Ninoslav Trifunović

Pod zvezdanim nebom Avganistana

Kada je u mirovnoj misiji u Avganistanu dobio na korišćenje francuski uređaj za pasivno osmatranje, saradnik “Kalibra” mu se obradovao kao “starom poznaniku”, prvenstveno zbog udobnosti nošenja i jednostavnom rukovanju.
Francuski “Thales” je jedan od vodećih proizvođača vojnih sistema. Pod ovim prvenstveno podrazumevamo kvalitet proizvoda, iako im je i sam asortiman vrlo širok. Kompanija je najpre poslovala pod imenom “Thomson-CSF”, da bi ga pre 20 godina promenila u sadašnji (po imenu starogrčkog filosofa).
Jedan od njihovih prvih proizvoda sa kojim sam se susreo i koji koristim već izvesno vreme, su pasivne noćne naočare – NVG (Night Vision Goggles), model Lucie. U pitanju je malo stariji, binokularni model, bez mogućnosti spajanja sa temovizijskim uređajima kao što to nudi najnoviji model Lucie II D/IR (pre par godina predstavljen na Nirnberškom sajmu Enforce Tac). Svejedno, radi se o zanimljivom uređaju III+ generacije, dobrih karakteristika i to je možda najvažnije za korisnika, vrlo je jednostavan za upotrebu.

Neobičan dizajn

Kada poredite Lucie sa nekim drugim modelom pasivnih naočara, jedna od prvih stvari koju uočite je vrlo neobičan “pljosnat” izgled. Ovakav dizajn omogućava da prilikom nošenja naočare manje opterećuju korisnika. U kombinaciji sa malom masom od samo 435 grama, ovo je pun pogodak.
Kada se poredi sa nekim drugim tipovima NVD, poput starih američkih AN/PVS-5 ili nešto novijih AN/PVS-7, Lucie je značajno udobnije rešenje za nošenje, barem je to moj utisak. Ovaj osjećaj je još izraženiji kada se uređaj nosi namešten na zaštitni šlem, a ne preko “maske” kao na fotografijama. U tom slučaju, prilikom duže upotrebe u noćnim uslovima, zamor vrata je osetno manji, što je vrlo dobra osobina ovakvog tipa konstrukcije.


Uređaj svoju kompaktnost duguje činjenici da ima samo jednu pojačivačku cev životnog veka oko 10.000 sati. Slika se deli na dva okulara, tako da na žalost, nije potpuno trodimenzionalna, kao kod uređaja koji imaju dve cevi. Takođe, još jedna ali značajnija mana je što je objektiv smešten visoko na desnoj strani. Jer ukoliko je nišan na oružju postavljen nisko, može doći do problema sa pozicioniranjem glave.

Samo za desnoruke

Konkretno kod HK G-36 nije bilo problema, ali je kod EoTechovog hologramskog nišana montiranog na M-4 bilo blagih poteškoća. Međutim, ozbiljan problem nastaje kod levorukih strelaca koji nikada nisu naučili da budu barem ambideksi. Njima je upotreba u potpunosti onemogućena. Istina, ostaje mogućnost upotrebe IC laserskih obeleživača cilja, ali to onda ima neke druge probleme. Dovoljno je da neprijatelj poseduje bilo koji od uređaja za noćno osmatranje ili nišanjenje i da tačno odredi vašu poziciju, što nije bezazleno.
Sudeći po službenom uputstvu koje dolazi uz uređaj, vidno polje iznosi 51 stepen. U odnosu na američke pasivne naočare AN/PVS-7 koje sam koristio pre petnaestak godina u Iraku, ovo je osetno bolje, te osećaj “tunelskog vida” praktično ne postoji.

Mali utrošak energije

Autonomija rada je 45 sati na temperaturi od 20 stepeni Celzijusa i to ako se koristi kvalitetna AA alkalna baterija. Ukoliko se koriste punjive baterija od 3,6 ili 1,2 V vreme je nešto kraće. U svakom slučaju, potrošnja nije velika, pa u realnim uslovima upotrebe naočare možete koristiti celu sedmicu sa jednom baterijom, čak i manjeg kapaciteta.
Kako je u pitanju uređaj namenjen prvenstveno službenoj (vojno/policijskoj) upotrebi, proizvođač se potrudio da se može pouzdano koristiti u širokom temperaturnom spektru od -40 do +45 stepeni Celzijusa. Takođe, vodootpornost je garantovana u slučaju potapanja na dubini do jednog metra u periodu od dva sata. Praktično i ukoliko vam kiša pada za vrat celu noć, uređaj će raditi bez problema. Baš utešno, zar ne?

Podešavanje dioptrije

Kao i većina drugih optičkih uređaja, tako i ovaj ima mogućnost podešavanja dioptrije u rasponu od -5 do +3. Laički rečeno, čak iako ste “ćoravi k’o krtica”, bićete u stanju da koristite ove naočare. Na okularima imate gumene dodatke koji bi trebalo da spreče da vam zelena svetlost obasjava lice. Ipak, većina, ako ne i svi korisnici ih prevrnu tako da im ne smetaju pri upotrebi.
Kao i svake druge pasivne noćne naočare, tako i ove imaju IC diodu. Na taj način možete da ih koristite i u apsolutnom mraku. Istina, postajete vidljivi i svakom drugom njihovom korisniku, što opet može da bude problem u određenim taktičkim situacijama. Kada su naočare u ovom modu, na levom okularu u levom uglu vidi se crvenkasta tačka koja vas obaveštava o ovome, što je taktički vrlo bitna stvar.
Moguće osmatranje na srednjim daljinama
Lucie ima takođe zanimljive dodatke za objektiv pomoću kojih se uređaj prebacuje u mod za osmatranje na daljinu. Prvi dodatak je uvećanja 3,8x a drugi 5x. Ovo je sasvim dovoljno da se osmatra bojno polje na daljinama od nekoliko stotina metara.


Ukoliko vam pri tome pomaže i IC far, recimo sa tenka, daljina se značajno uvećava. Ove pasivne naočare su napravljene u ogromnim količinama. Između ostalih koriste ga oružane snage Velike Britanije, Nemačke i naravno, Francuske.
Noviji “Talesovi” modeli su boljih karakteristika, manje mase i slično. Ipak, na osnovu viđenog, autor je slobodan da kaže da će Lucie još dugo vremena biti u upotrebi. Naravno ne kod najmoćnijih, ali sigurno kod onih skromnijih finansijskih mogućnosti.

Tekst i slike: Ninoslav Trifunović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još