Ninoslav Trifunović

Tri radna monolitna noža

Zajedničko za sve Cold Steelove noževe iz serije Drop Forged je izrada otkivanjem iz jednog komada čelika 52100, „odsustvo“ ručica, zaštita čelika teflonskim premazima i Sekjureks plastična futrola. Naravno, postoje i neka odstupanja ili bolje reći dopune,

Bowie je prelazni model između radnih i borbenih noževa
Bowie je prelazni model između radnih i borbenih noževa

Prvi nož koji predstavljamo može apsolutno da se svrsta i u borbene. U pitanju je model Bowie sa svojim vrlo prepoznatljivim sečivom. Zahvaljujući dršci koja ima blago zakrivljenje u kontinuitetu i sečivu sa tzv. clip point vrhom, nož se čini posebno podesnim za ubadanje protivnika. Ipak, zbog tipa sečiva, moguće ga je koristiti i prilikom boravka u prirodi i slično. Zahvaljujući ravno otkovanom i brušenom sečivu, debelom pet a dugom oko 170 mm, koje kreće od samih leđa, dobijate nož koji sjajno seče.

Za razliku od bodeža iz serije Drop Forged, ovaj model je dobio i dodatni zaštitni premaz zlatne mat boje. Planirano je da se uradi i u srebrnoj mat boji, ali još nismo videli takve primerke. Futrola je od Sekjureksa i nema multi klip zakačku, već tradicionalnu petlju za postavljanje na kaiš. Naravno, pored trenja, nož u futroli zadržava i uobičajeni kaišić sa drikerom.

Odlične osobine „Opstandžije“

Naredni predstavnik bowie noževa iz serijala je Survivalist. Iole upućenim u proizvodni program kalifornijskih nožara, biće očigledno na prvi pogled da je kao uzor poslužio čuveni model Rekon

Najveći nož u seriji, Survivalist (pojednostavljena verzija čuvenog modela Arecon scout) sa dodatnim oblogama rukohvata koje omogućavaju udobnije rukovanje
Najveći nož u seriji, Survivalist (pojednostavljena verzija čuvenog modela Arecon scout) sa dodatnim oblogama rukohvata koje omogućavaju udobnije rukovanje

Scout. Po mišljenju mnogih, pa i autora, ovaj model je najlepši i najupotrebljiviji veliki bowie nož iz „Cold Steelove“ produkcije.

Ipak, cena modela od laminatnog čelika je prilično paprena (pogotovo za nas). Postoji i jefitinija verzija od SK-5 ili O-1 čelika i gumenom drškom, ali i ona košta oko 150-200 dolara. Za one sa skromnijim budžetom i dalje previsoka cena, zar ne? Zato je na tržište izbačen model Survivalista koji ima sečivo identične dužine (20 cm) i oblika, urađen od „kvalitetnijeg“ čelika i sa cenom koja se kreće između 70 do nešto više od 100 dolara.

Stariji modeli su bez obloga rukohvata, koje su sada standardni deo ponude
Stariji modeli su bez obloga rukohvata, koje su sada standardni deo ponude

U pitanju je definitivno veliki nož na kojeg bi trebalo obratiti pažnju. Oni koji traže veliki terenski nož odličnih mehaničkih osobina, to imaju u ovom „Opstandžiji“. Posebno je za pohvalu i to što je proizvođač opciono ponudio dodatne drške koje se mogu staviti radi udobnijeg hvata. Apsolutno preporučujemo njihovu upotrebu ili nekih koje sami izradite, jer duži rad pomenutim nožem nije prijatna rabota sa golom drškom i bez rukavica. Futrola je urađena u već pomenutom maniru, kao kod modela Bouvi.

Praktično nesalomiv

I na kraju balade dolazi autorov apsolutni favorit, kada je reč o Drop forged modelima. U pitanju je model Hunter, a kao što samo ime kaže, radi se o odličnom lovačkom nožu. Ali, ime zna i da zavara. Na primer, Lovac je sjajan nož za kompletnu outdoor populaciju. Sečivo je okaljeno na optimalnih 58-59 Rokvela, dugo je 10 cm, dok drška ima oko 12 cm. Debljina sečiva je pet milimetara, što bi se na prvi pogled moglo činiti malo predebelim, pogotovo onima koji forsiraju debljine od tri do četiri milimetra. Ipak, zahvaljujući vrlo širokom, ravno brušenom sečivu, dobijate praktično nesalomiv nož koji seče kao mač Darta Vejdera.

Veličina drške kod Huntera omogućava razne modifikacije hvata
Veličina drške kod Huntera omogućava razne modifikacije hvata

Prilikom pisanja serijala o preživljavanju, pred nož smo stavljali najrazličitije zadatke i služio nam je za sve i svašta. Često smo se prema njemu ophodili krajnje brutalno i nekorektno, kao što nikada ne bi prema nožu, a sve proveravajući kvalitet i karakterisitke. I znate šta? Lovac je položio testove bez problema. Sečivo dolazi fabrički naoštreno da brije, a zahvaljujući tome što ima malo prelazno rastojanje između sečiva i drške, lako se prenosi sila prilikom sečenja konopca ili deljanja drveta. Sa sečivom okrenutim prema korenu palca i kažiprsta, takođe dobijamo relativno udoban hvat i dobru kontrolu. Zahvaljujući neuobičajeno špicastom sečivu, moguće je odraditi i neke vrlo precizne rezove samim vrhom.

Preporuka – dorada drške

Istina je da zahvaljujući debelom sečivu Hunter nije savršen izbor za rad u kuhinji (mada sigurno može poslužiti), ali znajte da vas neće izdati kada vam bude potreban u prirodi. Zaštićen je otpornim sivim teflonskim premazom, koji generalno nije ni potreban većini ozbiljnijih korisnika. Pored postojeće plastične, u prodaji je i duboka kožna futrola skandinavskog tipa. Lično, naše preference su za ovaj potonji model, ali svakom svoje, zar ne?
Jedina potencijalna zamerka na kompletnu seriju, ili barem neke njene delove bio bi tip monolitne drške. Iako je više-manje prihvatljiv, daleko je od poželjnog za duži i ozbiljniji rad. Ipak, ovo je cena koja je morala da se plati da bi se oborila ona druga – cena koštanja, te da bi noževi bili dostupni najširoj korisničkoj populaciji. Većina njih je zadovoljna dodatnim omotavanjem drške parakordom ili nekim sličnim materijalom.

Stariji modeli su bez obloga rukohvata, koje su sada standardni deo ponude
Stariji modeli su bez obloga rukohvata, koje su sada standardni deo ponude

Ipak, mislimo da bi neki od verziranijih korisnika trebalo da odradi korice, od drveta, mikarte ili možda od slagane kože. Istina je da je ovo poslednje komplikovaniji posao i da se potencijalno slabi konstrukcija, ali za iole normalnog korisnika noža, to ne predstavlja nikakav problem.
Proveravajući kvalitet i karakterisitke različitih noževa, bili smo grubi, brutalni i nekorektni, a Hunter je dokazao da je – neuništiv. Verujemo da će ovo kraće predstavljanje biti od koristi mnogima koji razmišljaju o nabavci kvalitetnog, a jeftinog noža. Pa još ako neko od njih ima talenta i volje za dorađivanjem drške, to će onda zasigurno da bude pun pogodak!

tekst i slike: Ninoslav TRIFUNOVIĆ
foto: „Cold Steel“

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još