D.Š.

Od Cricketa do brenera

Vatra je ključan element kod preživljavanja na terenu, ali nije je uvek lako zapaliti
Sposobnost da se zapali vatra i dalje je esencijalna potreba u životu svih nas. Da bi dobili vatru, potrebno je da obezbedimo tri uslova: gorivo, kiseonik i je dovoljno visoku temperaturu za paljenje goriva.
Kako govorimo o preživljavanju u prirodi, logično je da je osnovno gorivo u takvoj situaciji drvo, a njega obično ima u izobilju. Drugi uslov je kiseonik i to prvenstveno onaj iz vazduha. Ipak, ponekad će biti potrebno “malo pogurati” stvar duvanjem ili raspirivanjem, najčešće pri samom paljenju vatre. I konačno, da bi zapalili gorivo potrebna je visoka temperatura. Za to je najpogodniji otvoreni plamen, koji najčešće obezbeđuje neki od bezbrojnih vrsta upaljača. Nije bitno da li ste pušač ili ne, ali uvek je korisno imati upaljač u torbici, džepu, rancu. Pogotovo kada krenete na izlet.
Nisu svi upaljači jednako efikasni. Najzastupljeniji, jeftini upaljači na butan prilično su osetljivi na vetar i niske temperature, a upravo to su uslovi kada vam je pouzdano paljenje najvažnije.
Američka kompanija “Soto” ponudila je veoma zanimljiv komplet za unapređenje upravo ovih upaljača. Reč je o adapteru koji se jednostavno navuče preko gornjeg dela običnog butanskog upaljača i pretvori ga u tzv. brener sa intenzivnim plamenim mlazom, koji dostiže temperaturu od 1370 stepeni Celzijusa. Otporan je i na uraganski vetar, a osim paljenja, može se koristiti i za sečenje konopaca, tankih sajli, plastičnih predmeta.
Dodatna prednost je lakše korišćenje bez potrebe da smrznutim prstima okrećete nazubljeni točkić preko kremena. Zbog veće efikasnosti plamenog mlaza postiže se ušteda i do 60 posto goriva. Pritom, kada vam zatreba klasičan upaljač, jednostavno uklonite adapter. Cena u SAD je ispod 20 dolara, a osim verzije za upaljače sa prizmatičnim telom postoji i verzija za one ovalnog preseka poput Cricketa.
Iako Soto Pocket Torch umnogome olakšava postupak pripale, kao i sve u životu i paljenje vatre zahteva određenu vežbu, ili kako kaže poslovica: „Ko se dima ne nadimi, taj se ni vatre ne ogreja“.

Dragan ŠAPONJIĆ

foto: “Soto”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još