Koncept star 30 godina

Na Zapadu s jednakom pažnjom prate potrebe strelaca takmičara, rekreativaca, lovaca, službenih lica, kao i zalubljenika svake moguće vrste.
Za mušterije koji racionalno razmišljaju o konceptu samoodbrane, „Federal“ nudi varijantu pod imenom Hydra-Shok Deep .380 Auto. Odnosno metak kalibru 9×17 mm (“kratka devetka”) sa zrnom mase 99 grejna za pištolje džepnog formata. Na osnovu dugogodišnjeg testiranja, pre nekoliko godina usavršen je Federal Premium Hydra-Shok iz 1989. godine, te je nastala verzija Deep sa poboljšanim performansama koje zadovoljavaju zahteve savremenih korisnika.


Metak ima robusniji konusni središnji stub u konstrukciji jezgra, zbog čega prodire do optimalne dubine i omogućava ravnomerno širenje. Za njega je formulisana posebna inicijalna smesa u kapisli, sa velikom pouzdanošću opaljenja. Tvrdi se kako ova municija obezbeđuje prodor i do 30 cm dubine unutar balističkog gela, uz odličnu ekspanziju.
Stariji čitaoci će se setiti da je još pre 30 godina plasirana paleta metaka istog naziva, za koje se tvrdilo kako formiraju neviđenu „pečurku“ posle ulaska u cilj. Stvarnost je bila nešto drugačija, jer su taj efekat imali samo najsnažniji kalibri.

 

Milan Milanović
foto: Oleg Volk, Federal

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još