Aco Polić

Širok spektar težina

Zahvaljujući rigoroznim pravilima Palma discipline, dalekometnog streljaštva, i ograničavanju težine zrna kalibra .308 Win, na ona ne teža od 156 g (kasnije je dodat .223 Rem sa zrnom ne težim od 81 g), danas u ponudi imamo neka od najboljih streljačkih zrna za kalibar .30, baš u ovoj težini – 155 grama.

Puška za F-Class open
Puška za F-Class open

U svetu u disciplini F klasa pod open kategorijom dominiraju balistički superiorni, a ujedno i kalibri prihvatljivog trzaja i veka cevi, tako da se sve „vrti“ oko starih dobrih 7 mm u dalekim distancama (.284 Win. i njegove poboljšane varijante, zatim 7 mm RSAUM i sl.) i 6-6,5 mm u kratkim (6 mm BR Norma i njene poboljšane varijante, kao i 6,5×47).

Domaći strelci mimo trenda u svetu

TR klasa je uticala na razvoj superteških zrna za kalibar .308, u rasponu između 200-215 g. Kod nas, zbog kratkih distanci ovakvi trendovi kalibara su prisutni u tragovima i strelci su se okrenuli adekvatnijim rešenjima koja dominiraju u svetu u F klasi open na kratkim distancama, te pomenutim manjim kalibrima.

Dok .308 Winchester u TR klasi uglavnom eksploatišu sa zrnima iz domena 168-175 g (čak jedan broj strelaca koristi i 155 g). Nije retkost, kod naprednijih strelaca (koji su shvatili kako kod nas „slabo vetrovi duvaju“), da vidite kalibre namenjene prvenstveno kratkim distancama u benčrest disiplini, poput .30 BR, 6 mm PPC.

Konstrukcija metka doprinosi preciznosti

Kod benčresta akcenat je na strukturalno preciznim kalibrima, manje zapremine barutne komore, ujedno i manjeg kalibra, koji daju, odnosno lako postižu niske vrednosti standardne devijacije u početnim brzinama. To na velikim udaljenostima daje manje vertikalno rasturanje grupe.


U šort rejndž benčrestu 100/200 jardi neprikosnoveno vladaju kalibri 6 mm PPC i .30 BR, koji su sa trona skoro potpuno potisnuli nekadašnjeg „višestrukog rekordera“ kratkih distanci – .222 Remington.

Omiljena trostruka dvojka

Kalibar .222 Remington nastao je „skaliranjem“ starog dobrog 7×57, a ne .30-06 kako i danas piše u američkoj štampi. Jer u periodu posle Drugog svetskog rata kada je kalibar nastao, nije baš bilo popularno pomenuti relaciju sa starim nemačkim metkom.


U srednjim i dalekim distancama takmičenja: 500-600 i 1000 jardi, skoro u potpunosti preovlađuju kalibri 6 mm, odnosno isključivo 6 mm BR čaura i njene poboljšane varijante – 6 mm Dasher, 6 mm BRX, 6 mm BRA i drugi. Najpopularniji kalibri protekle dve godine bili su 6 mm Dasher, 6 mm Creedomoor, 6 mm XC, 6,5×47 i 6,5 mm Crerdomoor.

Aco POLIĆ
foto: Aco POLIĆ, Wikipedia, PRB, PPU i Peterson Cartridge

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još