Lovački karabin kalibra 7 mm Rem. Magnum

Pomerena lovna granica

U jednom od prethodnih brojeva, objavili smo tekst o sličnosti i razlikama puščanih kalibara 8×57 IS i .30-06 Springfield. Povratne informacije govore da je taj prilog naišao na veliko interesovanje naših čitalaca. Za nas je to pravo signal, da nastavimo sa objavljivanjem tekstova, koji za temu imaju određene puščane, pištoljske i revolverske kalibre. Napominjemo da oni neće imati težinu naučnog ili ekspertskog rada, već će iz dostupne literature doneti određene podatke koji bacaju svetlo na svaki od opisanih metaka. Kako većina dostupne literature potiče iz zapadnih zemalja u kojima je zakonom dozvoljeno ručno punjenje karabinske, pištoljske i revolverske municije, to ćemo i u tom smeru dati osobenost pjedinih metaka. To ne radimo u cilju pritisaka na domaće zakonodavstvo da dozvoli ručno punjenje, već iz razloga sticanja opšte slike o karakteristikama i fleksibilnosti pojedinih kalibara odnosno metaka. Mi koji dobro poznajemo oružje, znamo da iskustva zapadnih ”žhend loadersa” – samopunjača municije, više vrede od zvaničnih saopštenja koje daju velike i poznate municijaške fabrike. Mnogi od njih su stvorili i utrli put mnogim, danas poznatim lovnim i sportskim kalibrima.

Lovački karabin kalibra 7 mm Rem. Magnum
Lovački karabin kalibra 7 mm Rem. Magnum

Za ovo predstavljanje odabrali smo dva zanimljiva metka. Sada se radi o dva najpopularnija karabinska magnum metka – 7 mm Remington Magnum i .300 Winchester Magnum. Nećemo ih međusobno upoređivati, jer oni ne konkuriću jedan drugom, već ćemo samo pokušati da ih što detaljnije opišemo uz dobar osećaj što oba ova popularna karabinska magnuma, radi i naša fabrika municije ”žPrvi Partizan” iz Užica.

Inspiracija u starijem primerku

Metak – kalibar 7 mm Remington Magnum, nastao je 1962, u SAD u fabrici municije i oružja ”Remington” – Madison NC. Zrna kalibra 7 mm su u Evropi, ali i SAD bila veoma popularna i zastupljena u više težina i oblika. Konstruktori iz ”Remingtona” bili su inspirisani četrdeset godina starijim metkom .275 H&H, koji je proizvodila kompanija ”žWestern Cartridge Company”. Ovaj H&H magnum je kod manjeg broja veoma edukovanih lovaca, bio popularan zbog svoje efikasnosti u lovu na divljač srednje mase, ali na velikim udaljenostima. Ustvari, Remingtonu nije bilo teško da napravi o novi 7 mm Remington Magnum kalibar, jer je bilo dovoljno čauru velikog magnum metka .458 Winchester Magnum u zoni vrata suziti toliko da prihvati zrno kalibra 7 mm. Stvarni prečnik ovog zrna je 7,23 mm, ili anglosaksonski 0,284 inča. Metak je brzo postao popularan i standardizovan od CIP, na sledeće dimenzije: prečnik zrna je 7,23 mm (0,284), dužina čaure je 63,5 mm, prečnik dna čaure iznosi 13,51 mm (.532), a prečnik pojasa na dnu čaure iznsi 13,03 mm (0,513). Ivica pojasa kojim se čaura oslanja u ležištu metka je od dna čaure udaljena 5,59 mm. Iz opiten cevi urađene po CIP dimenzijama duge 660 mmm (26), sa korakom uvijanja 1:9,5 (1:241 mm), dobijeni su maksimalni CIP piezo pritisci 430 Mpa (62350 Psi). Ugao ramena čaure iznosi 50 stepeni, a dužina vrata čaure iznosi 6,89 mm, što sve daje maksimalnu dozvoljenu dužinu kompletiranog metka (čaura+zrno), od 83,57 mm.

Ogromna popularnost

Kalibar 7 mm Rem. Mag, podrazumeva čitavu lepezu zrna, kako po masi, tako i po konstrukciji i obliku zrna. Masa se kreće od najlakših koja teži 6,5 g (100 grejna), do najtežih 11,5 g (177 grejna), pri čemu se početne brzine, merene hrono uređajem na ustima opitnih cevi, kreću od 1.135 m/s (3722 fps), do 851 m/s (2792 fps). Kada preračunamo kinetičku energiju po formuli: masa puta brizna na kvadrat, podeljeno sa dva, dobićemo zavidne energetske potencijale ovog kalibra, koji se kreću od 4.100 do 4.600 džula. To govori da se municijom kalibra 7 mm Rem, Mag, može loviti sva evropska, američka i australijska divljač. Za ovaj kalibar su odmah po njegovom nastanku konstruktori iz ”Remingtona” stvorili i odgovarajuću pušku iz poznate familije ”Mauser” repetirki – model 700 Remington.

Solidna i relativno jeftina puška, kao i novi veoma efikasni metak, brzo su stvorili odličnu reputaciju. Tako su i druge fabrike oružja i municije uskoro ponudile oružje i municiju u kalibru 7 mm Rem. Mag. Za pedeset godina postojanja, ovaj kalibar postao je jedan od dva najpopularnija svetska magnum karabinska metka. Sva poznata municijaška imena ga imaju u svojoj ponudi: RWS, S&B, Norma, Lapua, Ruag, PPU, Winchester, Remington, CBC, Hornady, Speer, Sierra, Nosler, A-Square… Svi oni se prosto utrkuju u ponudi novih i sve efikasnijih zrna za ovaj metak.

Ubitačan za radni vek cevi

Odlika 7 mm Remington Magnum je u položenoj putanji zrna, trzaj pri opaljenju je jak, ali ipak podnošljiv, a efekat na cilj udaljenom izvan efikasnih dometa tipičan je za srednje kalibre. Stručnjaci kažu da je bolji za pucanje na daleku divljač na otvorenim prostorima, a ne kroz visokun travu, granje i šiblje. Naročito ga cene u planinskim lovovima, gde se puca na krajnjim lovačkim destinacijama. Ima primera da je divljač ostajala u vatri (na mestu nastrela) čak i na daljinama koje nisu baš lovačke, kao što je 400 m. Međutim, to su specifični lovovi gde se lovac, oružje i optika unapre pripreme za pogađanje na tim ekstremnim daljinama. Kako ništa nije idealno, tako protivnici ovog metka tvrde da je ubitačan po radni vek cevi. Naročio gde se cev ne održava pravilno, gde nema hlađenja cevi između dva uzastopna metka ili gde se koriste pogrešna sredstva za čišćenje cevi. Takođe stoji tvrdnja i da ovaj metak ne daje sve od sebe, ako je cev kraća od 610 mm. Zbog ipak podnošljivog trzaja pri opaljenju, položene putanje i odlične preciznosti može se koristiti i u sportskom preciznom pucanju na udaljene mete, naravno ne na elitnim takmičenjima.

 

Metak 7 mm Rem. Magnum sa zrnima: 120, 145, 160 i 175 grs

On je poslužio kao osnova za mnoge ”buls aj” specijalizovane sportske kalibre poput 7 mm Ackley, Luft, Mashburn… Sada je u poslednjoj deceniji toliko novih 6, 6,5, 6,8 i 7 mm kalibara ugledalo svet na long range dalekometnim takmičenjima, da se ovaj kalibar vratio na korišćenje i primenu samo kod lovaca. Koriste ga sa uspehom i u afričkim lovovima na svu divljač mekane kože, na koju se puca sa većih daljina. Stručnjaci u svetu koji sami pune municiju savetuju za ovaj metak da kao kod svih visoko kapacitetnih čaura, korišćenje sporo gorećih baruta nikada ne sme da bude ispod minimalno dozvoljenih težina baruta. To kod ovog kalibra može da dovede do stvarno visokih pritisaka pri opaljenju. Još jedna preporuka korsnika 7 mm Rem, Mag, odnosi se na najbolje moguće uklanjanje tombaka i naslaga iz cevi puške. Novu cev pažljivo razraditi i sa mnogo pedanterije se odnostiti na čišćenje nalsaga ostataka košuljice zrna iz cevi. Tada će puška kalibra 7 mm Rem. Mag, dugo i besprekorno pogađati i u vatri ostavljati lovinu pogođenu a granici efikasnog dometa.

Sjajan prenos energije

Drugi nešto veći i teži magnum kalibar o kome danas govorimo je .300 Winchester Magnum. Nastao je u SAD 1963, u razvojnim laboratorijama ”Winchestera”. Do tada su već postojali Vinčesterovi magnum kalibri sa pojasom na dnu čaure: .264 Win. Mag, .338 Win, Mag, i .458 Win. Mag. Logično je bilo d a i do tada najpoznatije i najpopularnije zrno u SAD – kal.30 (0,30 inča – 7,62 mm), dobije svoje magnum izdanje. Zapravo, stvarni prečnik zrna iznosi 0,309 inča ili 7,85 mm. Čaura novog .300 Win, Mag, metka je duga 66,55 mm, uz prečnik dna od 13,51 mm. I ovde je ugao ramena 50 stepeni uz dužinu vrata čaure od 6,7 mm. CIP norme daju preporuku za ukupnu dužinu metka od 84,84 mm. Iz opitne cevi duge 660 mm i unutrašnjim krakom pd 1:10 (1:254 mm) postignut je maksimalni piezo pritisak od 430 Mpa (62350 psi), identičan pritisku kod kalibra 7 mm Rem, Mag. Ovaj kalibar dozvoljava zrna od 110 do 220 grejna (7,1 do 14,3 g).

2.PIC00006

Zavisno od mase i oblika zrna, postižu se početne brzine od 1097 do 817 m/s i energija na ustima cevi od 4.000 do 5.200 J. Iz ovih podataka vidimo o kakvom snažnom metku govorimo. Iako je stigao kasnije u odnosu na druge Vinčesterove magnum kalibre, .300 Win, Mag, ubrzo postaje najpopularniji najprodavaniji Vinčesterov magnum metak. Ubrzo ga usvajaju čak i oni koji su se na večnu vernost zakleli američkoj ikoni, metku kalibra .30-06 Springfield. Razlog je jednostavan: energiju koju je stari dobri .30-06 S donosio do 100 m, novi .300 WM, je predavao cilju udaljenom 200 m. Veliki raspon zrna kalibra .30 i izuzetna fleksibilnost pri ručnom punjenju, učinili su ga brzo omiljenim kod američkih ”hend loudersa” – osoba koji ručno pune svoju municiju. Oni su sporijim barutima i kombinovanjem odgovarajućih zrna, dobijali metak za lov koji je imao sportsko-takmičarsku preciznost i odličan prenos energije na veoma udaljenu divljač.

Lovački metak .300 Win. Magnum krasi veoma položena putanja, mnogo energije na cilju, ali za lovce i veoma važna osobina - smanjena osetljivost na travu, lišće, šiblje...
Lovački metak .300 Win. Magnum krasi veoma položena putanja, mnogo energije na cilju, ali za lovce i veoma važna osobina – smanjena osetljivost na travu, lišće, šiblje…

Zbog jakog trzaja, iako precizan, nikada nije masovno prihvaćen od sportskih long range dalekometnih strelaca. Zato ga lovci i danas, posle pola veka postojanja prosto obožavaju. Krasi ga u lovu veoma položena putanja, mnogo energije na cilju, ali i za lovce veoma važna osobina – neosetljivost na travu, lišće, granje, šiblje… To ga je u ograničenoj meri uvelo i u specijalne jedinice vojske i policije. Oni ga koriste tamo gde je službeni 7x62x51 NATO (.308 Win) metak nedovoljan, a pravi teškaši .50 BMG, .408 Chay Tac i .416 Barret nemaju opravdanja, jer su prejaki.

Jak trzaj i pucanj

Fabrika ”Winchester” je odmah po nastanku metka .300 Win. Mag, za njega skrojila i svoju odlučnu Mauzer reptirku Winchester model 70. Međutim, u tome su ih broz sledili i ostali proizvođači oružja. I naša ”žZastava” ima u ponudi karabine u oba ova magnum kalibra, koji su dobrog kvaliteta. Rekli smo da lovci obožavaju .300 Win, Mag. Metak. Opraštaju mu jak trzaj i pucanj, jer za uzvrat dobijaju siguran pogodak na ekstremnim daljinama. Nema evropske, američke i asutralijske divljači, koja se ne može uloviti kalibrom . 300 Win, Mag. I u Africi svako ko nije inferioran, izuzev kod Big Six (slon, nosorog, bivo, lav, leopard i nilski konj), gde ga zakonska regulativa isključuje u većini država. Ni on nije nežan prema cevi oružja, koja bi valjalo da je duža od 60 cm. Isto rečeno za pažljivu razradu, hlađenje i pedantno uklanjanje tombaka iz cevi važi i za ovaj snažan metak. Kako kod nas ima sve više pristalica long range streljaštva, bilo je pojedinaca koji su se opredelili za 7 mm Rem, Mag i .300 Win, Mag. Domaće rekorde i dalje drže strelci koji pucaju starim standardnim kalibrima, ali to je uvek bila promenljiva veličina.

Levo je grupa municije 7 mm Remington Magnum sa različitim zrnima, a desno tri metka .300 Win. Magnum
Levo je grupa municije 7 mm Remington Magnum sa različitim zrnima, a desno tri metka .300 Win. Magnum

Zaključak bio bio da su 7 mm Rem, Mag i .300 Win, Mag, izvrsni snažni kalibri, položene putanje, koji su znatno pomerili veličinu efikasnog dometa u lovu na visoku divljač.      Za one koji žele da pomeraju lovne granice, oba ova metka predstavljaju odličan izbor. Konzervativni lovci će ih uvek presresti pitanjem: čemu toliki trzaj, snaga i energija?

Optimalna mera

Danas se na zapadu za ”hend loudere” rade sve komponente za ručno punjenje municije .300 Win. Mag. i zato oni iz svog iskustva oružarskoj javnosti širom sveta šalju upozorenje: za kalibar .300 Win. Mag, na tržištu se mogu naći dve vrste čaura. One sa tanjim zidom, čija masa iznosi približno 215 grejna (1 grejn = 0,0648 g) i koje imaju veću unutrašnju zapreminu. Pored njih postoje i teže čaure kalibra .300 Win. Mag, koje imaju deblji zid i njihova masa iznosi približno 270 grejna. Zavisno od upotrebljene čaure lovci i strelci u tim zemljama određuju optimalnu recepturu za svoj metak, poštujući prvo ”žhand loadersko” pravilo: baruta nikad preko maksimuma i što je još važnije nikad ispod dozvoljenog minimuma.

Vlada MITROVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još