Ninoslav Trifunović

Diverzantska kama

Seriju „Drop forged“ iz „Cold Steela“ čine noževi različite namene i dimenzija. Zajedničko za sve njih je izrada otkivanjem iz jednog komada čelika 52100, „odsustvo“ ručica, zaštita čelika sa teflonskim premazima i „Secure-ex“ plastična futrola.
Najlepši od svih (barem autoru) je model Boot knife. U pitanju je klasično brušen bodež/kama sa sečivom od 13 cm i drškom 10 cm. Sa sečivom te dužine, definitivno spada u ozbiljne bodeže/kame za prikriveno nošenje. Generalno, dvostruko brušenim noževima je u savremeno doba teško naći smislenu upotrebu u civilstvu. Službena upotreba je već druga priča.

Nož za čizmu pleni jednostavnošću
Nož za čizmu pleni jednostavnošću

Ovako urađen nož bi mogao da bude upotrebljiv kod diverzanata, a i padobranaci bi mogli da imaju koristi. Tu prvenstveno mislimo na sečenje konopaca kod desantnih padobrana, pogotovo u slučaju prizemljenja na neku od vodenih površina. Tanak profil noža, u kombinaciji sa futrolom od secure-ex plastike i ulti clip zakačkom su kao stvoreni za kačenje na MOLLE sistem.
Iako ne spada u univerzalne noževe, Boot knife je model koji bi mogao privući pažnju službenih korisnika i kod nas. Pogotovo kada se uzme u obzir cena koja u SAD ne prelazi 50 dolara.

Ninoslav Trifunović
foto: „Cold Steel“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još