Retrospektiva: Istočni snajper novog doba

Ako su zapadne snajperske puške poznate po ekstremno velikom broju kalibara u kojima se nude, kako bi odgovorile zahtevima različitih kupaca, to se za uslovno rečeno istočne nikako ne može reći, tj. nije moglo do 2010. Takođe, ako se na zapadu teži ekstremnoj preciznosti i oslanjanju na sistem rada sa repetiranjem, na istoku je tradicionalno težnja drugačija – umerenija preciznost, ali veća praktična brzina gađanja. I ovo je važilo do 2010. i pojave ukrajinske puške Zbrojar Z-008, koja, kao da je nastala u Nemačkoj ili SAD.

Detalj zatvarača verzije Tactical
Detalj zatvarača verzije Tactical

Firma „Zbrojar“ je u inostranstvu bila skoro potpuno anonimno puškarsko preduzeće iz Kijeva. To i ne čudi, jer je osnovana 2004, od kada se proizvode visokokvalitetne komponente, što nije redak primer početaka jedne oružarske firme, koja u kasnijoj fazi počinje sa izradom kompletnog proizvoda u vidu neke precizne snajperske puške. Raspolažu savrmenom tehnologijom zasnovanom na 10 kompjuterski upravljanih univerzalnih CNC mašina visoke preciznosti. Naziv Zbojar na ukrajinskom znači oružar ili puškar, što sasvim odgovara atraktivnom proizvodnom programu, u kome centralno mesto pripada pušci Z-008, tačnije, ovoj familiji pušaka za različite namene.

Međunarodni kolaž

Na prvi pogled, Z-008 u verziji Tactical Pro deluje prilično tanano i elegantno. Međutim, iza ovog izgleda krije se vrlo čvrst sanduk visoke krutosti izrađen od nerđajućeg čelika. Puška je u osnovi repetirka, a dimenzije mehanizma su prilagođene različitim kalibrima u kojima može da se poruči. Srce svake snajperske puške nesumnjivo predstavlja cev izrađena prema vrhunskim standardima. „Zbrojar“ sam finišira cevi u sopstvenim pogonima, na bazi uvezenih cevi poznatih svetskih proizvođača. Nabavljaju se nemačke cevi „Lothar Walther“ iz Koenigsbronna i američke, kompanije „Shilen“ iz Ennisa (Teksas). Oba proizvođača su poznata po kvalitetnim match cevima. Cevi su utvrđene na sanduk preko navoja i posebno projektovane veze, čime se u velikoj meri rasterećuju navoji, što doprinosi povećanju preciznosti. Cev je naravno slobodno plivajuća, što je na puškama ekstremne preciznosti postao svojevrstan standard. Nude se u tri dužine: 650, 710 i 760 mm. Interesantno je da su sve tri vrlo velike dužine, čime je jasno stavljeno do znanja koliko su ovo beskompromisne puške. Zatvarač ima šest ispusta koji su raspoređeni u tri para.

Z-008 Tactical
Z-008 Tactical

Na ustima cevi se postavlja gasna kočnica koja je takođe delo konstruktora „Zbrojara“, a umesto nje je moguće postaviti razbijač pucnja. Z-008 može da se dobije kao jednometna ili višemetna puška. U ovoj drugoj verziji, koriste se standardni okviri britanskih pušaka Accuracy International, kapaciteta pet metaka. Sistem za okidanje je uvezen i kupcima su na raspolaganju proizvodi dve takođe renomirana svetska proizvođača: američki „Timney“ iz Phoenixa i „Jewell“, koji je kompatibilan sa poznatom američkom puškom Remington 700. Oslonac za rame taktičkih verzija puške Z-008 je takođe uvozni, američki, „Bell & Carlson“ iz Dodge Cityja. Ova firma je specijalizovana za izradu podesivih profesionalnih oslonaca za rame. Varijanta Tactical-Pro koristi oslonac za rame, sastavljen od Magpulovih uvezenih komponenata. Nišani se postavljaju preko standardne Picatinny šine na gornjoj strani sanduka. Jedino u varijanti Tactical Pro, postoji posebno obrađeni osmougani prednji potkundak napravljen od legure aluminijuma, koji na svim stranama ima više tačaka za utvrđivanje dodatnih šina, čime ova puška može ravnopravno da se meri sa bilo kojim konkurentom danas. Prilično konkurentno deluje i masa, koja se kreće u granicama od 6 do 6,5 kg, naročito kod snažnijih kalibara iz bogate ponude.

Kalibri i preciznost

Zbrojar Z-008 se može isporučiti u zaista impresivnom broju kalibara, u širokom dijapazonu balističkih karakteristika. Najmanji je 5,56×45 mm NATO, zatim snažniji .243 Winchester (razvijen na bazi .308, ali sa manjim kalibrom i lakšim zrnom, početne brzine i preko 1200 m/s) i vrlo slični 6.5-284, pa čuveni 6,5×55 mm Švedski (poznat po visokoj preciznosti), 7,62×51 mm NATO, sve do moćnih .300 Winchester Magnum i još snažnijeg .338 Lapua Magnum. Raspon energija na ustima cevi je takođe zapanjujuć – od oko 1500 J, sve do gotovo 7000 J! Ovakav izbor kalibara obezbeđuje upotrebu za najrazličitije namene i protiv velikog broja ciljeva: od varminta, preko dalekometnog sportskog gađanja, lova, sve do taktičkih namena, odnosno, dejstva u okviru vojnih i policijskih akcija na svim daljinama, zaključno sa onima koje su karakteristične za teške snajperske puške. Pri tome, postiže se veća preciznost i mogućnost gađanja živih ciljeva, što nije karakteristika svake teške snajperske puške u kalibru 12,7 mm ili većem. Na taj način, dobijena je univerzalna platforma za velik broj različitih varijanti puške.

Razlika između 5,56 mm, .243 i 7,62x51 mm
Razlika između 5,56 mm, .243 i 7,62×51 mm

Jasno je da je Zbrojar Z-008 jedno beskompromisno oružje, specijalizovano za precizno gađanje. Postoji niz varijanti: Tactical, Tactical Pro, Hunting Pro, Hunting, Benchrest, Varmint i Custom. Prve dve su namenjene za vojnu i policijsku namenu, treća i četvrta su lovačke puške, Varmint što i samo ime govori je puška namenjna za gađanje glodara, zečeva, generalno sitne divljači – štetočina, dok je Custom verzija koja se prilagođava potrebama individualnog kupca. Preciznost se kreće od sjajnih 0,2 MOA za Varmint, pri čemu se koriste manji kalibri od nabrojanih, dok je kod Hunting Pro i Hunting, koje koriste snažnije kalibre, 0,8 i 1 MOA, respektivno. Ove podatke daje proizvođač i odnose se na puške na kojima nisu potrebne bilo kakva podešavanja i modifikacije.

Varmint sa dvonošcem
Varmint sa dvonošcem

Prema pojedinim tvrdnjama, sposoban strelac i dobro podešeno oružje, mogu da rezultiraju i sa neverovatnih 0.15 MOA, mada treba reći da se ovo verovatno odnosi na manje daljine gađanja i jednometnu pušku. Posebno je interesantna upravo jednometna Benchrest, koja je već ostvarila velik takmičarski uspeh, osvojivši u rukama Maksima Semenoviča prvo mesto u disciplini varmint na ukrajinskom šampionatu 2010. Benchrest puška je korišćena u kalibru .223 WSSM (Winchester Super Short Magnum), a pretekla je takve konkurente kao što su Blaser LRS2, Savage 12F, Sako 75 Varmint, Remington 700 LTR i Blaser R93.
Sa ovakvim proizvodom, „Zbrojar“ slobodno može da se proširi na Zapadu, čak i na veliko tržište SAD.

Mr Sebastian Baloš

foto: „Zbrojar“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Hrabri i ponosni

Republikanska garda (Garde républicaine) francuske Nacionalne žandarmerije (Gendarmerie Nationale)

Pro et contra, pitanje je sad

Brojni su razlozi za korišćenje prigušivača u civilne svrhe - na sportskim takmičenjima, lovu ili prilikom obuke u gađanju, ali je prisutan strah od njihove zloupotrebe

Boko Haram

Džihadistička militantna organizacija bazirana u severoistočnoj Nigeriji