši kao pripravnik još 1894. godine. Postaje glavni dizajner 1904. što je i ostao sve do smrti 1965. Proveo je veći deo svoje karijere projektujući “Berettine” lovačke puške, kojima je pokušavao da parira sve većem broju drugih uspešnih proizvođača. Osnovnu verziju modela S.O. 2, konstruisao je 1934. od kada je napravljena u stotinama hiljada primeraka, a ostali su u proizvodnji više od 40 godina. Dizajn ove puške, postaje potpis fabrike “Beretta” i ostaje aktuelan još više od 70 godina.

Elegantna “Berettina” bokerica
Elegantna “Berettina” bokerica

Na osnovu dizajna SO pušaka, decenijama su u fabrici “Beretta” razvijane lovačke, ali i sportske trap i skit puške najviše klase, tako da brojne verzije i modele zaista nije moguće pobrojati na ovako malom prostoru.

Boris VOJVODIĆ
foto: Goran Knežica (vlasnik puške)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Hrabri i ponosni

Republikanska garda (Garde républicaine) francuske Nacionalne žandarmerije (Gendarmerie Nationale)

Pro et contra, pitanje je sad

Brojni su razlozi za korišćenje prigušivača u civilne svrhe - na sportskim takmičenjima, lovu ili prilikom obuke u gađanju, ali je prisutan strah od njihove zloupotrebe

Boko Haram

Džihadistička militantna organizacija bazirana u severoistočnoj Nigeriji