Snažan svetlosni snop

Kada se nađete u situaciji da padne mrak pre kraja avanture u prirodi, valja imati dobru svetiljku, kako bi se izbegle moguće povrede prilikom pada

Savremeni čovek mnoge stvari prihvata “zdravo za gotovo”, pa tako zaboravljamo da je opšta elektrifikacija u naše krajeve stigla u drugoj polovini 20. veka. Do tada, izvan gradova svetlost po zalasku Sunca uglavnom su davale razne vrste lampi, sveća i gasnih svetiljki. Danas te naprave smatramo reliktima prošlosti, ali one nisu izgubile na upotrebljivosti.
Svetlost nam je veoma važna iz više razloga. Kada smo u mraku izvan dobro poznatog područja (npr. sopstvenog stana) potrebno nam je da sagledamo prostor u kome se nalazimo. Važno je takođe i da možemo bezbedno da se krećemo, uočimo eventualnu opasnost, signaliziramo svoje prisustvo, obavimo neki neodložan posao, privučemo plen tokom lova (vodozemci, sitne ribice) ili odvratimo neke životinje od potencijalno agresivnog pristupa kao i brojne druge primene.
Ne treba zanemariti ni psihološki aspekt jer mogućnost da “odagnamo tamu” predstavlja jak moralni podsticaj. U vanrednim okolnostima svetlost može znatno da olakša nalaženje rešenja, a u pojedinim situacijama čak i da bude odlučujući faktor opstanka.

LED lampe uvek pri ruci

Veštačke izvore svetlosti možemo podeliti u dve grupe – namenske i improvizovane. Uobičajeno, u našim džepovima/torbici trebalo bi da se pored džepnog noža i upaljača nađe i kompaktna baterijska svetiljka. Kada je reč o stvarima koje svakodnevno nosimo i koristimo, potrebno je naći pravi kompromis između performansi i veličine. U urbanim uslovima, minijaturna lampica sa samo jednim načinom rada i efektivnim dometom od nekoliko metara moći će da pokrije skoro sve potrebe, od kretanja po mračnom hodniku, otključavanja stana do pronalaska sitnice koja se otkotrljala ispod kreveta.

Snažan svetlosni snop pruža osećaj sigurnosti, kada ste u prirodi, foto: Ninoslav Trifunović
Snažan svetlosni snop pruža osećaj sigurnosti, kada ste u prirodi, foto: Ninoslav Trifunović

Naravno, barem deo tih poslova može da obavi i uvek prisutni mobilni telefon ali sa njime ne možete pokriti sve potrebe. Kada se nađete na otvorenom prostoru, zahtevi i očekivanja od vaše opreme znatno se povećavaju. U protekloj deceniji LED lampe su osvojile svet. Manji su potrošači energije u odnosu na sijalice sa užarenim vlaknom, pa je lakše “spakovati” snažnije izvore svetlosti u njih, mehanički su otpornije, kompaktnijih dimenzija što dopušta da kućišta budu napravljena od debljeg, kvalitetnijeg materijala, a izbor više načina rada čini ih upotrebljivim za različite poslove.

Važne performanse

Iako se proizvođači takmiče ko će napraviti snažniju lampu, kod nabavke se ne treba fokusirati na broj lumena. Za terensko korišćenje bitno je da ima mogućnost izbora maksimalne snage svetlosnog snopa i niskog intenziteta za rad nadohvat ruke koji pritom neće trošiti previše energije. Domet svetlosnog snopa od 70 metara je sasvim zadovoljavajući za većinu scenarija. U potpunom mraku, lampa te snage predstavlja uočljivu tačku na daljini od par kilometara. Autonomija u štedljivom modu rada treba da bude najmanje dvadesetak sati. Eventualni “strob” tj. trepćuće svetlo je ponekad od koristi ali više izbora od toga nema neku praktičnu vrednost.
Mogućnost da sve operacije obavite jednom rukom se podrazumeva. Poželjno je da vaša svetiljka ima podesiv fokus i da se može nositi bez rizika od slučajnog aktiviranja u džepu. Na tržištu postoji neverovatan izbor najrazličitijih modela i performansi. Naravno, kineski proizvođači trenutno nemaju pravu konkurenciju u svetu.

Odlične SurFire lampe

Nekoliko vrhunskih proizvođača poput SureFire ili Zebra Light imaju prilično visoke cene ali i višestruko jeftiniji modeli nude impresivne performanse. Još jedan bitan aspekt upotrebe je mogućnost da se svetiljka koristi tako da vam obe ruke budu slobodne. To vam dopušta da obavljate razliite poslove, ali je važno da li lampa pritom stoji na jednom mestu (na tlu u bivaku ili visi unutar šatora) ili je montirana negde na vašem telu (ručni zglob ili na čelu) pa je svetlost usmerena tamo gde i vaš pogled.

Kvalitetne ali i skupe SureFire, foto: Ninoslav Trifunović
Kvalitetne ali i skupe SureFire, foto: Ninoslav Trifunović

Najbolji izbor je naravno, jeftina, ekstremno snažna lampa. U tom smislu treba odabrati odgovarajući model. Neki proizvođači koncipiraju svoje lampe tako da se mogu koristiti na svaki od opisanih načina, a prodaju se uz dodatnu opremu, trake, zakačke. Zebra Light ima veliki broj takvih modela. U prirodi je teško obezbediti dopunjavanje, zato izaberite model koji koristi baterije standardnog formata, jer se one mogu pronaći i u seoskim prodavnicama ili ih jednostavno prebacite iz nekog drugog uređaja.
Ali, ponekad se desi da nemate mogućnosti za dragocenu svetlost “na dodir dugmeta”. U takvim situacijama, neka rešenja s početka teksta mogu biti pun pogodak. Kada i to izostane, preostaje nam improvizacija, uz pomoć upaljača ili šibice.

tekst i slike: Ninoslav Trifunović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još