Ronilački nož

Za ovu napravu koja dolazi iz Amerike nismo sasvim sigurni gde bismo je svrstali, u noževe ili u Riplijeva „čuda“.
Prizori borbe čoveka naoružanog nožem sa ajkulom ili krokodilom, uglavnom su rezervisani za stripove i niskobudžetne horor filmove. Ipak, američka firma „Florian Tools“ dizajnirala je specifičan nož za odbranu od vodenih predatora, pod imenom – Osa.
Na prvi pogled, u pitanju je ronilački nož, ne preterano elegantnog, ali slobodno možemo reći klasičnog izgleda. Ono što ga čini kandidatom za Riplija je skriveno u dršci. Jer, tu je smeštena ampula sa komprimovanim gasom – ugljen dioksidom.

U dršci se nalazi ampula sa komprimovanim CO2, foto: "Wasp Injection Systems"
U dršci se nalazi ampula sa komprimovanim CO2, foto: „Wasp Injection Systems“

Ideja kod ovog noža je da u slučaju napada ajkule, ronilac zarije sečivo u vodenog predatora i potom pritisne dugme-okidač. Ono će zatim da oslobodi komprimovani gas kroz šuplje sečivo, pa u telo. Prema navodima prozvođača, ovo će biti dovoljno da obori skoro svakog grabljivca, jer će osim efekta naduvavanja (i pretpostavljamo prskanja tkiva i organa nesrećne ribe), doći i do zamrzavanja unutrašnjosti.
Naziv je vrlo simboličan, Vasp (Osa), a cena ovog neobičnog noža je „samo“ 500 američkih dolara za manji model i još „simboličnijih“ 600 dolara za veći model. Pa, ko voli, nek izvoli…

Ninoslav Trifunović
foto: „Wasp Injection Systems“
foto: „Florian Tools“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još