R.K.

U očekivanju „portugalca“

Naši ljubitelji boravka u prirodi odavno u rancu nose preklopne noževe Opinel. Omiljeni su zbog solidnog kvaliteta i umerene cene. Pouzdani su i veoma upotrebljivi. Ukoliko ti zatreba iverje za potpalu, tanja grana da posluži kao potporni štap prilikom savladavanja uzbrdica… Opinel je uvek pri ruci. Sada su u srpske prodavnice pristigli i noževi Antonini Old Bear iz italijanskog Maniađa, sličnih karakteristika.
Francuska nožarska firma „Opinel“ osnovana je 1890. godine, a „Antonini“ 1925. Danas oba proizvođača koriste slične konstrukcije za bravljenje sečiva, jer su veoma čvrste, trajne i jednostavne.
Italijanski noževi su nešto skuplji od „Opinelovih“, jer je njihov rukohvat od finog maslinovog drveta, za razliku od bukobine koju koriste Francuzi kod osnovnog modela Opinela. Sečiva Antoninijevih modela su od karbonskog ili inox čelika, a rade se u više veličina.
Većina kolekcionara se paralelno odlučuju za oba proizvođača. Sada, kako kažu prijatelji, koji mnogo vremena provode kraj reke, u šumi i na planinskim obroncima, željno čekaju da u Srbiju stigne i treći sličan nož – portugalski Jose de Cruz, kako bi upotpunili „mediteransku“ kolekciju.

R.K.
foto: V.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još