Boris VOJVODIĆ

Brend čeličnog sjaja

Firma „Swiss Wenger“ postoji neprekidno, još od 1893, a osnovana je kao „Fabrique Suisse de Coutellerie“ iz mesta Courtetelle. Početak rada ove, danas čuvene firme, bila je direktna posledica uspeha Karla Elsnera, čoveka koji je na osnovu, do tada, u švajcarskoj vojsci korišćenog nemačkog preklopnog noža Solingen Mod 1890, osmislio i dizajnirao mali, praktični, višefunkcionalni nož za švajcarsku vojsku.
Sve je počelo sa zahtevom vojske za usvajanjem zvaničnog, službenog višenamenskog alata, sa cečivom, oblikovanim kao kod tadašnjih preklopnih noževa, koje je želela kao deo opreme za svoje vojnike. Do tada proizvođač hirurških instrumenata,

Wenger Grip sa jednoručnim otvaranjem
Wenger Grip sa jednoručnim otvaranjem

Karl je blagovremeno reagovao sa svojim dizajnom i pokretanjem domaće proizvodnje i postao zvanično njihov snabdevač, kada je 1901, usledila prva porudžbina. Taj prvi vojnički nož imao je drvenu dršku i naravno, izgledao znatno drugačije od današnjih modela, ali je posao krenuo, a ovi nožići su do danas ostali simbol kvaliteta, praktičnosti i upotrebljivosti. Vremenom, u posao sa švajcarskom vojskom, ravnopravno je ušla i danas isto tako poznata firma „Victorinox“. „Wenger“ nije gubio zamah, konstantno usavršavajući i menjajući svoje proizvode.

Početak slave

Vojnički noževi ove firme, vremenom su se menjali, a najveća izmena u njihovom dizajnu zabeležena je 1950, kada je firma prešla sa običnog, na nerđajući čelik. Tadašnji nož je imao crvene plastične korice, od materijala koji je proizvođač nazivao grilon. Početkom šezdesetih godina 20. veka, nož je dobio aluminijumske korice, u početku takođe ofarbane u crveno, da bi se kasnije prešlo na njihovu prirodnu boju. Današnji vojni model, koji je i deo standardne opreme švajcarske rezervne vojske, predstavlja jedanaestu generaciju ovog noža i potiče iz 1988. Ovaj model ima ukupnu dužinu od 97 mm, sa sečivom od 76 mm i masu od 87 g, a od dodataka ima, još i veliki i mali odvijač, otvarač za boce, otvarač za konzerve, blanker za kablove, šilo i alkicu za vezivanje.

Majk Horn namenjen ekspedicijama i može da se koristi kao multi-alat
Majk Horn namenjen ekspedicijama i može da se koristi kao multi-alat

Upravo ovakav manji nož, sa izborom navedenih dodataka, osnovni je razlog za popularnost ovog koncepta, koji je danas opšteprihvaćen u svetu. Kada se o njemu govori, nemoguće je da se ne primeti sa koliko uspeha je na njemu izbalansiran skup poželjnih osobina. Pre svega, ovi vojnički nožići su dovoljno kompaktni da mogu bez opterećenja da se nose u svakoj prilici, a pritom i dovoljno izdržljivi da sa njima montirate regal, napravite splav ili istranžirate divljač u lovu. Mogu vam pomoći da popravite auto, doterate nišan na pušci ili popravite rastureni kućni aparat, a sve to u veoma dopadljivom, lakom i izdržljivom pakovanju, koje se jednostavno svakome sviđa. Upravo tu je tajna uspeha, dugog preko sto godina.

Specijalna oprema

Danas proizvode „Wengera“, osim mnogobrojnih varijanata preklopnih noževa i alata, čini i niz drugih proizvoda, vrhunskog, tradicionalnog kvaliteta i prepoznatljivog dizajna. Tu pre svega spadaju fiksni, profesionalni klanični, mesarski i kuhinjski noževi (naravno vrhunskog kvaliteta i međunarodnog ugleda), ali i oprema za boravak u prirodi i ekstremne sportove, koju čine prvoklasni ranci, vreće za spavanje i šatori, linija sportske obuće i linija veoma lepih i kvalitetnih vojnih i sportskih ručnih satova. Baš na tu svoju liniju vojnih satova, pokrivenu trogodišnjom potpunom internacionalnom garancijom, a koja je takođe deo švajcarske službene vojne opreme, u „Wengeru“ su posebno ponosni.
Savremena, dopadljiva, laka i izdržljiva alpinistička, kamp-oprema i linija vrhunskih ranaca svih veličina, do sada se uspešno dokazala u svim ekstremnim okruženjima na planeti (naravno uključujući i najviše planinske vrhove, ali i džungle i polarne predele), gde su ih nosili i isprobavali promoteri ove firme, brižljivo izabrani među najpoznatijim svetskim ekstremnim sportistima, istraživačima i avanturistima.

Lovačka verzija Rangera
Lovačka verzija Rangera

Sa ovakvom ponudom, vrhunskim kvalitetom, veoma umerenim cenama koje ih čine veoma dostupnim čak i siromašnijem delu svetske populacije, kao i svima prepoznatljivim zaštitnim znakom firme na svakom svom proizvodu (u vidu crvene švajcarske zastave sa belim krstom u sredini), firma je za više od 110 godina postojanja postala jedna od najpoznatijih svetskih robnih marki uopšte. Generacije mladih avanturista, porasle su priželjkujući da deo njihove opreme za boravak u prirodi, ali i za razna druga svakodnevna korišćenja, bude jedna od „Wengerovih“ korisnih alatki.

Dolazak Rendžera

Ipak, osnovnu liniju proizvoda firme (upravo zbog ogromne potražnje), čine preklopni noževi (svrstani u tri kategorije), izrađeni od čelika tvrdoće 55-56 HRC (serija 420). Ovaj čelik nije preterano tvrd, ali dobro drži rez, potpuno je otporan na koroziju, veoma lako se ponovo oštri i naravno veoma je jeftin, zbog čega i ovi noževi imaju prihvatljivu cenu, uprkos preciznoj i komplikovano izrađenoj konstrukciji.
Prvu grupu čine najmanji, takozvani suvenir noževi, minijaturnih dimenzija i predviđeni za najmanje zahtevne zadatke. U drugu najveću, spadaju oni srednje veličine, sa najneobičnijim kombinacijama raznih dodataka, predviđeni za bukvalno svaku namenu, koje možete da se setite, dok poslednju, najelitniju, nazvanu Ranger, čine oni najveći i najrobusniji, dužine 120 mm, sa sečivom od 97 mm, kojima možete da rešite i najozbiljnije zadatke na terenu i kojima slobodno možete da poverite život i u najekstremnijim okruženjima.

Nastao kao vojni džepni nož u 19. veku, menjao se tokom jedanaest generacija. anas predstavlja suvereni alat za sve namene - verzija sa gumenim umecima na dršci
Nastao kao vojni džepni nož u 19. veku, menjao se tokom jedanaest generacija. anas predstavlja suvereni alat za sve namene – verzija sa gumenim umecima na dršci

Iako je prethodna generacija svih ovih noževa (razvijena devedesetih godina 20. veka), zabeležila odličan uspeh, u „Wengeru“ su primetili da su se svetski trendovi malo izmenili, pa je veoma hitno načinjen radiikalan zaokret u dizajnu i izboru materijala za njihovu izradu, zbog čega ih uprkos istom idejnom konceptu, možemo da posmatramo kao sasvim nove proizvode na tržištu.
Srednja linija noževa, nazvana Evolution, podeljena u grupe onih dugih 65 i one od 85 mm, dobila je potpuno novi izgled. Pre svega, na one veće, ugrađena je sigurnosna bravica (model security), sa nešto izdignutim, lako dostupnim osiguračem na donjoj bočnoj strani korice, kojim se oslobađa sečivo, koje donja brava sigurno fiksira u mestu. Na onim manjim, sečiva su ostala montirana samo sa oprugom koja ih u otvorenom ili zatvorenom položaju drži tenzijom.

Čuveni "Wengerov" sat
Čuveni „Wengerov“ sat

Druga velika izmena, odnosi se na oblik i dizajn korica. Za razliku od starih, tradicionalnih i ravnih, nove imaju dve profilisane, izdignute bočne stranice korica, tako da je nož pri držanju u ruci višestruko sigurniji i čvršći. Time je smanjena mogućnost samopovređivanja i podignuta efikasnost pri korišćenju. Na seriji Evolution Soft Touch, na ove korice su dodata i po dva inserta od meke gume, čime je kontrola dodatno popravljena, a izgled korica je postao moderniji i daleko savremeniji nego do sada. Izbor sečiva i ponuđenih dodataka i alata nije bitnije promenjen, s obzirom da je ponuda i dosad bila neverovatno široka. Da bi to potvrdili, 2007, su izbacili kolekcionarski model nazvan Giant Knife (džinovski nož), sa 141 funkcijom i 87 alatki.
Ipak najznačajnija promena vidljiva je na seriji New Ranger, koja je 2007, zamenila veliku seriju Ranger.

Drugačija oštrica i kopča

Pre svega i na njoj je potpuno redizajnirana drška, koja je sada dobila elipsast, umesto pravougaonog preseka i anatomski oblikovane korice. Na njih su (kod serije Grip), takođe postavljeni umeci od meke gume, koja višestruko popravlja kontrolu. Promenjena je i brava, koja iako unutra ista, sada ima osigurač u obliku i na mestu uobičajenog loga firme, odnosno ispod zastave Švajcarske. Zaista lepo i elegantno rešenje, koje jednostavno i sigurno blokira sečivo kada je otvoreno, klinom koji bravi donju stranu sečiva u čvrst čelični ram. Ipak najveću izmenu na novom Rendžeru pretrpelo je samo sečivo, koje se sada nudi u četiri verzije. Potpuno ravno brušeno, debelo 3 mm i kao žilet oštro sečivo, dobilo je nešto duži i tanji, nadole spušteni prop-point vrh. Nudi se u opciji sa ravnim, ili napola nareckanim rezom i u varijanti sa srpastim zarezom (za otvaranje sa dve ruke), ili sa uvis izvučenim proširenjem na zadnjem gornjem delu, sa modifikovanim „spajderko otvorom“ (elipsasto profilisanim), tako da nož može da se otvori jednom rukom.

Promenjen sistem bravljenja i otvaranja sistem bravljenja i otvaranja
Promenjen sistem bravljenja i otvaranja sistem bravljenja i otvaranja

Zaista lepo oblikovano praktično i savremeno rešenje, koje je već primenjeno pre dosta godina na konkurentskom modelu Victorinox Pterodaktil. Ipak, sečivo modela New Ranger, posebno ravno jednoručno, zaista je najozbiljnije ikada napravljeno u Švajcarskoj na bilo kom folderu i ozbiljno ga svrstava rame uz rame sa klasičnim preklopnim noževima mnogo skupljih firmi, bez obzira da li se ona svrstavaju u taktička, lovačka, za preživljavanje ili univerzalna. Jednostavno, ovo je jedno zaista korisno i praktično sečivo za bilo koji zadatak i tu je firma obavila odličan posao. Naravno, kombinacija ostalih alata i dodataka je slična kao i kod prethodne generacije, a slični su im i nazivi i opšta namena. Kod novog Rendžera, ipak ima još jedna novost, a to je na seriji Clip, koja je opremljena šnalom za kačenje noža za džep, čime je „Wenger“ konačno izbrisao sve razlike između sebe i svih ostalih modela na tržištu, jer više jednostavno ne postoji nijedno rešenje, koje on i sam ne nudi.
Kada se sve sabere, zajedno sa čuvenjem same robne marke i ugledom, koji ova kompanija ima u svetu, postaje potpuno jasno, šta firmu „Wenger“ čini velikom.

Boris VOJVODIĆ
foto: “Wenger”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još