Oleg Volk

Prizmatični nišan

Napretkom tehnologije i smanjenjem gabarita refleksni nišani malog uvećanja ili bez njega postali su više od trenda, pogotovu oni sa prizmatičnim sočivima, koji omogućuju jednostavnije i efikasnije nišanjenje korisnicima sa specifičnim smetnjama (katarakta, “staračka dalekovidost”, astigmatizam…).
Tehnologija prizmatičnih sočiva omogućuje fokusiranu preglednost i vidljivost sa jasnim kontrastom ivičnih opažajnih elemenata. Zbog toga su još u vreme Prvog svetskog rata prizmatični nišani korišćeni na mitraljezima i snajperskim puškama prve generacije, a uređaje zasnovane na tom principu decenijama koriste geometarske službe.

Sa prednje strane se nalazi neobični dodatak nalik pčelinjim saću radi poništavanja refleksije
Sa prednje strane se nalazi neobični dodatak nalik pčelinjim saću radi poništavanja refleksije

Prizmatični nišan bez uvećanja Blade 1x malo poznate kompanije “Swampfox Optics” iz Denvera (Kolorado), u fabričkom izdanju do kupaca stiže sa zelenom ili crvenom svetlećom tačkom, deset nivoa iluminacije, a primenjeno je više unapređenja. Ovaj nišan ima prečnik sočiva 25 mm, bateriju CR123a radnog veka 3.000 radnih sati, otporan je na maglu i sitnije mehanička oštećenja i bez alata se montira na Picatinny šinu. Izrađen je od 6061-T6 aluminijumske legure za avio-industriju, a podešavanja po pravcu i visini su gradirana na 0,5 MOA po jednom kliku
Sa prednje strane se nalazi neobični dodatak nalik pčelinjim saću radi antirefleksije, a posebno je dizajnerski kvalitetno rešena mogućnost za jednako uspešno angažovanje ciljeva na krajnje bliskim udaljenosti od 10 do 15, kao i na 200 jardi kao krajnjoj upotrebljivoj distanci za tu vrstu nišana.
Ova konstrukcija je nešto robusnija od uobičajenih “red dot” nišana, a fabrika daje garanciju da će izdržati do 50.000 ispaljenih metaka bez oštećenja.
Iako u odnosu na do sada viđenu konkurenciju (“Vorteks”, “Primari Arms” i “Bušnel”), ima manje vidno polje, Blade 1x pruža kristalno čistu nišansku sliku, fokusiranu tako da se eliminiše hipermetropni (dalekovidi) astigmatizam potencijalnih korisnika, primenom prizmatičnih optičkih stakala. Maloprodajna cena u SAD je 290 dolara.

Foto: Oleg Volk

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još